Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Marit Nybakk (A): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:

«For tredje år på rad lanseres New Agenda Coalition-initiativet om et forbud mot atomvåpen og revitalisering av arbeidet med kjernefysisk nedrustning for FNs generalforsamling. Norge stemte avholdende til N.A.C. i 1998 og 1999.

Med utgangspunkt i den endrede teksten, som nå er presentert for FN, og etter vårens tilsynskonferanse, vil Regjeringa i år ta sikte på å stemme for N.A.C.-initiativet?»

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Kjernefysisk nedrustning er en av de viktigste oppgavene på den internasjonale politiske dagsorden, og derfor en høyt prioritert oppgave for Regjeringen.

Vi nedla på norsk side et betydelig arbeid under forberedelsene av den sjette tilsynskonferansen for NPT-avtalen i april/mai i år. Jeg viser her til den redegjørelse som jeg gav til Stortinget.

Det var med stor glede vi kunne konstatere at utfallet av Tilsynskonferansen ble langt mer vellykket enn ventet. Sluttdokumentet inneholder bl.a. et handlingsprogram for nedrustning, noe som vi på norsk side har arbeidet for. Jeg vil imidlertid spesielt peke på at kjernevåpenstatene gjennom sin tilslutning til sluttdokumentet påtar seg utvetydig forpliktelse til fullstendig eliminering av sine kjernevåpenarsenaler. Jeg ser dette som et nytt skritt og et viktig signal fra atommaktene.

Norge bidro aktivt til det vellykkede sluttresultatet gjennom å lede forhandlingene i konferansens sluttfase mellom de fem kjernevåpenstatene og de sju Ny Agenda-landene – Brasil, Egypt, Irland, Mexico, New Zealand, Sverige og Sør-Afrika.

En hovedmålsetting for oss i arbeidet med nedrustningsspørsmål under høstens sesjon i FNs 55. generalforsamling var å konsolidere og forsterke enigheten fra Tilsynskonferansen. Det er derfor gledelig at årets versjon av Ny Agenda-landenes resolusjon i det vesentligste bygger på vedtakene fra årets tilsynskonferanse i New York. Dette er i tråd med vår oppfordring i høst til Ny Agenda-landene.

Jeg er derfor glad for å kunne meddele Stortinget at Norge i år vil stemme for resolusjonen. Tidligere har Norge som kjent valgt å avstå, fordi teksten har inneholdt enkelte problematiske elementer og forslag. Vi har imidlertid alltid delt Ny Agenda-landenes målsetting om en kjernevåpenfri verden, og støttet initiativer som kan bidra til å redusere kjernevåpnenes rolle i internasjonal politikk. Vi arbeider nå for en bred tilslutning til årets resolusjon – også fra våre allierte i NATO.

Ny Agenda-landenes konstruktive oppfølging av NPT-konferansen styrker våre forventninger om at det vellykkede resultatet fra Tilsynskonferansen vil skape ny giv i det internasjonale nedrustnings- og ikke-spredningsarbeidet.

Utfordringene er imidlertid mange. Vi må først av alt bidra til å skape en ny bevegelse i forhandlingene under Nedrustningskonferansen i Genève. Dette er en forutsetning for å kunne iverksette det ambisiøse arbeidsprogrammet som man ble enig om under Tilsynskonferansen i New York.

Marit Nybakk (A): Jeg tok i grunnen ordet på nytt bare for å takke for utenriksministerens positive svar. Jeg tror det er et viktig signal at Norge nå stemmer for New Agenda Coalition-resolusjonen. Jeg vil også berømme det arbeidet som har vært gjort fra norsk side for å forbedre teksten, slik at den bygger på vedtakene fra vårens tilsynskonferanse, og for å få flest mulig NATO-land til å stemme for.

Generelt tror jeg det er viktig å arbeide for bredest mulige tiltak som reelt sett fører til atomnedrustning med en kjernevåpenfri verden som mål. Jeg er også enig med utenriksministeren i at vi må bidra til å skape en ny bevegelse under konferansen i Genève, for nettopp å komme i gang med oppfølgingen av det som skjedde på Tilsynskonferansen. Så jeg vil nok en gang takke for et positivt svar.

Presidenten: Spørsmål 2 vil bli besvart senere.

: