Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 30
Rolf Reikvam (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke,- utdannings- og forskningsministeren:
«Oslo kommune har vedtatt å søke om forsøk der elevene i videregående skole, allmennfaglig studieretning, skal få fritak for deler av læreplanen i norsk. Fritaket skal omfatte sidemålet. Det er søkt i henhold til opplæringsloven § 1-4. Loven åpner for at det kan gjøres tidsavgrensede pedagogiske eller organisatoriske forsøk.
Mener statsråden at det i medhold av § 1-4 kan åpnes for omfattende forsøk der en fraviker læreplanen i et fag, og vil statsråden konsultere Stortinget før forsøket eventuelt innvilges?»
Statsråd Trond Giske: Dersom ordninger og tiltak en ønsker å prøve ut, ikke lar seg gjennomføre innenfor regelverket, er det etter opplæringslovens bestemmelse i § 1-4 om forsøksvirksomhet anledning til å søke avvik fra loven og forskriftene.
Etter opplæringsloven § 1-4 er det lagt til departementet å avgjøre søknader om avvik fra loven og forskriftene til loven. Departementet står fritt til å avslå en søknad om forsøk.
Departementet har ennå ikke mottatt søknad fra Oslo kommune om avvik fra opplæringsloven § 1-4. Jeg vil ta stilling til søknaden fra Oslo kommune når den eventuelt kommer inn.
Min prinsipielle mening er at alle skal ha opplæring i nynorsk. Hvis det kommer en søknad fra Oslo kommune, er jeg innstilt på å vurdere om det skal åpnes for alternative vurderingsformer og tilrettelegging for pedagogiske forsøk for å få en bedre undervisning i sidemål.
Når det gjelder spørsmålet om å konsultere Stortinget om forsøkssøknader, vil det hele tiden bli vurdert konkret i hvert enkelt tilfelle. Fram til nå har det ikke vært aktuelt.
Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret. Jeg oppfatter statsråden slik at det forsøket som er blitt signalisert fra Oslo kommune, er uaktuelt.
Statsråden sa han ville åpne for alternative forsøk, med alternative vurderingsformer. Det er vel forsøk som Oslo kommune ikke har søkt om, eller vil komme til å søke om – jeg vet ikke, men det er jo ikke noe som tyder på at de kommer til å søke om det – så det er vel vanskelig å innvilge noe som ikke noen søker om! Og det betyr at det forsøket vi her snakker om, at man skal fravike læreplanen, er uaktuelt.
Men det som egentlig var noe av mitt utgangspunkt, var om statsråden mener at et forsøk som det det her er snakk om, å fravike læreplanen, kan defineres som et pedagogisk eller organisatorisk forsøk. Det var gjort lite forarbeid til loven da den kom opp i Stortinget. Det var jo komiteen selv som løftet den fram, så det fins ganske lite forarbeid til selve lovteksten. Men spørsmålet er: Er dette et pedagogisk eller organisatorisk forsøk? Og kan en innvilge den type forsøk?
Statsråd Trond Giske: Både representanten Reikvam og jeg står vel i den litt problematiske situasjonen at vi diskuterer en søknad om et forsøk som ennå ikke er kommet til departementet.
Hvordan søknaden blir utformet, kan vi jo for så vidt spekulere i etter både diskusjoner i lokalpolitikken i Oslo og diskusjoner i media, men jeg vil vente med å ha kategoriske meninger om den eventuelle søknadens utseende før den kommer.
Det jeg kan si, er at jeg mener at nynorsk skal være en del av pensumet for alle elever. Jeg mener at det skal det være også i framtida, og jeg ser ingen nytteverdi i forsøk som tar det helt ut av pensum. Derimot ser jeg stor nytteverdi i forsøk som utvikler andre undervisningsformer, eventuelt også andre vurderingsformer når det gjelder sidemålet, for å se om det kan bedre undervisningen, styrke elevenes interesse for faget og styrke entusiasmen for faget i skolen.
Rolf Reikvam (SV): Statsråden har vår fulle støtte når det gjelder å prøve ut nye vurderingsformer, men jeg vil nok si at det vil være litt uheldig hvis vi bare knytter det opp til sidemålet. Det burde jo gjelde hele norskfaget, og ikke bare deler av norskfaget. Så hvis han går inn på den type forsøk, har han vår fulle støtte.
Men la oss bevege oss bort fra denne konkrete saken og gå over til en generell vurdering, som jeg gjerne vil ha statsråden til å reflektere litt rundt: Hvis en kommune søker om et forsøk der en ønsker å fravike deler av en vedtatt læreplan, mener statsråden at en kan gjøre det i medhold av § 1- 4? Er endringer i læreplanen et pedagogisk forsøk eller er det et organisatorisk forsøk? Det syns jeg er viktig å få avklart. Og hvis statsråden er litt usikker, er mitt råd at han bør komme til Stortinget, slik at vi kan hjelpe ham med den avklaringen.
Statsråd Trond Giske: Jeg vil si at man ikke prinsipielt kan svare nei eller ja på spørsmålet til Rolf Reikvam. Vi må se på det i hvert enkelt tilfelle.
Etter mitt syn må § 1-4 om forsøksvirksomhet også gi anledning til avvik fra læreplanen, så derfor kunne jeg prinsipielt sett ha gitt tilsagn til den type søknad som man kan spekulere på om Oslo kommune kanskje kunne komme med.
Når det gjelder alternative vurderingsformer, har vi gitt tilsagn til forsøk som innebærer å se på vurderingsformer i andre fag enn nynorsk. Poenget med forsøket må imidlertid være at det kan ha en nytteverdi i framtida. Dette huset har vedtatt at vi skal ha to sidestilte skriftmål i landet. Da mener jeg at vi også bør ha det i skolen slik at de elevene som studerer allmennfag i videregående skole, får den basisen at de har kunnskap om og får innføring i begge språkformer.