Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 4
Morten Lund (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:
«Røkke-selskapene i Melbu og Hammerfest har fått 75 mill. kroner i lån og tilskudd fra SND. Ifølge Dagens Næringsliv mener SND at mange bedrifter i filetindustrien må bort, men at de to nevnte skal bestå.
Har de folkevalgte organer i Nord-Norge deltatt i en prosess for å bestemme hvor stor kapasitet som skal bygges opp i disse to bedriftene, og hvilke av de mindre fiskemottak og foredlingsanlegg i landsdelen som ut fra dette ikke vil ha livets rett?»
Statsråd Grete Knudsen: De sentrale retningslinjene som SND skal forholde seg til for støtte til prosjekter innen fiskerinæringen, fastsettes av Fiskeridepartementet. I forhold til fiskeindustrien skal SND, fylkeskommunene og kommunene gjennom virkemiddelbruken prioritere prosjekter som har til formål å øke bearbeidelsesgrad og produktspekter basert på ny konkurransedyktig teknologi. En fremtidig konkurransedyktig filetindustri forutsetter både bruk av ny produksjonsteknologi med høyere grad av kvalitetssikring og at det er tilgang på kompetanse der anleggene skal lokaliseres.
Fylkeskommunen har det strategiske ansvaret innenfor nasjonale fiskeripolitiske mål på regionalt nivå. I den regionale utviklingsplanen for Nordland fremgår det at det er et formål å bidra til utvikling av konkurransedyktige enheter innenfor flåte, industri og oppdrett basert på kompetanse, nyskaping og innovasjon. Videre står det at en tilpasning til større og mer robuste enheter har gitt fiskeri- og oppdrettsnæringen større mulighet for satsing på nyskaping og innovasjon.
SNDs engasjement i enkeltsaker bygger på analyser av hvordan de aktuelle bransjene vil utvikle seg framover. SND skal i henhold til retningslinjene basere sine støttevedtak på at prosjektene skal tilfredsstille kriterier på områder som innovasjon, distriktsutvikling, kompetanseoppbygging og internasjonal konkurransedyktighet. Det er også en forutsetning for støtte at private er villige til å gå inn med kapital i prosjektet.
Jeg vil understreke at det er viktig å opprettholde en variert struktur med både store og små enheter for å oppnå økt verdiskaping og bearbeidelsesgrad i norsk fiskerinæring. I en slik sammenheng ser jeg SNDs støtte til de to nevnte fiskefiletanleggene som et viktig bidrag for utviklingen av norsk fiskerinæring og til aktiviteten i Nord-Norge. Det ligger ikke som premiss for vedtakene at det skal skje en overføring av kapasitet fra andre anlegg og over til anleggene i Melbu og Hammerfest. Jeg oppfatter det videre slik at prosjektene er i tråd med både nasjonale og regionale føringer på dette området.
Til slutt vil jeg vise til at begge sakene er vurdert og anbefalt av de lokale SND-styrene i de berørte fylkene.
Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret og merker meg at statsråden er fornøyd med det som har skjedd i saken, og at kapasiteten på de to nevnte anlegg ikke skal økes på bekostning av andre.
Fylkeskommunens rolle med å lage regionale utviklingsprogram som skal være en konkretisering av den nasjonale politikken på det enkelte område, og som skal bestemme hvor SNDs penger skal brukes, f.eks. i Nordland, er helt sentral, og det er snakk om store beløp, 75 mill. kr av SNDs relativt begrensede midler. Dette dreier seg om hvor arbeidsplassene skal være for å beholde det bosettingsmønsteret vi har. Vi har begrensede fiskeressurser. Det dreier seg om å ta vare på den infrastruktur som er bygd opp, det dreier seg om å prioritere mellom små og store bedrifter, og det er spørsmål om å støtte dem som trenger kapital i forhold til dem som har kapital fra før. Og når det gjelder det siste, har jeg forstått det slik at kapital ikke er mangelvare.
Statsråd Grete Knudsen: Jeg opplever nå at kommentaren til representanten Lund oser av skepsis til virkemidlet, nemlig SND, både til de regionale styrene og til det nasjonale styret, som faktisk har som oppgave å følge opp de målsettingene som også dette hus legger opp til. Ansvaret for SND, både regionalt og nasjonalt, er jo nettopp gjennom prosjekter å følge opp de nasjonale politiske målsettingene. Nå vil det bli en del utskiftinger i SNDs hovedstyre, og det er jo på den måten vi styrer. Det er en del som står Morten Lund veldig nær, både i de regionale styrene og i det sentrale styret, som har vedtatt dette. Da er jo svaret å få dem skiftet ut hvis de ikke gjør jobben slik som Stortinget ønsker det.
Morten Lund (Sp): At det oser av mistillit, er vel kanskje ikke det rette uttrykket. Men jeg synes det er oppsiktsvekkende at det kommer så pass store beløp til en bedrift der vi gjennom media har forstått at det finnes kapital og penger nok til å gjennomføre det som en ser som hensiktsmessig.
Et annet felt der SND også skal bidra til å gjennomføre den nasjonale politikken, er innenfor det som heter eierskap. Hvilket eierskap ønsker vi i norsk næringsliv, spesielt innenfor kystnæringene, som kommer til å bli så viktige for oss? Jeg mener det er bred enighet om at vi skal ha lokale, aktive, langsiktige eiere i størst mulig grad, slik at gevinstene av virksomhetene innenfor fiskeriene fortsatt blir på kysten. Mener statsråden at det som er gjort i denne saken, også er innenfor de målsettingene?
Statsråd Grete Knudsen: Vi har gitt et ansvar både til de regionale styrene og til det nasjonale styret for å følge opp Stortingets og Regjeringens målsettinger. De har lagt vekt på at det skal være større bearbeidelse, med utgangspunkt i innovasjon og nyskaping, samtidig som det ikke skal gå på bekostning av de andre.
Jeg mener at styrene har gjort det vi faktisk mener at de skal gjøre. Men både i de regionale styrene og i det nasjonale styret er Småbrukarlaget, Bondelaget og Fiskarlaget representert, og det er også flere representanter fra Morten Lunds eget parti. Da blir på en måte svaret om de har gjort en så dårlig jobb at de bør skiftes ut.