Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 2001 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til vår ærede justisminister:

«Sea King-beredskapen på Rygge har en reaksjonstid på 45 minutter. Ved å følge opp NOU 1997:3 Om Redningshelikoptertjenesten, som foreslo 15 minutters reaksjonstid, vil tjenesten bli satt i stand til å redde flere liv. Dette er et krav Storbritannia og Danmark allerede har.

Vil Regjeringen følge opp anbefalinger og gode ordninger i andre land ved å beslutte at reaksjonstiden settes ned til 15 minutter?»

Statsråd Hanne Harlem: I dag er kravet til reaksjonstid for redningshelikoptrene i Norge 60 minutter. I NOU 1997:3 foreslås det å sette ned reaksjonstiden til 15 minutter, noe som av utvalget fremheves som et viktig element for å skulle kunne redde liv, både i sjøen og på land.

Det er viktig å tilpasse redningshelikoptertjenesten til endringer i behov. I dag er det større aktivitet i sjøen og på sokkelen enn da kravet til 60 minutter i sin tid ble satt i St.prp. nr. 33 for 1970-71. Imidlertid er det for redningshelikoptertjenesten i Norge viktig ikke bare å se på formelle krav, men på realiteten i dag. Innenfor normal arbeidstid, mellom kl. 08 og kl. 16, er målet at redningshelikopteret skal være i luften innen 15 minutter. Gjennomsnittet i denne perioden er derimot på 18–20 minutter. Utenom normal arbeidstid, hvor besetningen har hjemmevakt, er det en gjennomsnittlig reaksjonstid på 30–40 minutter.

Representanten Hedstrøm viser til Storbritannia og Danmark, og til at disse i dag har strengere krav til reaksjonstid enn Norge. For ordens skyld vil jeg nevne at Danmark kun har krav til 15 minutters reaksjonstid i arbeidstiden, med andre ord: den samme reaksjonstiden som vi i praksis nær har i dag. Utenom denne tid er kravet 30 minutter. Storbritannia har krav til 15 minutters reaksjonstid på dagtid, med andre ord: igjen det samme som vi reelt sett nær har i dag, og 45 minutter utenom dagtid. Sverige opererer med krav til 1 time døgnet rundt.

På bakgrunn av den vesentlige redningsressurs som Sea King-helikoptrene representerer, ser jeg viktigheten av å ha en så kort reaksjonstid som mulig døgnkontinuerlig. Ulykker skjer som kjent ikke bare mellom kl. 08 og kl. 16.

Jeg tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om redningshelikoptertjenesten innen mai i inneværende år. I denne meldingen vil bl.a. spørsmålet om kortere reaksjonstid også utenom dagtid bli behandlet. Fra Regjeringens side er det et mål å få reaksjonstiden ned mot 15 minutter. Det utredes nå hvilke praktiske og ikke minst økonomiske konsekvenser det vil ha å innføre slike krav. Dette må klarlegges før man kan ta stilling til den videre fremdrift i saken.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Intensjonen er da at vi skal være «den beste jenta i klassen» på dette området. Det burde egentlig være en selvfølge, med vår økonomi, vår langstrakte kyst og forvaltning av enorme havområder.

Jeg deltok i et arbeid for å få utplassert et tungt Sea King-redningshelikopter på Rygge for nesten to år siden, og det har alt bevist sin eksistensberettigelse. Vi husker jo alle «Alexander Kielland»-ulykken, «Sleipner»-ulykken – i nær fortid – og jernbanetragediene. Derfor er reaksjonstiden så viktig. Det påpekte da også Fostervoll-utvalget i forkant av denne NoU-en fra 1997.

Nå har det i mediene kommet frem at dette med økonomi skal være et argument fra departementets side for å bremse utviklingen mot en kortere reaksjonstid. Vil det være en viktig begrunnelse for ikke å få dette til?

Statsråd Hanne Harlem: Det er selvfølgelig slik at når vi skal gjøre nye ting, som vi ønsker å gjøre i dette samfunnet, kan vi ikke la være å ta hensyn til økonomi. Det er veldig mye som Regjeringen ønsker – og som ikke minst det partiet som Øystein Hedstrøm representerer, peker på er ønskelig – som til sammen koster det norske samfunnet og norske skattebetalere mange penger, og det gjør at vi må ta det hensynet.

Vår målsetting er å få reaksjonstiden ned i 15 minutter. Men vi må ha en skikkelig behandling av denne saken sånn at vi vet hvor mye det koster før vi eventuelt gjennomfører det, og dermed vet hva slags fremdrift vi kan ha for å få gjennomført en reduksjon i reaksjonstiden.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

I forbindelse med arbeidet med meldingen om en redningshelikopterberedskap, som jeg regner med at departementet nå er i full gang med, og er kommet langt med, vil det også dukke opp et spørsmål: Hvem skal ha ansvaret for denne biten? I dag har jeg en følelse av at det ikke er noe hovedansvar, verken i Justisdepartementet eller i Forsvarsdepartementet.

Vil man vurdere å legge dette ansvaret under ett departement, slik at ansvarslinjene blir langt klarere enn det som er de faktiske forhold i dag?

Statsråd Hanne Harlem: Ett av temaene i meldingen er organiseringen av administrasjonen når det gjelder redningshelikoptertjenesten, så på det spørsmålet er svaret ja.

I tillegg nevner jeg at det pågår et arbeid for oppfølging av Sårbarhetsutvalget, der en peker på en mye bredere sammenheng når det gjelder sikkerhet og beredskap i sin alminnelighet, som ikke kun er knyttet til redningshelikoptrene.

Presidenten: Spørsmål 18 er besvart tidligere i dagens møte.

: