Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2001 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 5
Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til arbeids- og administrasjonsministeren:
«Jeg er kjent med at det samlede ansvaret for statlige eiendommer i Bjørvika nå er lagt til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Det har tidligere vært uttrykt at en raskt vil få til et samlet utviklingsselskap for Bjørvika, der all statlig og kommunal eiendom i området inngår.
Hvordan er arbeidet med å starte selskapet lagt opp, og når blir det opprettet?»
Statsråd Jørgen Kosmo: Regjeringen ønsker å legge forholdene til rette for utviklingen av Bjørvika-området til beste for Oslo, med de positive ringvirkninger dette kan ha både for byen, for regionen og for landet. Et viktig hensyn bak Regjeringens satsing er ønsket om å legge forholdene best mulig til rette for byggingen av ny opera i området. Bidrag fra alle grunneiere i området er, slik det er fastslått i Nasjonal transportplan for perioden 2002-2011, en forutsetning for å kunne fullfinansiere senketunnelen under Bjørvika og dermed realisere byutviklingen.
Regjeringen har nylig gjennom behandling av saken lagt føringer for det videre arbeid med saken fra statens side. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i denne forbindelse overtatt det statlige koordineringsansvaret for utviklingen av området fra Miljøverndepartementet. Departementet arbeider for tiden med å forberede det nødvendige materiale som grunnlag for samtaler og forhandlinger med grunneierne i området med sikte på å danne et felles utviklingsselskap for Bjørvika-området. Før dette forarbeidet er sluttført, er det for tidlig å si noe om hvordan arbeidet med å starte selskapet konkret skal legges opp.
Jeg vil presisere at staten som sådan ikke skal involvere seg med forpliktelser i dette selskapet. Selskapet vil ha som formål å drive med generell byutvikling i Bjørvika-området, utover eventuelle statlige grunneiere som ønsker å engasjere seg på et kommersielt grunnlag, som f.eks. NSB Eiendom.
Departementet arbeider med sikte på å komme godt i gang med og forhåpentligvis sluttføre forhandlingene om et slikt selskap i løpet av første halvår eller i begynnelsen av annet halvår i år.
Odd Einar Dørum (V): Jeg takker statsråden for svaret.
Jeg er noe forundret over at det tar så lang tid å klarlegge forutsetningene for et selskap, tatt i betraktning at arbeidet nå har pågått i nesten tre år, og at det snart er et år siden jeg spurte miljøvernminister Bjerke om dette. Men la det ligge.
Det sentrale poenget i denne saken er det utradisjonelle at alle eiendommer skal ses i sammenheng for at merverdien skal brukes for å få til infrastruktur. Jeg tror jeg vil oppfordre statsråden til å engasjere seg personlig i dette, fordi jeg tror ikke systemene i seg selv bærer den type modernitet i sin tankegang
Så jeg vil stille et tilleggsspørsmål til statsråden: Kan statsråden bekrefte – akkurat som statsråd Bjerke i sin tid, for jeg oppfattet henne slik – at når selskapet blir opprettet, vil staten uansett hvilke deler av staten som inngår i selskapet, tale med én stemme for sine eiendomsinteresser?
Statsråd Jørgen Kosmo: Det er nettopp det som er hensikten med å etablere dette utviklingsselskapet, at staten gjennom de ulike aktørene skal ha en mulighet til å koordinere sin samlede innsats.
Odd Einar Dørum (V): Jeg oppfatter dette som et positivt og avklarende svar, og jeg skal da stille mitt andre tilleggsspørsmål:
Det avgjørende her er at staten og Oslo kommune, som i praksis eier all grunn i området, opptrer sammen. Selv skulle jeg ønsket meg – og håper at statsråden gjør sitt ytterste til det – å få selskapet opprettet i løpet av første halvår. Jeg tror det er viktig for det videre arbeidet med Nasjonal transportplan. Men for å gi et bidrag stiller jeg følgende spørsmål: Er statsråden beredt til sammen med Oslo kommune i den nærmeste framtid å avgi en prinsipperklæring om at man i fellesskap vil opprette et slikt selskap?
Statsråd Jørgen Kosmo: Det er underhåndskontakt mellom departementet og Oslo kommune. Kontaktene ser positive ut.
Disse foreløpige drøftingene er ennå ikke behandlet på politisk plan, verken i departementet eller i Oslo kommune, men det er klart at det er min og Regjeringens ambisjon at dette selskapet skal bli fullstendig, dvs. inkludere både statlige og kommunale eierinteresser. Det er det vi mener vil føre til det beste resultatet. Drøftingene og – unnskyld at jeg sier det – Oslo kommunes holdning til disse problemene vil være avgjørende for om vi når fram til et felles mål.
Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.