Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Norges Turistråd offentliggjorde nylig en undersøkelse som viser urovekkende lite kunnskap om Norge i mange av reiselivets viktigste utenlandsmarkeder. Det underbygger sentrumsregjeringens strategi for å satse mer på langsiktig profilering og merkevarebygging av Norge som turistmål.

Har statsråden merket seg resultatene fra undersøkelsen, og er hun enig i at den viser at reiselivets lønnsomhet og utviklingsmuligheter må tas på alvor og gis økt oppmerksomhet også fra denne Regjeringen?»

Statsråd Grete Knudsen: Jeg har med interesse merket meg at Norges Turistråd sammen med 20 norske reiselivsbedrifter nylig har gjennomført tidenes største undersøkelse om Norges omdømme som ferieland. Undersøkelsen inkluderer omfattende intervjuer med vel 1 200 potensielle norgesturister i noen av våre viktigste utenlandsmarkeder. Hovedkonklusjonene er at Norge av mange oppfattes som et attraktivt ferieland, men at det er en stor gruppe som mener at Norge er lite attraktivt fordi landet oppfattes som kaldt og kjedelig.

Det største problemet Norge som reisemål står overfor, er at ca. 64 pst. av de spurte vet lite eller ingenting om landet vårt. Dette har bl.a. medvirket til at Norge den senere tid har tapt markedsandeler internasjonalt. Mens vi i første halvdel av 1990-tallet opplevde en positiv utvikling i antall hotellgjestedøgn og turister som besøkte Norge, har veksten avtatt i siste halvdel av 1990-tallet og helt stagnert i 1999. Tallene så langt i år bekrefter denne stagnasjonen.

Jeg er enig med representanten Kongshaug i at reiselivets lønnsomhet og utviklingsmuligheter må tas på alvor. Dette er helt i tråd med anbefalingene fra næringskomiteens behandling av St.meld. nr. 15 for 1999-2000, Lønnsomme og konkurransedyktige reiselivsnæringer, i juni i år. Her ble en nasjonal IT-portal for reiselivsnæringen og økt fokus på merkebygging av Norge som reisemål trukket frem som viktige satsingsområder i den internasjonale markedsføringen. Vi har derfor i statsbudsjettet for 2001 valgt å prioritere en videre utvikling av en nasjonal internettportal for reiselivet, som utvikles og drives av Norges Turistråd. Jeg har blitt informert fra Turistrådet om at dette arbeidet er meget utfordrende og ressurskrevende, og at en første versjon av portalen derfor kan bli noe forsinket i forhold til de opprinnelige planene fra Norges Turistråd. Jeg er i nær kontakt med Turistrådet, og vi prioriterer fra Regjeringens side at dette viktige utviklingsarbeidet for norsk reiseliv skal videreføres også i 2001.

Utover dette legger vi også opp til at det offentlige tilskuddet som går til internasjonal markedsføring av reiselivet, i tiden fremover konsentreres mer mot profilering og merkebygging av Norge som reisemål. Merkebyggingen skal bidra til å skape interesse for og oppmerksomhet om Norge, og når interessen er skapt, skal internettportalen være verktøyet som formidler konkret informasjon om og muligheter for salg av reiselivsprodukter og destinasjoner. Satsingen på utviklingen av IT-portalen og arbeidet profilering og merkebygging av Norge viser med all tydelighet at Regjeringen gir reiselivsnæringen høy prioritet, slik det var et stort flertall for i Stortinget da denne saken ble drøftet sist.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Spørsmålet mitt begrunnet seg i den undersøkelsen som statsråden nevnte, og den ble gjort så sent som i september i år. Konklusjonen var, som statsråden sa, at Norge er oppfattet som kaldt og kjedelig, og dette kan jo være alvorlig nok. Men det mest foruroligende resultatet av undersøkelsen er, som statsråden også var inne på, det lave kunnskapsnivået utlendinger har når det gjelder landet vårt. Ikke engang danskene har særlig kunn- skap om Norge som reisemål. Når så mange som 46 pst. av danskene vet lite eller ingenting om Norge, og 48 pst. av amerikanerne og – det verste – 84 pst. av britene vet lite eller ingenting om den gode naboen de har i Norge, er det foruroligende med hensyn til utviklingen av reiselivet.

Mitt oppfølgingsspørsmål er: Vil statsråden kunne drøfte med reiselivsorganisasjonene et ytterligere løft for å imøtegå den manglende kunnskapen som finnes i våre naboland?

Statsråd Grete Knudsen: Vi vil gjerne drøfte et felles løft med reiselivsorganisasjonene. Samtidig er det også riktig å understreke at det er ganske mange instanser som har ansvar for å profilere Norge ute. Vi kan snakke om både Eksportrådet, våre bedrifter som er ute, og våre ambassader, som gjør en utmerket jobb. Men nettopp når vi har en slik undersøkelse som dette på bordet, bør vi se at det å samordne kreftene kanskje nå vil være meget presserende, slik at man ikke har ulike strategier for de ulike instansene, men samordner mye mer også denne profilen, i tråd med det som Turistrådet nå legger opp til, bl.a. når det gjelder merkebygging av Norge.

: