Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Kvinneandelen i Forsvaret er for lav. I Handlingsplan for økt kvinneandel i Forsvaret sies det at det er viktig å synliggjøre Forsvaret som en attraktiv arbeidsplass for kvinner. Nakenbilder på veggene i landets kaserner kan ikke sies å være med på å øke trivselsfaktoren for kvinnelige ansatte. I Sverige har forsvaret tatt dette arbeidet seriøst, og blant annet innført et generelt forbud mot nakenbilder på veggene.

Mener statsråden at dette er noe som bør vurderes også i Norge?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: I forhold til den helt aktuelle saken, som representanten ikke direkte spør om, tok vedkommende kaptein raskt affære. Tillitsmannsutvalget for Forsvaret har beklaget det inntrufne i forhold til en publikasjon som departementet sitter med ansvaret for. Jeg er glad for at vi her er helt på linje både med befalsorganisasjonene og andre som har bedt om en kraftig og klar reaksjon.

Jeg er selvsagt opptatt av at Forsvaret skal være en attraktiv arbeidsplass for kvinner. I forbindelse med markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars tok jeg initiativ til et samråd om hvorfor kvinner slutter i Forsvaret, og hvordan vi kan rekruttere og beholde kvinnene. Samrådet viste at det er et betydelig engasjement og ønske om å bedre kvinners stilling og karrieremuligheter i Forsvaret, både blant de ansatte og i Forsvarets militære ledelse. Arbeidet for likestilling i Forsvaret har pågått i lengre tid, og det er utarbeidet en strategisk plan for likestilling og en handlingsplan for økt kvinneandel i Forsvaret.

Gjennom likestillingsloven er arbeidsgiver pålagt å forebygge seksuell trakassering. Å fjerne nakenbilder fra veggen kan være et relevant tiltak. I henhold til gjeldende bestemmelser for utsmykning av forlegningsrom er det er krav at bilder, foto og plakater ikke skal virke støtende eller provoserende, slik det åpenbart gjorde i det tilfellet som er nevnt innledningsvis. Det foreligger ikke noe generelt forbud mot nakenhet, men utuktige bilder er ikke tillatt.

Disse bestemmelsene er nå under revisjon. De nye bestemmelsene og praktiseringen av disse har som overordnet mål at Forsvaret skal ha et trivelig og godt arbeidsmiljø for alle kategorier personell, selvsagt uavhengig av kjønn. Jeg vil imidlertid vurdere alle sider av denne saken, bl.a. ved å innhente bakgrunnsmateriale og erfaringer fra Sverige.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for de tiltak som han setter i gang og det samråd han har vært med på å holde, og jeg er glad for pressemeldingene både fra Landsutvalget for Tillitsvalgte i Forsvaret og fra statsråden selv. Statsråden sier i sin pressemelding om Soldatnytt og den artikkelen som stod der, at de viser dårlig skjønn. Det er jo det vi må prøve å unngå, nemlig at dette skal avgjøres ved skjønn.

Reaksjonene rundt omkring hos både kvinner og menn er tverrpolitiske. Det er ikke bare vi i Kristelig Folkeparti som ønsker å ta opp denne saken. For at vi skal unngå dette med skjønn, er det viktig at vi får inn et forbud så alle vet hva de har å forholde seg til. Det handler om å rekruttere kvinner, og det handler om å beholde kvinner i Forsvaret.

Jeg vil spørre statsråden direkte om han er for et forbud når det gjelder nakenbilder på kasernene. Det er ikke nok å invitere til et samarbeid, som statsråden har sagt.

Presidenten: Tida er omme.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Jeg viser til mitt første svar, og jeg kan bekrefte at jeg mener at dette er noe som også bør vurderes i Norge, som er det representanten opprinnelig spør om. Det kan godt være at det ender med et komplett forbud.

Det kan i prinsippet tenkes bilder av nakne både kvinner og menn som ikke er støtende eller provoserende. Jeg har selv opplevd å høre Kristelig Folkeparti- representanter uttale seg rosende om denne type skilderier dersom det er satt inn i en ramme, og ikke det som vi åpenbart her snakker om, nemlig provoserende og støtende bilder.

Vi er opptatt av å finne fram til hva som er erfaringene fra Sverige. Et forbud kan selvsagt være aktuelt og være den mest håndterlige måten å gjøre det på. Men her viser jeg igjen til det jeg sa i mitt første svar.

Anne Brit Stråtveit (KrF): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg håper at vi kommer til det resultat at det blir et forbud. Selv om slike bilder kan være fine og en kan ønske å ha dem hjemme eller hvor en vil, så er dette en form for et offentlig rom, og det er en arbeidsplass for både kvinner og menn. Jeg tror det ville gjort det mye enklere hvis vi hadde et forbud. Jeg håper at det blir resultatet av de videre forhandlingene.

: