Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 8
Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«Sunnmøre MR klinikk AS har i søknad av 19. februar 2001 søkt om etablering og driftstillatelse til å drive medisinsk virksomhet i Ålesund. Virksomheten har som mål å tilby medisinsk bildediagnostikk ved hjelp av magnetisk resonanstomografi (MR). Dette er en tjeneste som det til tider er lang ventetid på ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal, der fylkets eneste MR-maskin befinner seg.
Vil statsråden sørge for en rask godkjenning for en slik etablering til nytte for fylkets innbyggere?»
Statsråd Tore Tønne: Den søknad representanten Nesvik refererer til, er til behandling etter de retningslinjer som følger av forskrift om medisinsk laboratorie- og røntgenvirksomhet. Det innebærer at den er sendt til Statens helsetilsyn for en vurdering av krav til forsvarlighet og de medisinskfaglige sidene ved den driften som Sunnmøre MR-klinikk planlegger å etablere. Statens helsetilsyn er gitt en frist til å komme med sin vurdering i løpet av siste halvdel av mai.
Jeg vil ikke gå inn i noen saksbehandling av denne søknaden her og nå. Men jeg kan love at søknaden gis en behandling på lik linje med og med lik prioritet som andre lignende søknader, og at en avgjørelse vil bli tatt kort tid etter at vurderingene fra Helsetilsynet er mottatt.
Harald T. Nesvik (Frp): Grunnen til at jeg løfter denne saken opp hit allerede nå, er at sist gang jeg hadde flere spørsmål, gjaldt det Medi 3 i Ålesund, der man også fulgte de såkalte saksbehandlingsreglene. Det tok mange år før de fikk svar på sin søknad. Dette er en situasjon som man ikke kan komme opp i igjen.
Møre og Romsdal har som sagt pr. 1. januar én MR-maskin ved Sentralsjukehuset i Møre og Romsdal, mens man i fylket har en befolkning på bortimot 300 000 mennesker. Synes helseministeren at dette er et tilfredsstillende tilbud til en befolkning på rundt 300 000 mennesker?
Statsråd Tore Tønne: For det første vil jeg med en gang forsikre om at det ikke blir aktuelt med en saksbehandlingstid for denne saken som kan sammenlignes med den som var tilfellet for Medi 3s vedkommende. Jeg vil vise til at da den saken kom til behandling på mitt bord, ble den også behandlet. Jeg skal som sagt sørge for at denne saken får en rask behandling så snart de faglige vurderinger som skal gjøres av Helsetilsynet, foreligger.
Jeg er ikke av den oppfatning at det nåværende tilbud, med de ventetider det innebærer i Møre og Romsdal, er tilfredsstillende. Det er også derfor denne saken behandles med den prioritet som den fortjener, også i forhold til andre søknader.
Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret og håper at dette er en sak som kan få et positivt utfall, slik at det kan komme befolkningen i Møre og Romsdal til gode.
Det finnes i dag ca. 40 MR-maskiner i Norge. 16 av disse er plassert i Oslo. Selv om noen av hospitalene i Oslo har landsfunksjon, er dette en meget skjev fordeling i forhold til Møre og Romsdal. Hvis man sammenligner med Vest-Europa, er dette blant den dårligste MR-dekningen i hele dette området. Da er det viktig at man får til et samspill mellom det private og det offentlige, og jeg håper at statsråden vil se med positive øyne på den søknaden som ligger her, nettopp med tanke på befolkningen i Møre og Romsdal og den lange ventetiden, som faktisk pr. 5. mars var på 157 dager. Dette er noe vi må få slutt på.
Statsråd Tore Tønne: Jeg er generelt sett for et godt og effektivt samspill mellom den offentlige helsetjeneste og private aktører også på dette området, og ser med blide øyne på alle saker som kan bidra til å styrke den samlede kapasitet, til beste for hele befolkningen og de pasienter som trenger den undersøkelsen som det her er snakk om.