Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl

Sak nr. 1

Hans Majestet Kongens tale til det 145. Storting ved dets åpning og melding om Noregs rikes tilstand og styring

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 12 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1, 8 og 9, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 2, fra Lars Sponheim på vegne av Venstre

  • forslagene nr. 3–6, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 7, fra Petter Løvik på vegne av Høyre

  • forslag nr. 10, fra Rolf Reikvam på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 11, fra Finn Kristian Marthinsen på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 12, fra Ågot Valle på vegne av Berit Brørby, May-Helen Molvær Grimstad, Magnhild Meltveit Kleppa, Sonja Irene Sjøli, May Britt Vihovde og seg selv

Forslagene er omdelt på representantenes plasser i salen.

Presidenten vil starte med forslag nr. 2, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å legge fram praktiske forslag for arbeidsinnvandring til Norge fra land utenfor EØS-området innen 1. januar 2001.

Forslagene skal sikre både faglært og ufaglært arbeidskraft, der dette er nødvendig i ulike bransjer og virksomheter og i ulike deler av landet. Tiltakene skal bygge på at de som kommer hit har sosiale rettigheter og plikter, som tilsvarer det andre i Norge har. Ordningene skal være konjunkturuavhengige og også kunne gi grunnlag for fast bosetting.

Ordningene skal være oversiktlige både for dem det gjelder og berørte virksomheter. Hensikten er å få raske resultater for å dekke opp viktige velferds- og verdiskapningsoppgaver i Norge.»

Forslag nr. 2 er i løpet av debatten foreslått oversendt kommunalkomiteen, og presidenten vil foreslå at dette forslaget oversendes kommunalkomiteen. – Det anses vedtatt.

Presidenten går så til forslagene nr. 8 og 9, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem et forslag om hvordan avgiftssystemet kan legges om slik at det blir dyrere å bruke bil, men billigere å eie den, og der deler av dagens bensinavgift erstattes av et system med veiprising i sentrale strøk»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å legge frem en plan for hvordan kollektivtransportens andel av den totale transporten skal økes»

Disse forslagene er under debatten foreslått sendt samferdselskomiteen. Presidenten vil foreslå at disse forslagene oversendes samferdselskomiteen. – Det anses vedtatt.

Så tas forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti, opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å be Statens Forurensningstilsyn gi en faglig vurdering av de totale globale virkningene av økte norske CO2-utslipp som følge av Miljøverndepartementets nye konsesjonsvilkår til Naturkraft A/S.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 70 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.44.54)

Presidenten: Presidenten tar så opp til votering forslag nr. 10, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en omfattende satsning på grunnskolen. Det viktigste i satsningen skal være:

  • Det innføres minstestandarder som reduserer de store forskjellene mellom kommunene. Ingen kommuner skal ha anledning til å bruke mindre penger på grunnskolen enn et lovfestet minste timetall.

  • Antall elever i klassene skal settes ned på grunnskolens ungdomstrinn.

  • Kommuner og skoler som prøver ut nye organisasjonsformer og arbeidsmåter skal gis ekstra bonus (stimuleringstilskudd).

  • I kombinasjon med omorganisering av skoledag og arbeidsmåter settes det i verk forsøk med gratis varmt skolemåltid i et antall utvalgte kommuner/skoler.

  • Det avsettes årlig statlige investeringsmidler som øremerkes miljøtiltak og utbedring av skolebygg. Midlene stilles til disposisjon for kommunene på spesielt gode vilkår.»

Votering: Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslag nr. 7, fra Høyre, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremlegge egen sak for Stortinget om Bergutvalgets innstilling om fagskoleutdanninger (NOU 2000:5) i løpet av høstsesjonen 2000.»

Votering: Forslaget fra Høyre bifaltes med 67 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.45.30)

Presidenten: Forslag nr. 11, fra Kristelig Folkeparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å etablere en sentral kunnskapsbase med kompetanse på seksuelle overgrep mot barn. Fagpersonalet tilknyttet denne basen er tenkt å rykke ut til hele landet ved henvendelse fra lokale politistasjoner. En mulig kunnskapsbase kan være tilknyttet Kriminalpolitisentralen og bør bestå av ekspertise som raskt kan komme i kontakt med barnet for å sikre mulige bevis og hjelpe barnet i den første fase med bearbeiding av opplevelsene.»

Votering: Forslaget fra Kristelig Folkeparti bifaltes med 72 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.45.53)

Presidenten: Forslagene nr. 3, 4, 5 og 6, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige lovendringsforslag slik at staten kan påta seg det direkte finansieringsansvar for helsevesenet i landet.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige lovendringsforslag slik at staten kan påta seg det direkte finansieringsansvar for eldreomsorgstjenestene i landet.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige lovendringsforslag slik at staten kan påta seg det direkte finansieringsansvar for utdanningstjenestene i landet.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en ny integreringsmelding blant annet basert på at undertrykkende tradisjoner og kulturer ikke kan aksepteres i Norge.»

Votering: Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 97 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.46.15)

Presidenten: Forslag nr. 12, fra Ågot Valle, Berit Brørby, May-Helen Molvær Grimstad, Magnhild Meltveit Kleppa, Sonja Irene Sjøli og May Britt Vihovde, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringa utarbeide en handlingsplan mot kjønnslemlestelse av jenter. Planen må bl.a. inneholde:

  • Synliggjøring og bedret samarbeid med organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider mot kjønnslemlestelse av jenter innenfor de miljøene det gjelder i Norge.

  • Informasjon om at kjønnslemlestelse av jenter er forbudt ved norsk lov.

  • Forebyggende tiltak, bl.a. i helsevesenet og skolen.

  • Forsterket internasjonalt samarbeid om disse spørsmålene.»

Votering: Forslaget fra Ågot Valle, Berit Brørby, May-Helen Molvær Grimstad, Magnhild Meltveit Kleppa, Sonja Irene Sjøli og May Britt Vihovde bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det gjenstår da for presidenten å foreslå at Hans Majestet Kongens tale til det 145. Storting ved dets åpning og melding om Noregs rikes tilstand og styring vedlegges protokollen. – Dette anses vedtatt.