Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 26. oktober 2001 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokumenter: 
(Redegjørelsen holdt i Stortingets møte 23. oktober 2001)

Sak nr. 2

Debatt om Regjeringens erklæring

Talere

Votering i sakene nr. 1 og 2

Votering i sakene nr. 1 og 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram 25 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 2–4, fra Odd Roger Enoksen på vegne av Senterpartiet

  • forslagene nr. 5–8, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 9, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 10 og 14, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 11, fra Karin S. Woldseth på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 12 og 13, fra John I. Alvheim på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 15, fra Harald T. Nesvik på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 16–21, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 22–25, fra Steinar Bastesen på vegne av Kystpartiet

Forslagene er omdelt på representantenes plasser i salen.

Presidenten vil foreslå følgende voteringsrekkefølge:

Først vil presidenten la votere over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet, dernest voteres det over forslagene nr. 22–25, fra Kystpartiet, dernest over forslagene nr. 2–4, fra Senterpartiet, dernest over forslagene nr. 5–8, fra Sosialistisk Venstreparti, og dernest over forslagene nr. 10–21, fra Fremskrittspartiet. Presidenten gjør her oppmerksom på at forslag nr. 13 er endret til et oversendelsesforslag. Til slutt vil presidenten la votere over forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Det er fra de ulike gruppelederne bedt om anledning til å få ordet til en stemmeforklaring. Hvis man er litt samarbeidsvillig, skal det være mulig både for presidenten og for Stortinget å komme seg gjennom denne voteringen.

Jens Stoltenberg (A): Først bare en kort generell stemmeforklaring. Det er svært mange forslag her. I mange av dem kan Arbeiderpartiet være enig i intensjonen og retningen, og det kan også godt hende at vi på et senere tidspunkt kommer til å stemme for forslag med omtrent samme ordlyd. Men jeg mener at denne type forslag trenger en mer ansvarlig saksbehandling enn det som er mulig å gjennomføre når de fremmes direkte i salen – vi har komiteer, vi har et system, og vi har Dokument nr. 8-instituttet. Selv om vi nå kommer til å stemme imot de aller fleste forslagene, innebærer det ikke at vi nødvendigvis er motstandere av intensjonen i forslagene, men det innebærer simpelthen at jeg mener det er uansvarlig å ta stilling til en nøyaktig ordlyd i så mange forslag med så dårlig saksbehandling som denne type behandling innebærer. Det mener vi enten vi er i posisjon eller i opposisjon. Så får vi eventuelt komme tilbake til dem etter hvert i komiteer, i Dokument nr. 8-sammenheng eller i forbindelse med dokumenter fra Regjeringen.

Det er to forslag jeg vil anbefale Arbeiderpartiets stortingsgruppe å stemme for. Det ene er forslag nr. 7, fra SV, om å få lagt fram en egen stortingsmelding om grunnskolen. Det er et arbeid som vi uansett mener burde vært satt i gang, og da vil forslag og tiltak som eventuelt fremmes i den meldingen, være ting vi kan ta stilling til etter hvert.

Det andre er forslag nr. 12, fra Fremskrittspartiet, om å følge opp regjeringen Stoltenbergs positive holdning til etablering av sprøyterom. Det er også fra vår side en svært avklart sak.

Så vil jeg knytte en kort merknad til et forslag fra Fremskrittspartiet om nye retningslinjer for trygdeoppgjøret. Her har Arbeiderpartiet tidligere i Stortinget tatt initiativ til endringer. De endringene er gjennomført, og vi har gjennom to trygdeoppgjør regulert G faktisk litt over lønnsutviklingen. Vi vil vurdere ytterligere skjerpinger av retningslinjene. Det vil vi gjøre i samråd med pensjonistorganisasjonene, derfor stemmer vi ikke for forslaget i dag, men vil vurdere eventuelt å stemme for liknende forslag senere i stortingsperioden.

Oddvard Nilsen (H): Jeg vil forsøke å gi en stemmeforklaring for regjeringspartiene. Jeg må nok dessverre bruke litt tid på å sørge for at vi alle får dette med oss.

Til forslag nr. 1, fra SV: Utenriksministeren har i møte i dag sagt at dette vil komme til Stortinget som sak. Jeg mener dette på en måte er avgjort. Forslaget bør derfor kunne trekkes eller eventuelt oversendes, i og med at det er kommet så klare signaler fra Regjeringen om at man vil gjøre nettopp dette.

Så forslag nr. 2, fra Odd Roger Enoksen. Det foregår fire ganger i året konsultasjoner med KS knyttet til kommuneøkonomien. I tillegg får vi en kommuneproposisjon hvert år. Vi mener derfor at dette forslaget er unødvendig, og vil anbefale regjeringspartiene å stemme mot det.

Når det gjelder det neste forslaget, nr. 3, knyttet til det å forby utsetting av genmodifiserte organismer, har Norge i dag et meget strengt lovverk på dette området. Vi har en meget streng godkjenningsordning, og det er faktisk ingen slike genmodifiserte produkter som er godkjent i Norge. Samarbeidsregjeringen er innstilt på å videreføre dette. Vi tror det er hensiktsmessig at den praksis som er lagt til grunn, føres videre, og vi mener at regelverket ikke bør endres nå. Vi ber da om at dette forslaget blir oversendt Regjeringen.

Forslag nr. 4 ligger det mange gode intensjoner i. Vi ber om at forslaget blir oversendt. Hvis ikke, må vi stemme mot det.

Så forslag nr. 5: Et toprissystem er allerede under utarbeidelse i Regjeringen. Det er også en del problemer knyttet til familieøkonomien med det. Vi ber om at det forslaget blir oversendt, for dette er, som sagt, til vurdering.

Når det gjelder forslag nr. 6, er det selvsagt slik at denne regjeringen vil vurdere samtlige forslag i en distriktspolitisk sammenheng. Vi mener at forslaget dermed er unødvendig, og vil stemme mot forslaget.

Forslag nr. 7 ligger det også mange gode intensjoner i. Men fristen er kort, mars 2002! Vi ber om at forslaget blir gjort om til et oversendelsesforslag, ellers vil vi stemme mot det.

Når det gjelder forslag nr. 8, er det stor enighet i Stortinget knyttet til det å oppruste skolene med disse 15 milliardene. I tillegg er det også i departementet i gang en vurdering av dette med lovfesting av miljøkrav. Derfor ber vi om at også det forslaget blir oversendt Regjeringen for vurdering.

Så til forslag nr. 9, fra Carl I. Hagen. Det er jo slik at når man vil gi Regjeringen tillit, er selvsagt Regjeringen glad for det, ikke minst når det også vises til Sem-erklæringen og til disse spørsmålene som samtlige tar utgangspunkt i Regjeringens politikk. Så vi har ingen problemer med det, og er bare glad for det. Men jeg vil understreke premissene, nemlig at det ikke innebærer en tilslutning til en slags ny konstitusjonell praksis der etablering av en ny regjering krever eksplisitt tillitsvotum i Stortinget. Det ligger ikke i våre intensjoner, men vi vil stemme for forslaget slik det nå ligger.

Når det gjelder forslagene nr. 10 og 11, er disse under bearbeidelse i departementet. Det er nedsatt en arbeidsgruppe som allerede 1. november skal ha sitt første møte, og skal være ferdig med en sak 1. januar 2002. Derfor ber vi om at disse forslagene blir oversendt.

Så forslag nr. 12: Regjeringen Stoltenberg sendte et forslag ut til høring om opprettelse av en forsøksordning med sprøyterom, og høringsfristen er 11. januar. Regjeringspartiene mener at det vil være riktig og mest fornuftig å la den høringsrunden gå, slik at de instanser som er bedt om å uttale seg om dette, får uttale seg. Jeg har fått informasjon om at Regjeringen er innstilt på å komme tilbake til Stortinget med en sak om dette så snart som overhodet mulig, men vi mener at høringsinstansene bør få lov å uttale seg før vi gjør vedtak i saken. Så hvis dette da kan oversendes til Regjeringen, er vi glad for det, hvis ikke må vi stemme mot det forslaget som nå ligger her.

Så er forslag nr. 13 omgjort til et oversendelsesforslag.

Forslag nr. 14, om ressurssituasjonen i grunnskolen går jo på mye av det samme som SVs forslag, nr. 7. Det ligger mange gode intensjoner i det, men vi ber om at det blir omgjort til et oversendelsesforslag.

Når det gjelder forslag nr. 15, ligger det også gode intensjoner i det, og de aller fleste av oss har en målsetting for dette. Men vi mener at det vil være galt å endre dagens system her, så dette forslaget vil vi be om blir oversendt, ellers vil vi stemme mot det.

Forslagene nr. 16–25 vil jeg rå regjeringspartiene til å stemme imot.

Carl I. Hagen (FrP): Først til det generelle som Jens Stoltenberg tok opp. Jeg kan være enig i at etter et valg kan det nok se ut som om noen er veldig ivrig etter å komme i gang med å sette frem forslag. Der kan vi kanskje ved senere anledninger være litt mer påpasselig og ta disse opp i andre sammenhenger. Men vi syntes likevel det var riktig å fremlegge en del forslag, fordi vi også er kjent med at hvis andre partier gjerne vil ha et forslag komitebehandlet eller vurdert litt nærmere i komite, er det selvsagt full anledning til å foreslå et forslag oversendt til komite istedenfor å oversende det til Regjeringen. Det er full anledning til å oversende et forslag til komite. Jeg konstaterer at Jens Stoltenberg ikke benyttet seg av den muligheten til å få komitebehandlet de forslagene han verbalt mente skulle komitebehandles, og da får vi bare ta det til etterretning.

Når det gjelder forslag nr. 1, ser ikke vi noen grunn til en særbehandling av ett av direktivene, men mener at det bør behandles på normal måte. Jeg vil råde Fremskrittspartiets gruppe til å stemme mot forslag nr. 1 om særbehandling.

Når det gjelder forslagene nr. 2–4, fra Senterpartiet, vil jeg anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme mot forslagene nr. 2 og 3, men for forslag nr. 4, som er i tråd med det vi har gitt uttrykk for under valgkampen. Jeg hadde for så vidt regnet med at det kanskje blir vedtatt, fordi andre partier under valgkampen og i fjernsynssendinger har gitt inntrykk av at de mener det samme som står i forslag nr. 4.

Forslag nr. 5 vil jeg be om at SV vurderer å få oversendt til Regjeringen. Det er litt for bastant å gå på disse prinsippene nå, men det kan også inneholde noen elementer som bør vurderes noe nøyere. Hvis det ikke blir oversendt eller noe annet, vil jeg anbefale vår gruppe å stemme mot forslag nr. 5.

Når det gjelder forslag nr. 6, vil jeg under henvisning til det Oddvard Nilsen sa, anbefale at man stemmer mot det forslaget.

Når det gjelder forslag nr. 7, vil jeg si at vi har et bedre alternativ i forslag nr. 14, som har noe bedre premisser. Jeg vil derfor anbefale å stemme mot forslag nr. 7.

Når det gjelder forslag nr. 8, hvor den operative delen av forslaget er å få en egen plan for opprustning av skolebygningene på grunnskolens ungdomstrinn, så er det relativt viktig, særlig etter den valgkampen som har vært. Slik sett vil jeg på grunn av den operative delen, som er den viktigste, anbefale vår gruppe å stemme for forslag nr. 8. Blir forslaget om en slik plan vedtatt, vil vi selvsagt komme tilbake til de øvrige premisser som ligger i forslaget når vi har selve planen til behandling, og da ikke ta stilling til detaljene i premissene nå.

Forslag nr. 9, fra meg selv, vil jeg selvsagt anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme for. Jeg aksepterer den forklaringen som Høyres parlamentariske leder gav. Men det er av og til, hvis de samme tingene skjer i mange, mange tilfeller, noe som heter sedvane. Hvis man noen gang eventuelt skal få etablert en sedvane ved mange hendelser, må man komme i gang med det en første gang. Foreløpig vil det ikke medføre noen endringer i vårt konstitusjonelle system eller vår praksis, men det vil kunne være en begynnelse. Det vil kun utviklingen fremover kunne vise. Og i alle tilfelle kunne man kanskje også få en nærmere vurdering av hvorledes Stortinget kan komme mer inn i prosedyrer ved regjeringsskifter etter et valg. Så jeg vil anbefale at Fremskrittspartiet stemmer for.

Det ble anmodet om å oversende forslagene nr. 10 og 11, fra Fremskrittspartiet. Jeg ser ingen grunn til det, fordi det også er litt viktig at når det er betydelige hendelser som skjer ute i det norske samfunn, bør Stortinget kunne si at det er i hvert fall et tema som vi skal undersøke og vurdere. Og forslag nr. 10 går kun ut på at det skal foretas en særskilt drøftelse av bruk av politi/fysisk makt i gjennomføring av vedtak, som vi har sett på TV, og da burde det ikke være noe vanskelig å være med på å gi en instruks til Regjeringen om at det skal Regjeringen vurdere. Det er det som ligger i forslaget. Det sier ikke noe om resultatet av vurderingen. Men Stortinget bør også kunne vise befolkningen at man faktisk følger med og tar tak i ting og ber Regjeringen sette i verk arbeid. Derfor vil jeg opprettholde forslaget slik som det ligger, og egentlig burde det vært enstemmig vedtatt. Det samme gjelder forslag nr. 11, som også andre partier har vært opptatt av, og det går ut på å vurdere en ordning, og vi synes man kunne si at det skal Regjeringen gjøre, også i en slik form. Så vi opprettholder det.

Når det gjelder forslag nr. 12, slutter vi oss til det som har vært planene fra regjeringen Stoltenberg. Det har vært forlydender om at prøveprosjekter med sprøyterom i Oslo kanskje skal stoppes. Det synes vi ville være meget, meget uheldig, og derfor opprettholder vi forslag nr. 12, slik som det lyder, og med den forklaringen som jeg har gitt, at det er det som er iverksatt og planlagt, som skal videreføres. Vi skal ikke ha noen stopp i dette. Og vårt parti behøver faktisk ikke noen høringsuttalelser for å ha en mening om det. Det kan ikke være slik at politiske partier alltid skal ha høringsuttalelser før de har en mening om en sak. Vi skal faktisk også kunne ha meninger på egen kjøl.

Forslag nr. 13 er omgjort til et oversendelsesforslag, som presidenten har sagt.

Forslag nr. 14 synes jeg er et bedre alternativ når det gjelder en del av premissene, men det bør legges frem en egen melding om ressurssituasjonen i grunnskolen. Vi opprettholder derfor det forslaget, og vi vil ha en egen melding om det.

Når det gjelder forslag nr. 15, er ordlyden i den nye regelen vi foreslår, delvis identisk med det Jens Stoltenberg sa i Stortinget i går. Vi hadde håpet at Arbeiderpartiet nå ville slutte seg til det. Jeg forstår at det vil ikke Arbeiderpartiet. Det kan vi bare ta til etterretning. Vi har hele tiden kjempet for at det ikke skal stå «om lag» – altså at regulering av grunnbeløpet skal skje «om lag» i takt med lønnsveksten. Det har nemlig av regjeringer og stortingsflertall vært benyttet til å underregulere grunnbeløpet. Og hvis vi skal få stoppet det, bør man faktisk endre regelverket i samsvar med det Jens Stoltenberg fortjenstfullt sa i går, og derfor opprettholder vi vårt forslag.

Forslagene nr. 16–21 vil vi selvsagt både opprettholde og anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme for.

Forslagene nr. 22, 23, 24 og 25, fra Steinar Bastesen på vegne av Kystpartiet, vil jeg anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme imot.

Kristin Halvorsen (SV): Når det gjelder forslag nr. 1, har utenriksministeren i debatten i dag imøtekommet innholdet i det forslaget, og vi er derfor innstilt på å gjøre det om til et oversendelsesforslag.

Når det gjelder forslag nr. 2, er det et forslag som SV kan støtte.

Når det gjelder forslag nr. 3, er det også et forslag som SV kan støtte, med de endringene som er omdelt på representantenes plasser.

Når det gjelder forslag nr. 4, ønsker vi at det gjøres om til et oversendelsesforslag. Hvis ikke det skjer, vil SVs gruppe stemme imot.

Når det gjelder SVs forslag nr. 5, merker vi at vi er inne i en prosess der flere partier viser sympati for forslaget. Det fins da to muligheter, enten å trekke forslaget, slik at Stortinget kan bruke høsten på å jobbe videre med det, eller å oversende det til Regjeringen. SV ønsker å trekke dette forslaget i denne omgangen for å komme tilbake til det i andre sammenhenger i løpet av høsten og med en nærmere presisering av hvordan det kan gjennomføres.

Når det gjelder forslag nr. 6, opprettholdes det.

Når det gjelder forslag nr. 7, opprettholdes også dette forslaget.

Forslag nr. 8 ber vi om å få gjort om til et oversendelsesforslag. Det er et forslag som vi ikke kan få flertall for i denne omgang, men som vi kommer til å fortsette å utfordre Regjeringen på i forbindelse med budsjettbehandlingene.

Forslag nr. 9 anbefaler jeg SVs gruppe å stemme imot.

Forslag nr.10 anbefaler jeg SVs gruppe å stemme for.

Forslag nr. 11 anbefaler jeg SVs gruppe å stemme imot. Jeg har min tvil om klokskapen i at en så tilspisset situasjon der politiet faktisk må hente barn og flytte dem fra en forelder til en annen, er en situasjon som blir bedre om foreldrene står i hver sin ende og drar i ungen.

Forslag nr. 12 ønsker SV å stemme for. Det dreier seg om etablering av sprøyterom. I debatten er det fra representanten Nesvik klargjort at det dreier seg om de forsøkene som er i gang. Det ønsker SV å uttrykke sin støtte til.

Forslag nr. 13 er omgjort til et oversendelsesforslag.

Så til forslag nr. 14. Hvis jeg oppfattet Fremskrittspartiet riktig, er det forslaget opprettholdt. Det er et forslag som vi enten ønsker blir oversendt Regjeringen eller ønsker å anbefale gruppen å gå imot. Og det er på grunn av føringene i innhold – ikke ressursbiten – som SV ikke deler Fremskrittspartiets syn på.

Forslag nr. 15 ønsker jeg å anbefale SVs gruppe å stemme for. Det dreier seg om pensjonistoppgjøret.

Forslagene nr. 16, 17, 18, 19, 20 og 21 anbefaler jeg SVs gruppe å gå imot.

Forslagene nr. 22 og 23, fra Steinar Bastesen, ønsker SV å støtte.

Forslag nr. 24 ønsker SV å støtte hvis det ikke kan omgjøres til et oversendelsesforslag.

Det samme gjelder for forslag nr. 25, som vi også skulle ønske at forslagsstilleren kunne omgjøre til et oversendelsesforslag.

Odd Roger Enoksen (Sp): Forslag nr. 1 er allerede omgjort til et oversendelsesforslag.

Forslag nr. 2 vil jeg anbefale Senterpartiets gruppe å stemme for.

Forslag nr. 3 er jeg på bakgrunn av den fortolkning som er gitt fra Høyres parlamentariske leder, innstilt på å gjøre om til et oversendelsesforslag. Jeg vil nødig ha det forslaget nedstemt. Og med den forklaring som er gitt om at man fortsatt vil legge en restriktiv fortolkning til grunn og opprettholde den praksis som så langt har vært fulgt, omgjøres dette forslaget til et oversendelsesforslag.

Forslag nr. 4 vil jeg også be om at blir omgjort til et oversendelsesforslag. Til tross for at samtlige partier i valgkampen har sagt at man ønsker å videreføre reformen, må jeg konstatere at dette forslaget ligger an til å bli nedstemt her i salen. Det vil jeg nødig. Derfor vil jeg ha det omgjort til oversendelsesforslag.

Jeg vil anbefale Senterpartiets gruppe å stemme for forslagene nr. 6 og 7.

Forslag nr. 8 er omgjort til et oversendelsesforslag.

Jeg vil be Senterpartiets gruppe om å stemme mot forslag nr. 9.

Videre vil jeg be Senterpartiets gruppe om å stemme for forslagene nr. 10 og 11.

Jeg vil også be om at de stemmer for forslag nr. 12, med den begrunnelse som her er gitt, at det er de forsøk som er igangsatt, som skal videreføres, og at det ikke tas stilling til permanent innføring av sprøyterom.

Forslag nr. 13 er omgjort til oversendelsesforslag.

Jeg vil anbefale Senterpartiets gruppe å stemme mot forslag nr. 14, for forslag nr. 15 og mot forslagene nr. 16, 17, 18, 19, 20 og 21.

Jeg vil anbefale gruppen å stemme for forslagene nr. 22, 23 og 24.

Jeg vil be representanten Bastesen om å omgjøre forslag nr. 25 til et oversendelsesforslag.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg skal følge anmodningen om å omgjøre forslag nr. 25 til et oversendelsesforslag. Men jeg håper at Regjeringen ikke lar det støve bort i skuffen, slik både den forrige regjeringen har gjort, og som det allerede har vært antydning til. Jeg kommer ikke til å slippe den saken.

De andre forslagene opprettholder jeg.

Når det gjelder de øvrige forslagene, tar vi det på sparket under avstemningen! (Munterhet i salen)

Presidenten: Vi skulle da være klare til å gå til votering.

Vi voterer først over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet, som lyder:

«Erklæringen fra Regjeringen Bondevik, basert på Sem-erklæringen og svar på spørsmål fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, godkjennes, idet Regjeringen har Stortingets tillit.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 58 stemmer for og 52 stemmer mot forslaget.(Voteringsutskrift kl. 15.45.35)

Sonja Irene Sjøli (H) (fra salen): President! Jeg stemte feil. Jeg stemte imot, jeg skulle stemt for.

Presidenten: Da blir stemmetallene 59 stemmer for forslaget og 51 stemmer imot. Dermed er forslaget bifalt.

Forslagene nr. 22, 23 og 24, fra Kystpartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utsette den planlagte prøveskytingen 1. og 2. november 2001 i det nye planlagte Regionskytefeltet Østlandet inntil endelig finansiering og planlegging er avsluttet, da det ikke finnes faglige grunner for prøveskyting nå.»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for å få overført mer av godstransporten fra land til sjø.»

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å utarbeide en handlingsplan for å utvikle hurtiggående lastebåter og ferjer til frakt av gods og trailere.»

Her har Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet signalisert sin støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Kystpartiet ble med 88 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.46.47)

Presidenten: Forslag nr. 25, fra Kystpartiet, er omgjort til et oversendelsesforslag. Forslagets ordlyd endres da til:

«Det henstilles til Regjeringen snarest å følge opp kystberedskapsutvalgets (KYBAL) sin innstilling av 16. august 1999.»

Presidenten foreslår at forslaget blir oversendt Regjeringen uten realitetsbehandling. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 2, fra Senterpartiet, tas opp til votering.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en forpliktende opptrappingsplan som sikrer at kommunenes inntekter er i samsvar med oppgavene.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet sin støtte til dette forslaget.

Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble med 88 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.47.54)

Presidenten: Forslagene nr. 3 og 4, fra Senterpartiet, er omgjort til oversendelsesforslag.

Ordlyden til forslag nr. 3 endres til:

«Det henstilles til Regjeringen å forberede et lovforslag om midlertidig forbud mot genmanipulert/genmodifisert mat i en 10-årsperiode.»

Ordlyden til forslag nr. 4 endres til:

«Det henstilles til Regjeringen å sørge for at alle kommuner som har søkt om tilskudd til omsorgsboliger/sykehjemsplasser i samråd med Husbanken og fylkesmann/fylkeslege innen fristen 1. oktober 2001, skal sikres tilskudd.»

Presidenten foreslår at forslagene blir oversendt Regjeringen uten realitetsbehandling. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om et to-pris-system for elektrisitet til husholdningene med sikte på å redusere den totale energibruken.»

Forslaget er trukket.

Forslag nr. 6, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede de distriktspolitiske konsekvenser av Semerklæringens opplegg for privatisering og nedsalg av statlig eierskap.»

Her har Senterpartiet varslet sin støtte.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 88 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.48.54)

Presidenten: Forslag nr. 7, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en egen melding om ressurssituasjonen i grunnskolen. Det er spesielt viktig å få vurdert om forskjeller i rammetimetall betyr ulikt tilbud til elevene og om timetallet er så lavt at det går ut over skolenes muligheter til å realisere læreplanenes mål. Meldingen må vurdere om minstestandarder i form av et minste timetall skal lovfestes. Meldingen skal legges fram innen mars 2002.»

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de støtter forslaget.

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble 59 mot 52 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.49.28)

Presidenten: Forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti, er omgjort til et oversendelsesforslag. Ordlyden til forslaget endres dermed til:

«Det henstilles til Regjeringen å fremme en egen plan for opprustning av skolebygningene på grunnskolens ungdomstrinn. Planen skal legge til grunn at skolebygningene skal oppfylle miljøkravene i forskriften om miljøretta helsevern. Opprustningen skal gjennomføres i løpet av en fireårsperiode og i hovedsak finansieres av statlige midler. Planen skal forelegges Stortinget i løpet av februar 2002.»

Presidenten foreslår at forslaget blir oversendt Regjeringen uten realitetsbehandling. – Det anses vedtatt.

Forslagene nr. 10 og 15, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at det i tilknytning til gjennomgang av barnevernlov og barnelov foretas en særskilt drøftelse av bruk av politi/fysisk makt i gjennomføring av vedtak, samt klargjøring av hvilke endringer i norsk lovverk som må foretas for at dette lovverket skal være i samsvar med FNs konvensjon om barnets rettigheter.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Retningslinjene for den ordinære regulering av pensjonistenes inntekter endres slik at første setning lyder: «Siktemålet for reguleringa skal vera å gi pensjonistar med folketrygdpensjon ei inntektsutvikling i takt med lønnsveksten for øvrig i samfunnet og i tråd med dei prinsipp og mål som er lagde til grunn for gjennomføringa av det inntektspolitiske opplegget elles».»

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at de støtter forslagene.

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 71 mot 39 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.50.31)

Presidenten: Forslag nr. 11, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å vurdere en ordning som innebærer at i de tilfeller hvor barn blir hentet med hjelp fra politiet, skal begge foreldrene være til stede.»

Senterpartiet har varslet at de ønsker å støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 87 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.51.03)

Presidenten: Forslag nr. 12, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen følge opp Regjeringen Stoltenbergs positive holdning til etablering av sprøyterom.»

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes med 69 mot 42 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.51.50)

Presidenten: Forslag nr. 13, fra Fremskrittspartiet, er omgjort til et oversendelsesforslag. Ordlyden til forslaget endres til:

«Det henstilles til Regjeringen å fremme de nødvendige forslag for å overføre ansvaret for rusmisbrukere til helsevesenet.»

Presidenten foreslår at forslaget blir oversendt Regjeringen uten realitetsbehandling. – Det anses vedtatt.

Det voteres så over forslagene nr. 14 og 16–21, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen melding om ressurssituasjonen i grunnskolen. Meldingen bør angi kvalitetsmessig minstestandard med hensyn til mål for elevenes ferdigheter i basisfag (lesing, skriving, regning og engelsk) samt foreslå de struktur- og ressurstiltak som vil være nødvendig for å sikre hurtig etablering av en slik minstestandard. Meldingen skal legges frem innen utgangen av første halvår 2002.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen iverksette en reform med avvikling av fylkeskommunen.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen praktisk iverksette forsøk med å overlate fylkeskommunens oppgaver til kommunene og avvikle fylkeskommunen hvis et flertall av befolkningen og kommuner i et fylke ønsker å delta i et slikt forsøk.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innvilge forsøk med at kommuner overtar ansvaret for videregående skoler hvis enkeltkommuner ønsker dette.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag som hindrer andre gangs bosetting for flyktninger som er utplassert i en kommune før dette er godkjent og akseptert av myndighetene i kommunen.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen arbeide for at man i FN starter arbeidet med en revisjon og fornying av Flyktningkonvensjonen.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer for asylsøknader slik at klart grunnløse søknader ikke kan ankes.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 94 mot 17 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.52.32)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er omgjort til et oversendelsesforslag. Forslaget får da følgende ordlyd:

«Det henstilles til Regjeringen å legge fram spørsmålet om godkjenning av Patent på liv-direktivet til behandling i Stortinget.»

Presidenten foreslår at dette forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. –Det anses ved- tatt.

Presidenten vil foreslå at Hans Majestet Kongens tale til det 146. Storting ved dets åpning og melding om Norges rikes tilstand og styring samt Regjeringens erklæring i Stortingets møte den 23. oktober 2001 vedlegges protokollen.

– Det anses vedtatt.

Det skal så voteres over sakene på tilleggsdagsordenen.