Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 48
Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:
«Arbeidsledige som mottar dagpenger, blir fratatt sine dagpenger dersom den arbeidsledige søker utdanning eller tar et kurs av noen varighet for å skolere seg for arbeidslivet, som for eksempel å ta fag- og svennebrev. Dagpengeforskriftene og regelverket i folketrygden må endres.
Kan statsråden sørge for at dette gjøres?»
Statsråd Laila Dåvøy: Etter dagens regelverk, folketrygdloven § 4 6, ytes det ikke dagpenger til personer som gjennomgår utdanning eller opplæring eller deltar i ulønnet arbeid. Bakgrunnen for dette er dagpengeordningens hovedkrav om at arbeidsløse skal søke arbeid. Dette utgangspunktet reduserer periodene på trygd og gir et strengt, men riktig incentiv for å anstrenge seg for å få nytt arbeid.
Det er i samband med utdanning og opplæring gjort enkelte unntak fra denne hovedregelen. Unntakene er kommet for å imøtekomme legitime behov for en arbeidsmarkedsmessig begrunnet opplæring og utdanning. Unntakene er imidlertid begrensede, for å unngå at trygden blir finansieringskilde for langvarig utdanning og opplæring.
De viktigste unntakene er følgende:
opplæring/kurs i arbeidsmarkedsetatens regi, de såkalte AMO-kursene
utdanning/opplæring tilrettelagt utenfor normal arbeidstid. Begrunnelsen for dette er at det som kan kombineres med arbeid og inntekt, skal kunne kombineres med dagpenger.
kortere utdanning på dagtid som ikke strekker seg over tre måneder
opplæring/utdanning i inntil ett skoleår som har karakter av påbygging/tilleggsutdanning
Noen mindre justeringer i ovennevnte regelverk kan jeg se kan være hensiktsmessig. For tiden er det derfor sendt på høring et forslag om at innvandrere med dagpenger kan få gå på norskkurs i inntil ett år mens de opprettholder dagpenger. Dette vil bedre denne gruppens muligheter på arbeidsmarkedet.
Et så vidt vidtfavnende forslag som representanten Faldet foreslår, bryter klart med de prinsipper som lå til grunn da Stortinget vedtok den nevnte lovparagrafen. Fag- og svennebrev er en del av det ordinære utdannelsessystem, og arbeidsledighetstrygden skal, som jeg tidligere har nevnt, ikke være finansieringskilde for ordinær utdanning og opplæring. Forslaget fra representanten Faldet vil kunne føre til at personer med rettigheter til dagpenger vil kunne finansiere sin utdanning gjennom folketrygden, mens andre må ta opp studielån.
Dagpenger under arbeidsløshet er en rettighetsbestemt ordning for alle. Blir det ikke trukket et tydelig skille mellom ordinær utdanningsfinansiering og dagpenger, er jeg redd for at det kan påvirke ledighetens nivå og lengde.
Eirin Faldet (A): Jeg kjenner godt regelverket. Jeg stiller spørsmålet på vegne av dem som uforskyldt har blitt arbeidsledige, og som ønsker å komme ut i et arbeid hvor det er bruk for dem.
Jeg kan nevne to konkrete eksempler på at disse reglene slår feil ut. Blant annet er det en mann som har gått arbeidsledig lenge, han går til arbeidskontoret og får beskjed om at han kan ta et truckførerkurs, men da mister han dagpengene. Han får heller ikke dekket kursavgiften på trygdekontoret eller arbeidskontoret. Et annet eksempel er en som ble engasjert av kommunen for å ivareta grøntanlegg om sommeren, og ønsket å ta fagbrev som anleggsgartner eller driftsoperatør i idrettsanlegg i den perioden han ikke var aktuell arbeidssøker. Men da ville han altså miste dagpengene.
Det er viktig at det finnes ordninger som gjør at folk får tatt en utdannelse uten at vedkommende mister (presidenten klubber) tilskudd til livsopphold til seg og familien. Vi må oppmuntre folk til å ta kurs til det arbeidslivet som forefinnes, og ikke skolere folk til ledighet. (Presidenten klubber igjen.) Jeg ber igjen om en vurdering av de reglene som finnes.
Presidenten: Og presidenten ber om at taletida blir respektert.
Statsråd Laila Dåvøy: De fleste som blir arbeidsledige, blir vel det uforskyldt; de aller fleste vil jo ha et arbeid. Men jeg må nok si meg uenig med representanten Faldet her, for vi må ha klare regler for dem som skal ta imot dagpenger – og som faktisk på bakgrunn av det kan få en jobb dersom det dukker opp en, dersom de søker en – og dem som går på en utdanning. Det kan ikke være slik at noen skal få penger under utdanning, mens andre må betale utdanningen selv. Det er derfor vi har dette regelverket. Stortinget har besluttet det.
For øvrig kan jeg kanskje nevne helt til sist at når det gjelder alle tiltakene vi har gjennom arbeidsmarkedsetaten, har vi alle under revisjon. Vi mottar selvsagt invitasjoner og eksempler som kan være nyttige for oss i dette arbeidet.