Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 1
Anita Apelthun Sæle (KrF): «En misjonær fra Bergen er fengslet i Nepal. Han er anklaget for «misjonsvirksomhet». Anklagen er et anslag både mot trosfrihet og ytringsfrihet. Nepal har undertegnet de sentrale menneskerettskonvensjoner.
Hva vil utenriksministeren gjøre for at misjonæren skal bli løslatt?»
Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Den norske ambassaden i Nepal har bistått den norske misjonæren fra han ble arrestert av myndighetene i Nepal i slutten av oktober. Vedkommende sitter nå varetektsfengslet, og han er siktet for «ulovlig misjonering».
Vår ambassade i Katmandu står i jevnlig kontakt med misjonæren. En representant fra ambassaden besøkte ham sist søndag sammen med ambassadens faste advokat. De hadde videre samtaler med sentrale personer på stedet.
Ambassaden vil kontakte fengselsmyndighetene med sikte på at misjonæren kan overføres til Katmandu. Ambassaden kan da på en mer hensiktsmessig måte bidra til at vedkommende fullt ut ivaretar sine interesser.
Jeg kan forsikre representanten Apelthun Sæle at Utenriksdepartementet følger denne saken meget nøye. Statssekretær Møgedal reiser i slutten av denne uken til Nepal, og hun har til hensikt å ta opp saken med nepalske myndigheter.
Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.
Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg takkar for svaret. Det svaret er eg veldig glad for.
Nepal har som kjent underteikna dei sentrale menneskerettskonvensjonane. Ein del av norsk bistand har nettopp vore knytt til det å fremja menneskerettar og demokratisering.
Vil utanriksministeren i kontakt med nepalske styresmakter knyta slike bistandsmidlar til brot på menneskerettar, eventuelt til handsaminga av den norske statsborgaren, slik Noreg har gjort når det gjeld å avdekkja korrupsjon? Ser utanriksministeren dette som eit gylle høve til å ta opp brot på menneskerettar og krav om respekt for menneskerettar i Nepal? Dei siste fem–seks åra har det vore kritisk når det gjeld menneskerettar i Nepal. Det har vore auka tortur og auka bruk av utanomrettslege avrettingar. Kva kan og vil UD gjera for å betra menneskerettane generelt i Nepal?
Det var mange spørsmål, men det var også berre eitt høve.
Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Det viktigste nå er å få gjort noe for misjonæren.
Dernest vil jeg si at det er en dialog med Nepal, og har vært det lenge, om menneskerettigheter. De inngår i den politiske dialogen som vi har med landet. Nepal er et hovedsamarbeidsland for oss, vi har bistand til landet. Det er klart at disse to tingene henger nøye sammen. Stortinget har pekt på at man i økende grad bør arbeide for godt styresett, demokrati og menneskerettigheter. Det er derfor en viktig del av den dialogen som vi har med myndighetene i Katmandu.
Men det viktigste nå er å få gjort noe konkret for denne misjonæren.