Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 4
Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til handelsministeren:
«I forbindelse med utdannelse av navigatører ved tekniske fagskoler er dikttolkning på nynorsk sidestilt med nautiske fag som navigasjon, lastelære, stabilitetslære og sjøveisregler. Dersom man ved eksamen stryker i dikttolkning, får ikke vedkommende løst sitt sertifikat, fordi det ikke gis dispensasjon fram til kontinuering, noe man fikk mulighet for tidligere.
Vil statsråden gjenopprette denne adgangen til å utstede midlertidig sertifikat i perioden fram til eventuell kontinuering?»
Statsråd Grete Knudsen: Først vil jeg påpeke at Sjøfartsdirektoratet aldri har hatt en generell adgang til å utstede midlertidige sertifikat.
Direktoratet utsteder sertifikater til sjøfolk i henhold til forskrift av 29. april 1998 om kvalifikasjonskrav, utstedelse av sertifikater og om sertifikatrettigheter for personell på norske skip. En som søker om navigatørsertifikat med utdannelse fra teknisk fagskole, må dokumentere bestått vitnemål i henhold til kravet i § 16 nr. 4.2 om «fullført godkjent utdanning og bestått godkjent eksamen».
I norskfaget, som i alle andre allmennfag, kreves karakteren 2 for å få bestått vitnemål. I de nautiske fagene er kravet karakteren 3 for å få bestått.
I forhold til regelverket kan Sjøfartsdirektoratet gi dispensasjon fra sertifikatkravene for en begrenset periode til en bestemt person. Denne unntaksbestemmelsen er en meget snever unntaksregel og benyttes ikke til å gi en generell dispensasjon frem til f.eks. kontinuasjonseksamen for kandidater som har strøket.
Forskriften har i tillegg en generell bestemmelse hvor det i enkelttilfeller kan gjøres fravik fra forskriften. Her ligger listen svært høyt, og det må foreligge helt spesielle grunner som gjør dette unntaket nødvendig. Det kreves også at det må være sikkerhetsmessig forsvarlig. Jeg kan ikke se at utstedelse av midlertidige sertifikater til kandidater uten bestått vitnemål skal være spesielle grunner i forhold til forskriften.
Etter min oppfatning vil en ordning hvor det automatisk skal utstedes midlertidige sertifikater undergrave hele prinsippet om bestått vitnemål slik det er nedfelt i Reform 94 – vedtatt i Stortinget – og den kvalifikasjonsforskriften som her er fulgt som en naturlig følge av det.
Det er et stort ansvar å være navigatør på et skip, for slike stillinger krever at man har både en god allmennutdanning og en fagutdanning. Jeg vil ikke gå inn for å svekke kravet til allmennutdanning i forhold til det som ellers gjelder for utdanningspolitikken.
Steinar Bastesen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og registrerer at hun ikke er klar over at det har vært gitt utstrakt dispensasjon hvis man ikke bestod i nautiske fag, men det var vel å merke før dikttolking på nynorsk ble en del av navigasjonsopplæringen.
Etter statsrådens utlegninger blir jeg fristet til å stille følgende tilleggsspørsmål: Mener statsråden virkelig at dikttolking på nynorsk er et egnet virkemiddel for å kunne ta seg fram på sjøen?
Statsråd Grete Knudsen: Det som er helt klart, er at det ikke har vært gitt en generell adgang til unntak, og jeg fastholder at det fortsatt heller ikke kommer til å bli gitt.
Om det å ha en allmenn utdanning er viktig også for å navigere en båt, er svaret på det faktisk ja. Jeg tror at det å være allment oppdatert på mange områder – og det skader heller ikke med diktlesing innimellom – vil gjøre at man er hele mennesker. Og når man er navigatør på en båt, skal man ha hele den menneskelige siden inne, ikke bare den tekniske.
Steinar Bastesen (Frp): Jeg takker for svaret.
Jeg lurer på om jeg er den eneste navigatøren her på Stortinget, og jeg har aldri tatt noe nynorskfag i min navigasjonsutdannelse. Statsrådens svar konkluderer med at for å være et godt nok menneske må du lære dikttolking. Da vil jeg spørre statsråden: Anser statsråden meg, som ikke har lært nynorsk da jeg tok navigasjonsutdannelse, for å være et fullverdig menneske?
Presidenten: Presidenten er noe i tvil om dette i sin opprinnelse henger sammen med hovedspørsmålet.
Statsråden ønsker ikke å svare? – Da går vi til spørsmål 6.