Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren: «11. oktober 2000 vedtok Stortinget å be Regjeringen utrede muligheten for å etablere en sentral kunnskapsbase med kompetanse på seksuelle overgrep mot barn. I brev 7. november 2000 skriver Kripos-sjefen til Justisdepartementet at han kan ha et slikt bistandskonsept operativt 4 måneder etter at klarsignal er gitt.

Vurderer statsråden å gi slikt signal, og vil det bli gitt så snart at «Barne-Kripos» kan være operativt før sommeren?»

Statsråd Hanne Harlem: Etter at Stortinget vedtok å be Regjeringen om å utrede muligheten for å etablere en sentral kunnskapsbase på seksuelle overgrep mot barn, har departementet mottatt en henvendelse fra Kripos, slik representanten Marthinsen nevner, med forslag om en personellstyrking på 15 årsverk for at Kripos skal kunne gi etterforskingsbistand som står bedre i forhold til aktuelt behov, samt å ivareta behovet for kompetanse- og metodeutvikling på området.

Kripos har allerede siden 1995 bygd opp kompetanse på seksuelle overgrep, særlig det som gjelder overgrep mot barn, både når det gjelder etterforsking og kriminaletterretning, og det har vært en økning i antall forespørsler om bistand. Departementet har bedt Kripos om å følge opp sitt bistandsarbeid overfor politidistriktene på dette området senest i tildelingsbrevet for 2001, men også i brev til politidistriktene og Kripos i juli i fjor. Før man tar stilling til forslagene fra Kripos-sjefen, har departementet bedt om en redegjørelse for bl.a. hvordan de stillingene som allerede er tildelt til denne type forbrytelser hos Kripos, brukes, hvilke bistandsbehov som etterspørres, og om det er felter innenfor saksområdet man nå ikke kan yte bistand på.

Ettersom det er riksadvokaten som har ansvaret for etterforskingen og den videre behandlingen av straffesaker, har jeg videre funnet det naturlig å anmode ham om å vurdere forslaget fra Kripos og angi hvilke behov man kan ivareta med en slik kunnskapsbase. Jeg har også bedt om synspunkter fra Politidirektoratet på hvordan man best skal kunne ivareta det sentrale i representanten Marthinsens forslag, nemlig en fortsatt styrking av arbeidet for å få avdekket og oppklart overgrep mot barn. Det er anmodet om svar innen 12. februar på disse henvendelsene.

Departementet har nylig mottatt redegjørelsen fra Kripos, der man peker på flere vesentlige sider ved bistandsfunksjonen, samt hvilke behov som fortsatt trenger en styrket oppfølging. Blant annet peker Kripos på at man har merket en klar kompetanseheving hos etterforskere og påtalejurister som arbeider med seksuelle overgrepssaker, men at man ikke har tilstrekkelig kapasitet til å dekke politidistriktenes behov. Jeg vil imidlertid vurdere redegjørelsen fra Kripos sammen med svarene fra riksadvokaten og Politidirektoratet så snart også de to siste foreligger. Formålet må være klart nok, nemlig ønsket om en fortsatt styrking av arbeidet når det gjelder kompetanseheving, og arbeidet med å avdekke og oppklare overgrep mot barn.

For øvrig nevnes at spørsmålet som representanten Marthinsen tar opp, også omtales i den nylig fremlagte stortingsmelding, Politireform 2000. Der fremgår det

«at ved en styrking av KRIPOS" bistandskonsept og ved de nye politidistriktenes størrelse, oppnår man å få en helt annen situasjon enn i dag. Påtalemyndighetens oppfølging av voldtektsrapporten og de nye kompetansehevende tiltak vil også bidra til at arbeidet på dette saksområdet styrkes.»

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg takker for svaret. Jeg syns det var et utfyllende og omfattende svar, som på mange områder imøtekommer det hensyn og det anliggende som stortingsflertallet var ute etter da dette ble vedtatt.

Jeg tror det er helt riktig at man ser dette i et bredt perspektiv, og at man trekker inn ulike instanser også med tanke på å få inn svar på de spørsmålene og de områdene som justisministeren her har understreket og pekt på.

Jeg håper at dette betyr – og jeg skjønner det slik på statsrådens svar – at hun også er utålmodig når det gjelder å få dette opp og stå, for hvert barn det begås overgrep mot, er ett barn for mye. Jeg håper at det som kommer ut av dette, ikke vil være at man i for stor grad desentraliserer – jeg tenker i forhold til det man sier om politidistrikter – men at man sentraliserer, slik at man oppnår en stor kompetanse og ikke sprer dette.

Statsråd Hanne Harlem: Formålet er jeg overbevist om at representanten Marthinsen og jeg er helt enige om, det gjelder å fortsette arbeidet med å styrke etterforskning av overgrep mot barn. Men det jeg har vært opptatt av, er at før vi gjør nye ting og nye grep, skal vi være sikre på at vi gjør det riktige, så vi ikke får noe fort opp og stå som ikke er det riktige. Derfor har vi hatt behov for å gå denne runden først for å være sikre på at vi gjør det riktige når vi først gjør noe.

Jeg føler meg for så vidt overbevist om at det ikke vil være aktuelt på noen måte å fjerne bistandskonseptet fra Kripos. Det har vi hatt i flere år, og det har vi vært fornøyd med, så det blir primært et spørsmål om hvordan vi videreutvikler det, hvilke oppgaver og hvilken kompetanse som bør ligge hos Kripos, og hva som er riktigst eventuelt å ha andre steder.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg tror helt sikkert vi er på linje i disse spørsmålene. Det er viktig at vi når vi får et slikt bistandskonsept opp og stå – utover det som allerede eksisterer – at vi har to ting in mente. Det ene er selvfølgelig at det som er hovedintensjonen med dette, er å hjelpe barna. Det andre er at vi unngår de uheldige konsekvensene som vi har sett noen tilløp til, nemlig at noen har blitt dømt for å ha foretatt overgrep som de i ettertid blir frikjent for. Så dette kan slå begge veier: Det kan bli en beskyttelse av dem som blir anklaget uriktig, samtidig som det primært er en hjelp for barna og en hjelp i etterforskningen. Jeg tror at det er viktig at denne kompetansen bygges ytterligere ut, og jeg kan love Kristelig Folkepartis fulle støtte i det arbeidet som i så fall statsråden vil gjøre.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg har ikke noe å tilføye.

: