Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 4
Øyvind Korsberg (Frp): Mitt spørsmål går til forsvarsministeren:
«Forsvaret har startet arbeidet med å kartlegge årsaken til at mange ansatte ved Rødbergodden fort og andre fort har blitt rammet av kreft. Det er naturlig at etterlatte etter de som har dødd av kreft, og andre som har hatt tilknytning til fortene, føler uro og engstelse og dermed har behov for informasjon.
Hvor raskt og på hvilken måte vil Forsvaret gi tilbakemelding til de etterlatte og til dem som har hatt sitt virke ved fortene?»
Statsråd Bjørn Tore Godal: Opplysningene som er framkommet den seineste tid, er alarmerende, og Forsvaret vil gjøre sitt ytterste for å bringe de faktiske forhold på det rene. Jeg kan forsikre at Forsvaret ønsker å komme til bunns i denne saken og gjøre alt som er nødvendig for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø i framtiden.
Sjøforsvaret er nå i full gang med å granske de konkrete sakene ved Rødbergodden og Meløyvær fort. Arbeidet med å skaffe alle nødvendige data og kvalitetssikre disse vil imidlertid ta noe tid. Det er i en sak som denne viktig å forsikre seg om at man får fram alle opplysninger av betydning før det trekkes konklusjoner. Det vil også være nødvendig å trekke på ekstern og habil kompetanse. De etterlatte vil få melding om det arbeidet som nå er igangsatt.
Sjøforsvaret vil også igangsette et større pilotprosjekt som består av en arbeidsmiljøkartlegging, for å framskaffe tilstrekkelige datamengder til å belyse en eventuell sammenheng mellom arbeidsmiljø og sykdom. Denne undersøkelsen vil ikke bare dreie seg om kreft, men skal også fange opp andre helseproblemer som ansatte i Sjøforsvaret kan ha pådratt seg som følge av tjenesten. Både Kreftregisteret og Seksjon for arbeidsmedisin ved Universitetet i Bergen har sagt seg villig til å delta i dette arbeidet.
Hvilke tiltak som deretter vil bli igangsatt, er avhengig av hva undersøkelsene vil avdekke. Forslag til hvorledes saken skal håndteres når de faktiske forhold er brakt på det rene, er til løpende vurdering. Jeg kan derfor ikke nå gi et mer konkret svar med hensyn til hva slags oppfølging som kan bli aktuelt. Men det bør ikke herske noen tvil om at Forsvaret ønsker full åpenhet i saken, og at berørt personell vil få nødvendig informasjon når fakta foreligger.
Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.
Øyvind Korsberg (Frp): Jeg takker forsvarsministeren for et svært positivt svar. Det har vært stor interesse i lokalmedia og etter hvert også i riksmedia for denne saken, og jeg synes den måten Sjøforsvaret har håndtert den på, er svært positiv.
Jeg er enig med forsvarsministeren i at det er viktig å få nødvendig informasjon før man trekker noen konklusjoner i denne saken. De etterlatte vil få melding om det arbeidet som nå er igangsatt, og forsvarsministeren sier også at det berørte personell vil få nødvendig informasjon når fakta foreligger. Mitt spørsmål da er: Vil de etterlatte få den samme informasjonen som det berørte personell?
Statsråd Bjørn Tore Godal: Ja, det finner jeg naturlig. Jeg er glad for at representanten er fornøyd med svaret så langt. Det er klart at veldig mye nå ligger i den videre oppfølging. Jeg har god grunn til å tro at Sjøforsvaret, som også representanten med rette gav komplimenter for håndteringen så langt, sammen med berørte faginstanser, medisinsk og ellers, har et seriøst arbeid på gang som vil fungere etter hensikten, slik at vi får kartlagt denne situasjonen best mulig.
Øyvind Korsberg (Frp): Med et så positivt svar har jeg ikke behov for å stille flere oppfølgingsspørsmål.