Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

John I. Alvheim (Frp): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

«Det kan virke som om pasienter oftere blir påført små og store skader i norsk helsevesen nå enn tidligere. Dette kan føre til at pasienten, noen ganger i lang tid, blir avhengig av tjenester, behandling og medisiner. Det føles svært urettferdig for de som opplever dette, at det skal betales egenandeler for opprettelse eller lindring av skade som er blitt påført dem.

Vil statsråden vurdere å frita for egenandeler, i hvert fall, de som er blitt tilkjent pasientskadeerstatning?»

Statsråd Tore Tønne: Når det gjelder pasienter som er påført skade i norsk helsetjeneste, vil de som tilkjennes pasientskadeerstatning, forutsettes å få alle sine utgifter dekket ved erstatningsutbetalingen. Dette gjelder også egenandelene for opprettelse eller lindring av skade som er blitt påført dem. På denne bakgrunn finner jeg det ikke riktig å unnta denne gruppen fra å betale egenandeler.

Pasienter som er påført skade under behandling i deler av den private spesialisthelsetjeneste, omfattes i dag ikke av Norsk Pasientskadeerstatning. Det har i en del tilfeller vist seg vanskelig å nå fram med et krav om erstatning for disse pasientene. Regjeringen har imidlertid lagt fram et lovforslag som utvider pasientskadeordningen til også å omfatte private helsetjenester, og jeg viser her til Ot.prp. nr. 55 for 1999-2000, om lov om erstatning ved pasientskader, pasientskadeloven, som nå er til behandling i Stortinget. Med denne loven vil alle pasienter få de samme rettigheter, og kravene vil behandles etter samme regelverk.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret.

Det er flere og flere som henvender seg til meg og spør om det kan være riktig at pasientene avkreves egenandel for oppfølgingsbehandling for skader helsevesenet har påført pasienten. Jeg kan forstå den praktiske vanskelighet med å holde disse pasientene fra hverandre under en travel hverdag i sykehus og poliklinikker. Like fullt mener jeg det er helt urimelig at pasienter som er påført skade ved behandling i sykehus, under oppfølging og behandling av denne skaden skal måtte betale egenandeler. Finner ikke helseministeren også at dette kan føles svært urimelig i forhold til den enkelte pasient, som må betale fra 185 kr og oppover for hver konsultasjon? Jeg snakker da om skade som er påført i det offentlige helsevesen.

Statsråd Tore Tønne: Jo, jeg forstår at dette kan oppfattes som urimelig, men jeg gjentar at hvis disse pasientene er tilkjent pasientskadeerstatning for den skade som er forvoldt, vil de også allerede ha fått dekket utgiftene til den fremtidige behandling for oppretting eller lindring av de skader som er påført, og det er derfor det også er riktig at de avkreves de egenandeler som de altså da tidligere har fått godtgjørelse for.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret fra helseministeren.

Utgangspunktet for dette spørsmålet gjelder en pasient som også har fått tilstått pasientskadeerstatning. I et tilfelle som dette mener jeg det absolutt må være riktig at denne pasienten blir fritatt for egenandeler, noe pasienten ikke blir. Saken er nemlig den at det tar fra to til tre år å få avgjort en pasientskadeerstatning fra Pasientskadeerstatningsnemnda. I mellomtiden går pasientene til sykehuset og får etterbehandling og oppfølging og må hver gang betale egenandeler fra 185 kr og oppover. Dette synes jeg er urimelig. Kunne man ikke innføre den praksis at de pasientene som blir skadet ved sykehus, kan samle opp disse egenandelene og få dem refundert fra det sykehus som har påført pasienten skade? Det burde være en enkel, god praksis å følge.

Statsråd Tore Tønne: Jeg er helt enig i at lang saksbehandlingstid i slike saker kan være en belastning for de pasienter det gjelder, og at det kan virke urimelig. Jeg gjentar at hvis man blir tilkjent en erstatning fordi det er godtgjort at det faktisk er påført en skade, vil disse egenandelene også bli refundert gjennom erstatningsutmålingen. Problemet er at hvis man samler opp, slik representanten Alvheim her foreslår, risikerer man selvfølgelig å komme i den situasjon at det ikke blir godtgjort at det er en skade som er påført, og man vil da måtte betale de aktuelle egenandeler. Men uten at jeg kjenner den konkrete sak det her vises til, bør det etter mitt syn være mulig å finne praktiske ordninger på de problemer det her er snakk om.

: