Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 18
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til vår ærede justisminister:
«Problemet med gjengkriminalitet og kamp om narkotikamarkeder med mer bruk av vold sprer seg til stadig flere lokalsamfunn, også i Østfold. I Askim oppleves at gjengene vokser, narkotikahandel og slåsskamper foregår i full åpenhet uten at det får konsekvenser. Innbyggerne er skremt over utviklingen, og føler maktesløshet.
Hvilke virkemidler vil Regjeringen ta i bruk for å snu denne negative trenden?»
Statsråd Hanne Harlem: Vold og narkotikakriminalitet som gjerne forbindes med kriminelle gjenger, er saksområder som skal gis høy prioritet av politiet, både når det gjelder forebyggende arbeid og straffesaksbehandling. Dette sies klart overfor politidistriktene og særorganene i departementets styringsdokumenter og på andre måter.
Denne prioriteringen gjenspeiles også i Sarpsborg politidistrikts virksomhetsplan for 2001, som også spesifikt omhandler bekjempelse av slike problemer som i Askim, knyttet til ansamling ved serveringssteder og nattåpne kiosker. Politidistriktet ble tildelt fire stillinger gjennom revidert nasjonalbudsjett, og har fordelt disse med to til Askim og to til Eidsberg for bl.a. å styrke den forebyggende ordenstjenesten. Politidistriktet har også blitt tildelt ekstraordinære midler til bekjempelse av organisert kriminalitet, knyttet til at en kriminell motorsykkelgjeng er etablert i distriktet.
Kriminalitet i organiserte former må forfølges for å ramme bakmenn og videre bidra til oppløsning av gjengene, bl.a. ved bruk av nye og mer effektive virkemidler, som utvidet adgang til inndragning. Et annet viktig virkemiddel er bedre samordning og effektivisering av innsatsen fra politidistriktene, Økokrim og Kripos. Det er nå etablert et eget råd for bekjempelse av organisert kriminalitet hvor de nevnte instanser deltar sammen med den høyere påtalemyndighet.
Videre nevner jeg at Oslo statsadvokatembeter har tatt initiativ til økt påtalemessig innsats mot organisert gjengkriminalitet gjennom et eget prosjekt. Organiseringen av prosjektet skal skje i samråd med de lokale politidistrikt. Iretteføring av straffesaker mot gjengledere og gjengmedlemmer samt inndragning av vinning er vesentlige elementer i prosjektet for å lykkes med målsettingen om oppløsning og betydelig svekking av gjenger. Oslo politidistrikt har i særlig grad blitt berørt av gjengkriminalitet og følger opp med tverrfaglige prosjekter. Stikkordene her er tett oppfølging av og nulltoleranse overfor gjengene.
Jeg vil også fremheve Handlingsplanen mot barne- og ungdomskriminalitet, som ble behandlet i Stortinget i juni. Dette er som kjent en samlet plan for innsats og tiltak for å bekjempe kriminalitet blant unge. Denne spenner over et vidt felt og omhandler også bekjempelse av gjengkriminalitet.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, der hun listet opp en rekke tiltak.
Natteravnene i Askim har gjort en betydelig innsats for å gjøre disse problemene kjent i befolkningen og blant politikerne og beslutningstakerne. De har vist sterk bekymring over det økte antall gjenger og organisert narkotikasalg. Kommunen har virkelig grepet fatt i dette i Askim. Man ønsker ikke at denne ukulturen som man nå ser konturene av, skal få lov til å feste seg, man har søkt spesialisthjelp for å gripe fatt i problemet, osv. Men det er klart at den enkelte kommune har begrensede ressurser. Hva mener statsråden at kommunen skal og bør prioritere for å få best mulig total effekt ut av de ulike tiltakene, for å oppnå resultater, når vi ser at utviklingen er så bekymringsfull som den er?
Statsråd Hanne Harlem: Jeg mener at vi har kommuner med lokalt folkevalgte styrer nettopp fordi det er kommunene som er best egnet til selv å vurdere hvordan de skal håndtere problemer som oppstår lokalt. Men jeg vil tro at noe av det aller viktigste kommunen kan gjøre, er å få til et godt samarbeid mellom alle de ressursene som er i kommunene, og som har som oppgave å arbeide i forhold til ungdom. Det dreier seg om skole, barnevern og ungdomstiltak, og ikke minst at de har et godt samarbeid med politiet. Det legger jeg til grunn at de har. Dersom kommunen ikke har et godt samarbeid med politiet, regner jeg med å få melding om det for dermed å bidra fra min kant til at det samarbeidet er godt, noe jeg altså egentlig legger til grunn at det er.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.
Hun kom inn på noe av kjernen i dette. I og med at utviklingen er som den er, er man nødt til å se på nye ting. Hun listet opp en del saker Justisdepartementet nå jobber med og har ansvaret for. Men som en oppsummering vil jeg si at det er klart at et nærmere samarbeid mellom de enkelte kommuner og politietaten og departementet, fagfolk, er veldig viktig, i og med at enkelte kommuner har mangelfulle ressurser og mangelfull erfaring og kunnskap på dette området.
Statsråd Hanne Harlem: Jeg har i grunnen ikke så mye å tilføye til det representanten Hedstrøm sier. Jeg synes det var fornuftig.