Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 11
Jan Sahl (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:
«I Lofoten har samtlige utvalg for lofotfisket enstemmig gått inn for å opprettholde søndag som fridag for fiskere. Nordland Fylkes Fiskarlag har bedt Fiskeridepartementet utforme forskrifter som forbyr helligdagsfiske i hele Lofoten fra 1. januar 2001. Det er allerede en stor flåte på plass, og det er derfor ikke hensiktsmessig å vente til Lofotoppsynet settes.
Hvordan vil statsråden håndtere denne saken, og når vil eventuelt en avklaring foreligge?»
Statsråd Otto Gregussen: Den alminnelige helligdagsfredningen i fisket ble i Ot.prp. nr. 66 for 1999-2000 foreslått opphevet og erstattet med en hjemmel for forskrifter om fiske og fangst på søndager og helligdager. Etter lovforslaget kan slike forskrifter gis for bl.a. bestemte områder og for bestemte fiskerier eller fartøygrupper når slik regulering anses nødvendig av hensyn til en rasjonell eller hensiktsmessig utøvelse eller gjennomføring av fiske og fangst.
Lovforslaget er vedtatt i Odelstinget og Lagtinget, men er ennå ikke sanksjonert av Kongen i statsråd og har således ikke trådt i kraft. Den alminnelige helligdagsfredningen med forbud mot å drive fiske og fangst fra midnatt til midnatt på søndager og helligdager er derfor fortsatt til stede.
Nordland Fylkes Fiskarlag har bedt Fiskeridepartementet om at det blir satt i gang et arbeid med å utforme forskrifter om fiske på søndager og helligdager «i Lofoten og tilstøtende områder med store brukskonsentrasjoner» allerede fra 1. januar 2001.
Før vedtaket om oppheving av den alminnelige helligdagsfredningen i fisket sanksjoneres og settes i kraft, vil Fiskeridepartementet vurdere forslaget om helligdagsfredning «i Lofoten og tilstøtende områder med store brukskonsentrasjoner», slik det er fremmet av fylkesfiskarlaget.
Ulike fiskerier har sine særtrekk, f.eks. med hensyn til intensitet i fisket og med hensyn til markedsforhold. Det er derfor viktig at Fiskeridepartementet har en aktiv holdning til bruk av forskriftshjemmelen i lovforslaget, og at departementet bruker helligdagsfredningen i de tilfeller der en god og saklig grunn rimeliggjør dette.
Fiskeridepartementet vil før vedtaket om oppheving av helligdagsfredningen settes i kraft, ta stilling til hvorvidt det skal utformes forskrift om helligdagsfredning «i Lofoten og tilstøtende områder med store brukskonsentrasjoner».
Jan Sahl (KrF): Så vidt jeg oppfattet ministeren nå, er altså denne loven ikke trådt i kraft ennå. Det betyr at helligdagsfredningen i Lofoten inntil videre opprettholdes, slik jeg nå tolker ministeren. Men jeg vil spørre litt videre, for etter hvert vil denne loven tre i kraft.
Denne saken har skapt stor debatt i fiskerikretser, og det er tydelig at Norges Fiskarlag, som var positiv til endringen, ikke går helt i takt med medlemmene. Personlig har jeg hatt henvendelser fra fortvilte fiskere som lurer på om politikerne så konsekvensen av å oppheve den generelle bestemmelsen om helligdagsfredning. Nordland Fylkes Fiskarlag gir uttrykk for stor misnøye med vedtaket, og mener at opphevingen vil føre til en forverring av fiskernes sosiale situasjon samt at det langt på vei vil bidra til å redusere rekrutteringen til næringen. Det er sterke økonomiske drivkrefter i fiskerinæringen, og jeg vil derfor spørre fiskeriministeren om han er enig med Nordland Fylkes Fiskarlag i at vedtaket kan få slike konsekvenser som de antyder.
Statsråd Otto Gregussen: Nei, jeg kan ikke være enig i at dette får de dramatiske konsekvensene som er antydet. Hensikten med forslaget om endringer i lov om helligdagsfredning var at man skulle bort fra en praksis med en generell helligdagsfredning som man måtte gi en masse dispensasjoner fra for å få fisket avviklet på en hensiktsmessig og rasjonell måte. Når vi nå på en måte har speilvendt dette, betyr ikke det at man ikke skal kunne ha helligdagsfredning der det er formålstjenlig. Men i det store flertallet av saker som har versert i det siste, som har gått på dette med dispensasjoner, er det uheldig at man må fravike regelen. Men som sagt, holdningen til at helligdagsfredning kan innføres der det er formålstjenlig, er helt klar.
Jan Sahl (KrF): Jeg vil til slutt, siden jeg ikke synes jeg har fått et klart svar av ministeren, spørre om han har til hensikt å utforme forskrifter som i framtiden vil føre til at man får helligdagsfredning under lofotfisket. Jeg vil samtidig spørre hva en ser av konsekvenser for øvrige fiskerier, om en ser at dette vil få et rimelig stort omfang, eller om det kun gjelder Lofoten.
Statsråd Otto Gregussen: Jeg har til hensikt å sørge for at vi får helligdagsfredning i Lofoten, slik fiskerne ønsker. Det går ikke an å overskue alle konsekvenser som måtte oppstå i forbindelse med utøvelsen av fisket, og det er ved utøvelsen av fisket at vi gjentatte ganger har vært nødt til å gi dispensasjoner. Det kan være markedsforhold som gjør det nødvendig å ha en viss intensitet i fisket, det kan være værforhold osv, og det er dette som har vært grunnlaget for det store antall dispensasjoner som har vært gitt tidligere, og som er uheldig.