Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 7
Petter Løvik (H): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:
«Sjøfartsdirektoratet vil no, etter «Sleipner»-ulykka, stille strengare krav til opplæring av hurtigbåtførarar. Eit spesielt viktig element her er simulatortrening. Høgskulen i Ålesund er langt framme når det gjeld simulatortrening. Dei har søkt tre departement om tilskot for å kunne gi eit tilbod på hurtigbåtsimulator, men fått nei.
Vil statsråden ta initiativ, slik at ein kan få etablert eit slikt tilbod så snart som råd?»
Statsråd Grete Knudsen: Den 26. november er det ett år siden hurtigbåten «Sleipner» gikk på grunn og sank ved Ryvarden fyr nord for Haugesund. Justisdepartementet opprettet som kjent den 1. desember i fjor en undersøkelseskommisjon for å granske ulykken. I rapporten fra ulykkeskommisjonen, som ble offentliggjort den 8. november i år, er det gjort et grundig arbeid for å stadfeste årsaker og foreslå løsninger slik at ulykker som den med «Sleipner» ikke skal skje igjen.
Regjeringen drøfter nå den videre oppfølgingen av «Sleipner»-rapporten. Anbefalingene fra kommisjonen dekker et vidt område som berører flere statsråder, og Sjøfartsdirektoratet har også gått inn på de områdene som gjelder for Nærings- og handelsdepartementets ansvarsområde. Anbefalingene vil bli grundig vurdert av alle departementer, som også vil vurdere hvilke tiltak som er nødvendig for oppfølging.
Når det gjelder hurtigbåtsimulatortrening, er det fra Sjøfartsdirektoratets side sendt et forslag på høring om endring av kvalifikasjonskrav, utstedelse av sertifikater og om sertifikatrettigheter på norske skip. I dette ligger bl.a. obligatorisk simulatortrening som en del av godkjent hurtigbåtkurs for navigatører.
Dette forslaget er i tråd med det som er kommet frem fra undersøkelseskommisjonen, om at simulatortrening blir en del av den obligatoriske utdanning for hurtigbåtnavigatørene.
Høgskolen i Ålesund har knutepunktfunksjonen i Norgesnettet for høyere utdanning og forskningsinstitusjoner på området maritim drift innenfor kystfart og offshore supply-virksomhet. I utviklingen av de simulatorene høgskolen i dag har, har de også innovative lavprisløsninger for visuell simulering. Det ser jeg på som meget positivt.
Pr. i dag er det én sivil hurtigbåtsimulator i Norge. Det er Ship Manoeuvering Simulator Center, SMS, i Trondheim. I tillegg til denne finnes det også en tilsvarende utrustning ved Sjøforsvarets stasjon Haakonsvern. En vurdering av behovet for eventuelle nye simulatorer er nå under utarbeidelse i de berørte departementene. Men jeg har lyst til å si at jeg ved selvsyn vet at den jobben blir gjort ved Høgskolen i Ålesund, og jeg vet at dette er krav som stilles fra undersøkelseskommisjonen, og som også er tatt opp i Sjøfartsdirektoratets egen rapport.
Petter Løvik (H): Eg vil takke statsråden for svaret, og spesielt med omsyn til den siste merknaden vil eg takke for eit positivt svar. Til statsråd å vere var vel dette å gå så langt ein kunne vente.
Det er spesielt to ting som gjer denne saka aktuell, og som er bakgrunnen for det spørsmålet eg stiller i dag. Det eine er nettopp det at no skal, etter det Sjøfartsdirektoratet seier, simulatortrening bli obligatorisk både ved førstegongsutdanning og ved etterutdanning av hurtigbåtførarar. Det andre er det spesielle miljøet som vi har i Ålesund, og, som statsråden sjølv var inne på, dette at der er knutepunktet på området maritim drift innanfor kystfart og offshore/supply. Når det gjeld kapasiteten er det klart at dei nye krava som no er stilte, vil føre til behov for større kapasitet når det gjeld simulator på hurtigbåtsida i Noreg.
Eg har to små spørsmål til oppfølging: Kva tid kan vi vente ei klargjering av dette? Og dernest håpar eg statsråden er einig med meg i at Ålesund vil ha ein heilt spesiell plass når det gjeld eventuell lokalisering av eit nytt tilbod.
Statstråd Grete Knudsen: Jeg kan ikke gi noe helt klart svar på når vi kan komme tilbake igjen, for dette dreier seg om oppfølging på flere områder, som oppfølging av Undersøkelseskommisjonen, og det dreier seg om flere departementer. I tillegg er representanten kjent med at Sjøfartsdirektoratet også har kommet med sine spesifikke oppfølgingsprogrammer. Det er riktig at sjøfartsdirektøren understreker veldig sterkt behovet for simulatortrening, fordi det gir en helhetlig trening, der en må ta ansvar for ikke bare de rent tekniske tingene, men også uforutsette ting som kan komme på når man er i en vanskelig situasjon. Det gjør jo sitt til at dette nok blir et av de viktige områdene å diskutere, og i så måte må jeg bare si at så langt er jeg positiv til det spørsmålet som representanten har tatt opp.
Presidenten: Spørsmåla 8 og 9 blir svara på seinare.