Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10
President: Kari Lise Holmberg
Spørsmål 1
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jørund Leknes til statsministeren, vil bli tatt opp av representanten Ingvild Vaggen Malvik. Spørsmålet vil bli besvart av olje- og energiministeren.
Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:
«Da den nåværende statsministeren i valgkampen fikk spørsmål om statlig subsidiering av gassrørledningen til det konvensjonelle gasskraftverket på Skogn, var han krystallklar på at slik støtte ikke ville bli gitt.
Er dette noe statsministeren fortsatt holder fast ved, eller kommer Regjeringen til å gi etter for kravet fra Industrikraft Midt-Norge DA om statlig medfinansiering av rørledningen til Skogn?»
Statsråd Einar Steensnæs: Samarbeidsregjeringens holdning til statlig deltakelse i finansiering av gassrørledninger som skal forsyne konvensjonelle gasskraftverk med gass, er helt klar. I Sem-erklæringen kommer Regjeringens standpunkt tydelig fram, og er identisk med det statsministeren tidligere har gitt uttrykk for.
I Sem-erklæringen står det følgende:
«Statens eventuelle deltakelse i finansiering/eierskap i gassrørledning (Skogn) forutsetter at staten ikke subsidierer gasstransport til konvensjonelle gasskraftverk. Statens eventuelle bidrag skal avgrenses til merkostnader knyttet til andre formål.»
Dette betyr at Regjeringen vil kunne se på støtte til avgreninger i Trondheimsfjorden og merinvestering i økt kapasitet i røret som kan komme andre formål til gode. Det er derimot ikke aktuelt med statlig støtte til gassrør som forsyner et konvensjonelt gasskraftverk.
Samarbeidsregjeringen vil i større grad ta i bruk naturgass til innenlands verdiskaping. Naturgass kan brukes på en miljøvennlig måte både som energikilde, som råstoff i industrien og i transportsektoren. For å få dette til er det behov for en satsing på distribusjon og bruk av naturgass innenlands. I en introduksjons- og utviklingsfase vil det være nødvendig med offentlig støtte for å få bygd infrastruktur for miljøvennlig bruk av naturgass. Regjeringen vil også legge vekt på at denne støtten må være innenfor rammene av våre internasjonale miljøforpliktelser.
Samarbeidsregjeringen tar sikte på å legge fram en stortingsmelding med en helhetlig strategi for bruk av naturgass mot slutten av vårsesjonen 2002.
Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg vil først takke for svaret.
Så vil jeg be olje- og energiministeren om å presisere litt mer hva han mener med at «Regjeringen vil kunne se på støtte til avgreninger i Trondheimsfjorden og merinvestering i økt kapasitet i røret som kan komme andre formål til gode.» Hvor mener ministeren at gassrørledningen til det konvensjonelle gasskraftverket, som Regjeringen ikke ønsker å støtte, starter? Hvilken del av rørledningen – helt presist – er det man ikke kan støtte? Og hva legger man i dette med økt kapasitet? Kan ministeren si hva dette innebærer?
Statsråd Einar Steensnæs: Som representanten sikkert kjenner til, har Stortinget allerede tatt stilling til bygging av tre gasskraftverk med dagens best tilgjengelige teknologi.
For Regjeringen er ikke dette tilfredsstillende i forhold til de miljøforpliktelser som vi har inngått, men vi har blitt enige om at det som Stortinget har gjort av vedtak når det gjelder disse tre gasskraftverkene, skal gjennomføres i tråd med Stortingets forutsetninger. Det betyr altså at det ligger en kommersiell beslutning foran en eventuell bygging av et gasskraftverk på Skogn. Regjeringen vil imidlertid ikke bidra med å medfinansiere en slik gasskraftledning som utelukkende skal forsyne et slikt konvensjonelt gasskraftverk.
Imidlertid er det interessante planer for avgreninger i Trondheimsfjorden rettet mot f.eks. industri, mot å erstatte brensel i drosjer og i busser, hvor en f.eks. kan erstatte diesel med tilsvarende bruk av naturgass. Dette er interessante formål som Regjeringen ønsker å stimulere til, og som den derfor er innstilt på å medfinansiere.
Ingvild Vaggen Malvik (SV): Jeg vil gjenta min oppfordring til ministeren om å være litt mer presis i forhold til hvordan man tenker seg at man skal avgrense den delen av forsyningsrørledningen som skal gå til gasskraftverk – et konvensjonelt gasskraftverk – og den delen statsråden mener skal gå til andre formål, i og med at det er snakk om en dimensjonering av gassrørledningen som er planlagt for Tjeldbergodden og inn til Skogn, inn gjennom Trondheimsfjorden.
I forhold til Stortingets tidligere beslutninger er det ikke tatt noen avgjørelser om den finansielle biten av det, og det er ingen tvil om at Stortingets beslutning i så måte vil ha betydning for investeringsbeslutninger som Industrikraft Midt-Norge på sikt eventuelt vil foreta. Derfor vil jeg gjenta oppfordringen om en bedre presisering av hva ministeren mener med at man kan bidra til økt kapasitet i røret.
Statsråd Einar Steensnæs: Jeg synes det er unødvendig at representanten bidrar til å skape uklarhet om hva som er det faktiske forhold. Jeg går ut fra at representanten og olje- og energiministeren er helt enige når det gjelder synet på de konvensjonelle gasskraftverk, med de problemer dette skaper.
Det som er spørsmålet her, er ikke det tekniske, men det finansielle. Regjeringen ønsker ikke å bidra til en medfinansiering som gjør at en bidrar til å bygge de gass- kraftverk som i dag reises med konvensjonell teknologi. Derimot ønsker Regjeringen å bidra med finansieringen når det gjelder andre typer miljøvennlige tiltak, både industrielt og i forhold til å erstatte mer forurensende energibruk med naturgass. Det er altså ikke spørsmål om teknologiske løsninger, men om finansiell medvirkning til slike tiltak.
Presidenten: Vi går så til spørsmål 9.