Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Johan J. Jakobsen (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

«Ifølge Handlingsplanen for menneskerettigheter skal det etableres et pilotprosjekt for overvåking, rapportering og verifisering av næringslivets overholdelse av menneskerettighetene internasjonalt. Ordningen skal baseres på frivillighet.

Når blir pilotprosjektet opprettet, og hvordan vil det bli organisert?»

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Som nevnt i svar på tidligere spørsmål, vil Regjeringen aktivt følge opp handlingsplanen for menneskerettighetene. Dette gjelder ikke minst norsk næringslivs overholdelse av menneskerettighetene i sin internasjonale virksomhet.

Særlig i land som ikke har så omfattende lovgivning for å beskytte arbeidstakere, påhviler det selskapene et etisk ansvar å bidra til at grunnleggende menneskerettigheter ivaretas. Regjeringen har den klare forventning til norsk næringsliv at de opererer etter de samme etiske prinsipper ute som hjemme. Det er mitt klare inntrykk at de aller fleste norske bedrifter er seg sitt ansvar bevisst og legger stor vekt på menneskerettighetshensyn i sitt arbeid.

Mange selskaper har i dag etiske retningslinjer, men det er ikke klart i hvilken grad disse fullt ut etterleves. Dette er bakgrunnen for at det er etablert et samarbeid mellom næringsliv, fagbevegelse, menneskerettighetsorganisasjoner, forskningsmiljøer og norske myndigheter om næringslivets brede samfunnsansvar.

I handlingsplanen for menneskerettigheter foreslås et pilotprosjekt for å stimulere utviklingen av mekanismer for frivillig basert rapportering, overvåking og kontroll med at bedriftene følger opp vedtatte etiske retningslinjer.

Prosjektet er foreslått lagt til Institutt for menneskerettigheter. Utenriksdepartementet har vært i løpende kontakt med instituttet om dette. Det har imidlertid hele tiden vært forutsetningen at også andre forskningsmiljøer skal kunne delta. Utenriksdepartementet har sagt seg villig til å finansiere prosjektet.

ECON Senter for økonomisk analyse har samarbeidet med instituttet med sikte på å legge fram en felles prosjektsøknad. Det har nylig vist seg at de to institusjonene har en ulik tilnærming til prosjektet, og de ble derfor enige om å levere hver sin søknad til Utenriksdepartementet. Slik jeg ser det, vil de to prosjektene utfylle hverandre, og institusjonene vil holde nær kontakt. Utenriksdepartementet har derfor besluttet å gi både ECON og Institutt for menneskerettigheter støtte til de nevnte pro-sjekter. Jeg regner derfor med at de vil starte arbeidet ganske umiddelbart.

Johan J. Jakobsen (Sp): Jeg takker for svaret. Jeg er enig med utenriksministeren i at store deler av norsk næringsliv er seg sitt ansvar bevisst når det gjelder dette med etikk, særlig knyttet til menneskerettigheter. Næringslivet og de organisasjoner en har i næringslivet, er positive til at det blir satt fokus på det. Cirka halvparten av NHOs medlemsbedrifter utarbeider nå etiske retningslinjer for sine bedrifter, og en undersøkelse viser faktisk at ¾ av næringslivets sjefer mener at etikk og butikk egentlig hører sammen.

Jeg er glad for at Regjeringen er kommet i gang med dette arbeidet, men når jeg konkret spurte når dette kunne bli realisert, og når dette ville bli satt i gang, fikk jeg vel egentlig ikke noe konkret svar på det. Så mitt avslutningsspørsmål er om utenriksministeren kan være mer konkret når det gjelder ambisjonene for når dette kan etableres.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Jeg er litt forundret over at man under flere spørsmål her ikke har hørt etter hva jeg sier. I svaret på spørsmålet til Steensnæs ble «i morgen» omdefinert til å være langt inn i fremtiden. Nå har man ikke hørt hva jeg sa om når dette skulle bli iverksatt. Jeg sa «umiddelbart», det var det siste ordet jeg hadde. Jeg regner derfor med at de vil starte arbeidene ganske umiddelbart. Og umiddelbart for meg, det er umiddelbart. Vi har altså fått på plass det Stortinget har sagt man skulle, og da mener jeg at arbeidet er i gang.

Johan J. Jakobsen (Sp): Jeg registrerer at utenriksministeren mener at det jeg har spurt om, vil bli iverksatt umiddelbart, og da får oppfølgingen vise hva som ligger i begrepet «umiddelbart» i utenriksministerens ordforråd.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Jeg kan konstatere at torsdag, som er i morgen, ikke er langt inn i fremtiden – slik Steensnæs prøvde å gi inntrykk av. Umiddelbart, det er umiddelbart for meg.

: