Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Det er kommet ulike signaler fra fylkesskattekontorene om hvorvidt «utleie» av båtplasser omfattes av momsutvidelsen fra 1. juli 2001. Mange av disse småbåthavnene er basert på medlemskap og dugnadsarbeid, og har ikke som formål å tjene penger.

Kan statsråden avklare om småbåthavnene omfattes av momsutvidelsen?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Merverdiavgiftsreformen som trer i kraft 1. juli 2001, innebærer at det innføres generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester. En generell avgiftsplikt innebærer at alle tjenester i likhet med varer blir omfattet av merverdiavgiftsplikten, med mindre de uttrykkelig unntas. Etter reformen vil omsetning av rettigheter til fast eiendom som hovedregel fortsatt være unntatt fra avgiftsplikt. Dette gjelder likevel ikke for utleie av parkeringsplasser og båtplass til fartøy under 15 meter.

Det betyr at virksomhet med utleie av båtplasser vil være pliktig til å beregne utgående merverdiavgift av vederlaget, samtidig som de får trukket fra inngående merverdiavgift på anskaffelser til bruk i virksomheten. Det er imidlertid en forutsetning at de alminnelige kravene i merverdiavgiftsloven for øvrig er oppfylt. Det er bl.a. et krav om at utleien må skje i næring.

Utleie av båtplasser mot vederlag vil derfor vanligvis være avgiftspliktig. I forarbeidene er det vist til at utleie av brygge- og annen fortøyningsplass til lystbåter i gjestehavner og marinaer blir avgiftspliktig.

Utleie av båtplasser skjer ofte gjennom foreninger. I disse tilfellene ytes vederlaget gjenom medlemskontingent og/eller dugnadsarbeid. Merverdiavgiftsloven gjør unntak for omsetning fra ideelle organisasjoner og foreninger når vederlaget mottas i form av medlemskontingent, og kontingenten dekker varer og tjenester som er ledd i organisasjonens eller foreningens ideelle virksomhet. Skal foreningen være ideell, må den ivareta allmenne samfunnsinteresser på tvers av særinteresser. Foreningen må også være tilgjengelig for et bredt spekter av mennesker. På denne bakgrunn antar jeg at båtforeninger som kun har til formål å skaffe båtplass til medlemmene, ikke anses som ideelle, og således ikke omfattes av dette unntaket.

Som nevnt er det et alminnelig vilkår for avgiftsplikt at det utøves næringsvirksomhet. For enkelte båtforeninger kan det være noe tvilsomt. Jeg viser til at Finansdepartementet i en konkret sak har uttalt seg om dette. Det gjaldt en båtforening som hadde til formål å skaffe medlemmene båthavn og sørge for vinteropplag av medlemmenes båter. Medlemskontingenten dekket foreningens utgifter til reparasjon av bygninger og annet utstyr, lønn til en ansatt, grunnleie, administrasjon mv. En del vedlikeholdsarbeid, administrasjon mv. ble også utført på dugnadsbasis av medlemmene. Medlemmene betalte særskilt for bl.a. isfri havn, leie av skap, tauing av båt til og fra slipp, forsikring av båter i opplag og andel av kontingenter til andre foreninger og forbund. Dette er gjengitt i Uttalelser om merverdiavgift nr. 4/75. Departementet var i tvil om en forening med formål og virksomhet som nevnt kunne anses som næringsdrivende, og bestemte med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 10 sjette ledd at denne båtforeningen ikke skulle anses som næringsdrivende.

Jeg finner grunn til å påpeke at denne avgjørelsen forutsetter en streng vurdering, og at utleievirksomhet normalt vil skje i næring. Denne vurderingen blir skjønnsmessig og må avgjøres i det konkrete tilfellet.

Videre gjør jeg oppmerksom på at departementet i forbindelse med merverdiavgiftsreformen vil gjennomgå særskilte fritak fra avgiftsplikten som er gitt av avgiftsmyndighetene med hjemmel i merverdiavgiftsloven. Denne gjennomgangen kan medføre endringer av de fritak som er gitt, også i forhold til ovennevnte avgjørelse.

Kjellaug Nakkim (H): Det var egentlig litt vanskelig å forstå hva finansministeren prøver å antyde. Her er et både – og, etter det jeg forstår. Man vurderer fortsatt om man skal kunne gi fritak for småbåthavner som er basert på dugnad, og som eies av medlemmene. Nesten 80 pst. av småbåthavnene blir drevet stort sett på dugnad. Kostnadene ved å anlegge en småbåthavn dekkes av en inngangsbillett, og driften dekkes av enten leie eller medlemskontingent. Hvis man ikke fritar slike småbåthavner, vil det egentlig si at man legger en momssats på dugnadsånden. Man må anse dette også å være en ideell organisasjon.

Jeg ber finansministeren klargjøre svaret sitt noe mer.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Utgangspunktet her er at disse spørsmålene er jo ikke endelig avklart. Det pågår et arbeid i Finansdepartementet rundt det. Det er som kjent mange forhold som må klargjøres i oppfølgingen av merverdiavgiftsreformen. Og da er det altså slik at utleie av båtplass som er å anse som næringsvirksomhet, vil være avgiftspliktig, mens i den utstrekning det anses for å være en ideell organisasjon, er det ikke avgiftspliktig. Avgrensingen av det må i mange tilfeller skje i hvert enkelt tilfelle. Derfor kan jeg ikke gi et svar som er helt definitivt, på hva som gjelder for foreninger generelt.

Kjellaug Nakkim (H): Hvis ikke dette blir klargjort, vil det tilsi at det er fylkesskattesjefene i hvert enkelt fylke som da vil klargjøre om dette er næringsdrift eller ikke, om det er en ideell organisasjon eller ikke. Når man sier at man fortsatt må arbeide med dette, og det er mange ting som ikke er klargjort i forbindelse med momsreformen, må jeg si at Høyre har hatt rett, at momsreformen ble gjennomført for fort, og at man ikke har gjort det utredningsarbeidet man burde ha gjort på forhånd.

Jeg er forundret over at finansministeren nå ikke kan gi et klarere svar på dette. Jeg forutsetter også at jeg må gi beskjed tilbake til småbåtforeningene at de nok kanskje må anse seg å bli momsbelagt fra 1. juli, fordi det er så mange uklarheter ute og går. Vi vet at fylkesskattesjefen i Østfold har sagt ja, her skal det momsbelegges, mens fylkesskattesjefen i Finnmark har sagt nei. Småbåthavnene drives etter samme prinsipper og på samme måte, enten de er i Østfold eller i Finnmark.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg kjenner ikke til uttalelsene fra de ulike fylkesskattesjefene. Det som imidlertid er helt klart, er at momsplikt knyttes til begrepet næring og utøvelse av næringsvirksomhet. Derfor er det altså slik at det i mange tilfeller må skje en avveining for hver enkelt virksomhets vedkommende. Selv om det skulle være ønskelig å kunne gi enkle og klare svar, så er det slik at det alltid har vært vanskelige avveininger i tilknytning til momsregelverket. Det viser også den enkeltsaken som det her er vist til, som er gjengitt i Uttalelser om merverdiavgift nr. 4/75, hvor man konkluderte med at det ikke var næringsvirksomhet. Men her må jeg altså vise til at man i svært mange tilfeller vil måtte foreta en avgjørelse basert på en vurdering av det konkrete tilfellet.

: