Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Ifølge Bergens Tidende 7. oktober 2000 var statsrådens budskap til landsmøtet i Reiselivsbedriftenes Landsforening at reiselivsbedrifter som ikke tåler moms og konjunkturavgift, ikke har livets rett, og at arbeidskraften i disse bedriftene trengs i det offentlige.

Hvor mange arbeidstakere beregner statsråden å frigjøre på denne måten, og hvilke vurderinger har departementet gjort av konsekvensene for annet lokalt næringsliv, lokalt servicetilbud og distriktenes utvikling og vekst?»

Statsråd Grete Knudsen: Representanten Leif Helge Kongshaug tillegger meg gjennom å referere til Bergens Tidende av 7. oktober i år, som omtalte mitt foredrag i Reiselivsbedriftenes Landsforening, ytringer som ikke stemmer. Jeg la i mitt foredrag vesentlig vekt på bakgrunnen for Regjeringens forslag om moms på tjenester og konjunkturavgiften. Regjeringen har lagt frem et budsjett med økt vekt på fellesgodene og mer rettferdig fordeling, som gir trygghet for arbeid og personlig økonomi.

Politikk handler om å velge, og vi har foretatt noen tøffe prioriteringer. Det var mye av det foredraget også dreide seg om. Budsjettet legger opp til å satse på økonomisk stabilitet og forutsigbarhet, vi satser på forskning og nyskaping for å bygge ut velferdstjenestene.

Jeg fremholdt at ingen kan løsrive seg fra fellesskapet. Det er gjennom felles bidrag vi bygger ut velferd og fremtidens Norge. Dette gjelder også for næringslivet og reiselivsnæringen. Jeg fant det riktig å sette reiselivsnæringen inn i en slik helhetlig ramme.

Stortingsmeldingen om lønnsomme og konkurransedyktige reiselivsnæringer som Stortinget behandlet i sommer, og som det i store trekk var enighet om, behandlet bl.a. arbeidsmarkedet og tilgang på arbeidskraft.

Vi er inne i en situasjon med tiltagende knapphet på arbeidstakere. Eldrebølgen, lavere pensjonsalder og kortere arbeidstid gir store utfordringer i alle næringer når det gjelder å bruke den tilgjengelige arbeidskraften mest mulig effektivt. Reiselivsnæringene er arbeidsintensive, og reiselivsbedriftene må i fremtiden være forberedt på å måtte konkurrere stadig hardere om arbeidskraften. Deler av reiselivsnæringene opplever allerede i dag betydelige rekrutteringsproblemer. Næringene har dessuten høy turnover av arbeidstakere. Det å beholde arbeidskraften er en betydelig utfordring.

Selv om 1990-årene har vist en betydelig volumvekst i norsk reiselivsnæring, har den ikke klart å ta dette ut i bedre økonomi og lønnsomhet sett under ett. Dette er den store utfordringen for norsk reiselivsnæring – større verdiskaping og bedre lønnsomhet. Og det er en utfordring som i hovedsak næringen selv må takle.

Reiselivsnæringene står overfor betydelige utfordringer. Jeg har imidlertid god tro på at vi skal mestre disse utfordringene på en god måte ved en offensiv og målrettet felles innsats fra næringene og de berørte myndigheter. Sentrale innsatsområder vil her være målrettet satsing på produkt- og reisemålsutvikling og profilering og markedsføring av Norge og norske bedrifter. Her gjør myndighetene en innsats ved å bygge videre på det eksisterende virkemiddelapparatet. SND skal fortsatt rette sin aktivitet mot bedriftene, Norges Turistråd mot internasjonal markedsføring og profilering av Norge, mens kommunene og det regionale nivået sammen med bedriftene må ha hovedgrepet om den lokale tilrettelegging. Klarer vi å se dette i sammenheng, har vi lagt et godt grunnlag for fremtidsrettede og lønnsomme reiselivsnæringer.

Øyvind Korsberg hadde her overtatt presidentplassen.

Leif Helge Kongshaug (V): Reiselivsbedriftenes Landsforening har sett på konsekvensene for et utvalg av sine medlemsbedrifter. Av åtte bedrifter med stor spredning i bransje, størrelse og geografisk plassering ville bare én hatt tilstrekkelig inntjening i 1999 til å dekke en beregnet merbelastning av den momsreformen som nå er foreslått, og da er det ikke engang medtatt andre tiltak som ligger i statsbudsjettet, og som virker i negativ retning. Faktum er at for de små og mellomstore distriktshotellene er konsekvensene dramatiske.

Hvilket inntrykk gjør dette på statsråden, og hva er statsrådens konkrete råd til disse bedriftene i denne sammenhengen?

Statsråd Grete Knudsen: På samme måte som den tidligere regjeringen skisserte, har også Regjeringen foreslått redusert moms på reiselivet, og så kan man alltids, i eventuelle prosesser, diskutere dosering. Men her var det altså skissert fra den forrige regjeringen redusert moms for reiselivsbedrifter, noe som Regjeringen faktisk har foreslått.

Men det jeg sa under møtet, var at hvis man her gjorde en gjennomgang og kom til at det var bedrifter som på grunn av momsen – når man hadde regnet inn både inngående og utgående – var i en ytterst vanskelig situasjon selv om alle rundt dem vurderte det til at de hadde livets rett, ønsket jeg å diskutere det med deres bransjeorganisasjoner. Og en del av dem har faktisk tatt kontakt med meg.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg er glad for det statsråden sa, at hun er åpen for dialog og diskusjon i gitte tilfeller.

I stortingsmeldingen om reiselivsnæringen som ble behandlet i Stortinget i vår, gav Arbeiderpartiet sin fulle tilslutning til at bedre lønnsomhet og større konkurransekraft er helt nødvendig for at næringen skal lykkes i årene framover, og for at norsk reiseliv skal styrkes i den internasjonale konkurransen. Jeg antar at Arbeiderpartiet og statsråden ikke har skiftet syn siden den gang. Men vi registrerer jo at det er kommet forslag til nye avgifter, reduksjon når det gjelder satsingen på å profilere Norge i utlandet, og det er antydet at det er hard konkurranse om arbeidskraften, noe som er reelt.

Mitt spørsmål blir da: Hva er statsrådens strategi for å snu den negative markedsutviklingen for norsk reiseliv og styrke Norge som turistland?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg vil gjenta at Regjeringen har fulgt opp den reduserte reiselivsmomsen som den forrige regjeringen bebudet.

Den forrige regjeringen og det nåværende regjeringspartiet var jo enige om den felles strategien for reiselivsnæringen, som man faktisk la opp til her i vår, og som regjeringspartiet fortsatt står bak. Vi må nok ta med her at det har vært til dels liten lønnsomhet de senere årene, og at det er en god del overkapasitet, som også kom frem i forbindelse med næringens landsmøte. Men vi går igjennom dette med både Turistrådet, våre ambassader og Eksportrådet og ser på hvordan man skal profilere Norge i utlandet. IT-portalen som vil bli åpnet om kort tid, vil også være et bidrag i så måte, selv om det vil være et lite bidrag i den store sammenhengen.

: