Stortinget - Møte mandag den 23. april 2001 kl. 12
President: Kjell Engebretsen
Dokumenter:
Sak nr. 1 (videre behandling av saken)
Innstilling fra kommunalkomiteen om asyl- og flyktningepolitikken i Norge og om forslag fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum om å gjennomgå lover, forskrifter og praksis for å sikre forfulgte kvinner bedre beskyttelse
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram 36 forslag. Det er:
forslagene nr. 1 og 2, fra Erna Solberg på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 3–5, fra Anita Apelthun Sæle på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 6–26 og 36, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 27, fra Magnhild Meltveit Kleppa på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 28–35, fra representanten Jørn L. Stang på vegne av representanten Vidar Kleppe og seg selv
Presidenten åpner for stemmeforklaringer.
Erna Solberg (H): Bare en veldig kort stemmeforklaring til forslag nr. 34. Høyre har tidligere stemt mot opprettelsen av Utlendingsnemnda, men vi synes at det på bakgrunn av at vi nå har 3 000 saker til behandling og restanser, ville være feil tidspunkt å kaste alt rundt og starte på nytt igjen. Jeg vil derfor bare få lov til å si at vi legger det til grunn når vi nå stemmer imot, selv om vi egentlig mener at det er en feil organisering å ha en utlendingsnemnd.
Torbjørn Andersen (Frp): En stemmeforklaring når det gjelder forslagene nr. 28–35: Jeg vil anbefale Fremskrittspartiets representanter å stemme mot forslag nr. 28, forslag nr. 29 vil vi stemme mot, forslag nr. 30 stemmer vi for, forslag nr. 31 stemmer vi for, forslag nr. 32 stemmer vi for, forslag nr. 33 stemmer vi mot, forslag nr. 34 stemmer vi for og forslag nr. 35 stemmer vi for.
Presidenten: Presidenten tar da opp til votering forslagene nr. 28, 29 og 33, fra representantene Jørn L. Stang og Vidar Kleppe.
Forslag nr. 28 lyder:
Votering:Forslagene fra representantene Jørn L. Stang og Vidar Kleppe ble mot 2 stemmer ikke bifalt.«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer om at asylsøkere/asylanter som hovedregel ikke skal integreres i det norske samfunnet, men derimot hjelpes med å bli sendt hjem til sitt opprinnelige land så snart forholdene i deres hjemland gjør dette forsvarlig.» Forslag nr. 29 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om en opprydding i begrepene å være asylant, flyktning eller innvandrer. Personer som får opphold på humanitært grunnlag eller ved familiegjenforening er å betrakte som innvandrere.»
Forslag nr. 33 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide forslag om at bosettingstillatelse først gis etter 10 års opphold i Norge.»
Presidenten: Presidenten tar så opp til votering forslagene nr. 30– 32, 34 og 35, fra representantene Jørn L. Stang og Vidar Kleppe.
Forslag nr. 30 lyder:
Votering:Forslagene fra representantene Jørn L. Stang og Vidar Kleppe ble med 85 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl.19.44.25)«Stortinget ber Regjeringen å gi politiet mulighet for å kunne avvise åpenlyst grunnløse asylsøkere ved de norske grensene.»
Forslag nr. 31 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning med at kriminelle utenlandske statsborgere automatisk utvises fra Kongeriket, for bestandig.»
Forslag nr. 32 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen avvikle ordningen med morsmålsundervisning.»
Forslag nr. 34 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen avvikle den nye Utlendingsnemnda.»
Forslag nr. 35 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en rådgivende folkeavstemning om norsk asyl- og flyktningepolitikk basert på følgende voteringstema snarest: Bør Norge begrense tildeling av asyl og varig oppholdstillatelse i forhold til dagens praksis?»
Presidenten: Presidenten tar så opp til votering forslag nr. 27, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 85 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.44.47)«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2002 fremme forslag til økt stønad til livsopphold, nødvendig gjennomgang av egenandeler i helsetjenesten og heve grensene for friinntekt for beboere på mottak.»
Presidenten: Vi er da kommet til forslagene nr. 6–26 samt forslag nr. 36, fra Fremskrittspartiet. Er det noen som ber om at disse forslagene blir splittet opp?
Vidar Kleppe (uavh): Jeg kan ikke komme med noen store anbefalinger her – det har voteringen fram til nå vist. Men jeg får i hvert fall oppfordre flest mulig til å stemme imot forslagene nr. 25 og 16 og mot forslagene nr. 14 og 9. Begrunnelsen for at jeg anbefaler folk å stemme mot disse forslagene, framgikk av debatten.
Presidenten: Presidenten tar først opp forslagene nr. 9, 14, 16 og 25.
Forslag nr. 9 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide ordninger som plasserer asylsøkere med uakseptabel atferd i egne lukkete mottak.»
Forslag nr. 14 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide et forslag som begrenser antall flyktninger og personer som får opphold på humanitært grunnlag til 1 000 personer pr. år.»
Forslag nr. 16 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag slik at bare personer med oppholdstillatelse gis medlemskap i folketrygden.»
Forslag nr. 25 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 86 mot 12 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.46.04)«Stortinget ber Regjeringen utarbeide et forslag om at bosettingstillatelse først gis etter syv års opphold i Norge.»
Presidenten: Vi tar så opp forslagene nr. 6–8, 10–13, 15, 17–24, 26 og 36.
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen arbeide for at man i FN starter arbeidet med en revisjon og fornying av Flyktningkonvensjonen.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer for asylsøknader slik at klart grunnløse søknader ikke kan ankes.»
Forslag nr. 8 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning hvor asylsøkere, flyktninger og personer som får opphold på humanitært grunnlag må underskrive på at de forplikter seg til å overholde norske lover og regler også dersom disse er i strid med egne religiøse bestemmelser eller skikker fra hjemlandet, samt at de vil avholde seg fra ulovlige demonstrasjoner og skadeverk i Norge som retter seg mot forholdene i deres hjemland. Brudd på forpliktelsene medfører automatisk utvisning.»
Forslag nr. 10 lyder:
«Asylsøknader fra personer som begår kriminelle handlinger i Norge mens de venter på behandlingen av sin søknad avslås.»
Forslag nr. 11 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag slik at botiden for å oppnå norsk statsborgerskap først løper fra det tidspunkt en person er gitt opphold.»
Forslag nr. 12 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer slik at DNA-testing blir benyttet som standardprosedyre i familiegjenforeningsaker slik at man kan kontrollere søkerens opplysninger på en rask og kostnadseffektiv måte.»
Forslag nr. 13 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen endre regelverket for familiegjenforening slik at det ikke innvilges familiegjenforening for flyktninger som er gitt asyl før etter 36 måneder og ikke for personer som gis opphold på et annet grunnlag.»
Forslag nr. 15 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen avstå fra å fremme forslag som utvider asylretten til også å omfatte såkalt kjønnsbasert forfølgelse da slikt er normalt i land som styres etter de muslimske Sharialovene, samtidig som det åpner for en betydelig asylinnvandring i og med at påstander om forfølgelse innad i en familie eller i samfunnet generelt er umulig å motbevise.»
Forslag nr. 17 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige forslag som sikrer like opptjeningsregler i folketrygden for alle.»
Forslag nr. 18 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen etablere et Statens flyktningeverk som gis alt ansvar for organisering, administrering og finansiering av asylsøkeres, flyktningers og personer med opphold på humanitært grunnlags opphold i Norge, organisert som et statlig verk med regionale og lokale kontorer. Kommunale flyktningkonsulenter, administrativt og annet personale søkes overført til dette verk. Flyktninger forblir underlagt denne etats ansvar og budsjett inntil de kan livnære seg ved vanlig arbeid på lik linje med andre innbyggere.»
Forslag nr. 19 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at integreringstilskuddet heves til 75 000 kroner og gis over syv år.»
Forslag nr. 20 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag som hindrer andre gangs bosetting for flyktninger som er utplassert i en kommune før dette er godkjent og akseptert av myndighetene.»
Forslag nr. 21 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for omfattende obligatoriske kurs i norsk og norske samfunnsforhold i alle asylmottak for å klargjøre en integreringsprosess som forutsettes iverksatt når asyl eller opphold på humanitært grunnlag innvilges.»
Forslag nr. 22 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for en styrking av norskopplæringen i asylmottak for mindreårige. Deltakelse i det ordinære skoleverk gis kun til elever som har tilstrekkelige norskkunnskaper og har fått sin asylsøknad ferdigbehandlet og derigjennom fått opphold på lovlig vis.»
Forslag nr. 23 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer for rask kartlegging av kompetanse slik at denne kan benyttes som grunnlag for hel eller delvis godkjenning av fagkrets.»
Forslag nr. 24 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at norsk er eneste lærespråket i den ordinære offentlige skole, og at morsmålsopplæring er en privatsak for foreldre og deres barn og holdes utenfor den ordinære skole.»
Forslag nr. 26 lyder:
«Dokument nr. 8:67 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum om å gjennomgå lover, forskrifter og praksis for å sikre forfulgte kvinner bedre beskyttelse – bifalles ikke.»
Forslag nr. 36 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 84 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.46.31)«Stortinget ber Regjeringen arbeide for et system som åpner for at asylsøkere i mottak kan gis arbeidsoppgaver for eksempel i egne verksteder på mottakene, slik at hverdagen gjøres mer meningsfull samtidig som det gis verdifull språk- og arbeidslivsopplæring.»
Presidenten: Forslagene nr. 3, 4 og 5 fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti tas opp til votering.
Forslag nr. 3 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å stille i bero effektuering av vedtak basert på bestemmelsen om oppholdstillatelse for kvinner etter samlivsbrudd og de som hevder at de har vært utsatt for kjønnsbasert forfølgelse, inntil ny vurdering av søknadene er gjennomført.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn for alt arbeid prinsippet om at enslige asylsøkerbarn skal ha et tilbud på lik linje med norske barn under omsorg fra barnevernet.
Mottak for enslige mindreårige asylsøkere gis status som barnevernsinstitusjoner.»
Forslag nr. 5 lyder:
Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 65 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.46.53)«Stortinget ber Regjeringen sørge for at tilskudd som foreslås lagt inn i integreringstilskuddet oppjusteres til full utgiftsdekning før innlemmingen.»
Presidenten: Forslagene nr. 1 og 2 fra Kristelig Folkeparti, Høyre og Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti tas opp til votering.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av UDI i tråd med flertallets merknader, som skal skape et grunnlag for å få en fungerende utlendingsadministrasjon hvor målsettingen om kortere saksbehandlingstid kan oppnås, og hvor restansene er nedbygget innen 1. januar 2002.»
Forslag nr. 2 lyder:
Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 54 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.47.14)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen lage et regelverk for at politiet kan utstede reisedokument med begrenset varighet for personer med opphold i Norge som har tapt sine ordinære reise-/identitetsdokument.»
I
St.meld. nr. 17 (2000-2001) – om asyl- og flyktningpolitikken i Norge – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:II
Dokument nr. 8:67 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentant Odd Einar Dørum om å gjennomgå lover, forskrifter og praksis for å sikre forfulgte kvinner bedre beskyttelse – vedlegges protokollen.
Presidenten: Presidenten vil spørre Fremskrittspartiet om de nå vil stemme for II, eller om de vil stemme imot det all den tid deres eget forslag er falt.
Torbjørn Andersen (Frp) (fra salen): Vi vil stemme imot.
Presidenten: Vi tar opp II.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 83 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.47.55)Videre var innstillet:III
Stortinget ber Regjeringen ved gjennomgangen av utlendingsloven, fremme nødvendige endringsforslag slik at FNs flyktningkonvensjon av 1951 blir innarbeidet i norsk lov.
IV
Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av regelverket for å beskytte mot kjønnsbasert forfølgelse. Gjennomgangen bør inkludere en gjennomgang av norsk og internasjonal praksis, samt utviklingen i denne, dagens retningslinjer og vurdering av behov for endringer både av praksis, forskrifter og lov. Gjennomgangen bør legges frem for Stortinget på egnet måte.
Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 84 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.48.16)Videre var innstillet:V
Stortinget ber Regjeringen innfører en ordning med kvalitetssikring av tolketjenester, slik at man påser at den informasjonen som kommer fra tolken er i samsvar med den informasjonen som blir gitt av personen som benytter tolketjenesten.
Presidenten: Presidenten antar at Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre ønsker å stemme imot. – Det vil de ikke. Ikke Sosialistisk Venstreparti? Hvordan er det med Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre? Er det noen som vil stemme imot? – Nei.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:VI
Stortinget ber Regjeringen gi kommuner og fylker kompensasjon for fortsatt løpende utgifter knyttet til vedtak om omsorgsovertakelse for barn i asylmottak fattet før 1. august 2000, tilsvarende den kompensasjon som gis for slike utgifter på grunnlag av vedtak fattet etter denne dato.
Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 84 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.48.59)Presidenten: Vi er nå ferdig med voteringene i sak nr. 1.