Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 46

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Drosjenæringen sliter i dag med dårlig økonomi og lave lønninger grunnet maksimalprisordningen. Til sammenligning har takstene i kollektivtransporten hatt en økning på hele 36,5 pst., mens for drosjenæringen er økningen 18,8 pst. for perioden 1990 til juni 1998.

Mener statsråden at maksimalprisordningen nå bør avskaffes?»

Statsråd Laila Dåvøy: Som representanten Nistad kjenner til, gav jeg i går Konkurransetilsynet beskjed om at maksimalprisreguleringen av drosjetakstene kan oppheves i de områder der det er tilstrekkelig konkurranse. I praksis vil det være i sentrale strøk der det er to eller flere konkurrerende drosjesentraler. Utenom disse områdene vil maksimalprisreguleringen bli opprettholdt. Konkurransetilsynet er bedt om å sette beslutningen i verk snarest mulig.

I områder hvor maksimalprisreguleringen oppheves, vil drosjesentralene få dispensasjon fra konkurranselovens forbud mot prissamarbeid til å fastsette priser for drosjene som er knyttet til sentralen. Dispensasjon gis bl.a. under forutsetning av at den enkelte drosje kan ta lavere priser enn det sentralen har fastsatt, og at sentralene sørger for god prisinformasjon til publikum. Konkurransetilsynet vil føre et aktivt og særskilt tilsyn med priser og prisendringer i næringen. Tilsynet kan, i tilfelle utglidning, gjeninnføre prisregulering i områder med for store prisforhøyelser.

Konkurransetilsynet, som har ansvaret for gjennomføringen av maksimalprisreguleringen, foreslo å oppheve denne for hele landet. Drosjetakstene har vært regulert av pris- og konkurransemyndighetene siden 1940. Reguleringen er bl.a. begrunnet i at tilgangen til næringen er begrenset ved en løyveordning, slik at drosjene har hatt enerett til denne typen persontransport. Konkurransen i næringen har således inntil nylig vært sterkt begrenset. Samferdselsmyndighetene har imidlertid delvis lagt om sin praksis ved tildeling av løyve slik at det i flere områder er gitt løyve til mer enn én sentral. Videre er det også åpnet adgang for at turbiler kan transportere færre enn fem personer. Disse endringene har ført til en konkurransesituasjon i områder med to eller flere drosjesentraler som innebærer at maksimalprisreguleringen etter mitt syn her kan oppheves.

For øvrig er det besluttet at erfaringene i de områdene der maksimalprisreguleringen er opphevet, skal vurderes etter ett år.

Der det som følge av den behovsprøvede løyvetildeling ikke er flere enn én drosjesentral, vil drosjene fortsatt bli maksimalprisregulert. Konkurransetilsynet er imidlertid bedt om å forbedre modellen som brukes i fastsettelsen av maksimalprisene. Tilsynet vil på denne måten prøve å imøtekomme enkelte av de problemene som en har hatt med reguleringen, slik som rigid prissystem, usikkerhet med hensyn til innhenting av grunnlagsmateriale osv. Regjeringen har imidlertid også besluttet at Samferdselsdepartementet skal utrede nærmere om behovsprøvingen av drosjeløyver skal oppheves.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker for svaret, som jeg delvis har lest i Aftenposten i dag, og jeg må jo da berømme statsråden for at det var en hurtig behandling av spørsmålet som jeg la inn.

Det blir altså en delvis opphevelse av maksimalprisordningen, og den skal da evalueres om ett år. Herunder skal også konsekvensene for kommuner, fylkeskommuner og folketrygden – som er en veldig stor bruker av drosjenæringen – ses på. Men hva er hensikten med kun en delvis opphevelse av maksimalprisordningen – og samtidig skal man ha en evaluering av denne ordningen om ett år – når både folketrygden og fylkeskommunen allerede kan innhente tilbud hos forskjellige sentraler innenfor sitt fylke? De fleste fylkene har allerede i dag sine fylker som ett løyvedistrikt, og det offentlige kan kjøpe sine drosjetjenester på kreditt, ikke kontant. Dette kan man innhente tilbud om.

Statsråd Laila Dåvøy: Den hurtige saksbehandling som det kan synes å ha vært i denne saken, skyldes faktisk ikke representanten Nistads spørsmål, vi hadde hatt en saksbehandling i forkant av det. Men spørsmålet kom jo på et gunstig tidspunkt. Det er godt å kunne stå her og svare positivt på et så viktig spørsmål.

Grunnen til at vi ikke har opphevet hele maksimalprisordningen er at så lenge vi har en løyveordning, er det slik at de aller fleste steder i landet vil det fortsatt finnes bare ett løyve, dvs. en sentral. Da vil vi ikke få en reell konkurranse. Derfor har vi ønsket å opprettholde maksimalprisen. Vi skal evaluere etter ett år. Vi er også svært opptatt av prisutviklingen på de steder der vi opphever maksimalprisordningen – når det gjelder det offentlige og Rikstrygdeverket f.eks. Det er grunnen til evalueringen. Vi vil se på prisutviklingen også før vi tar en endelig beslutning.

Presidenten: Før vi går vidare, vil vi handsame spørsmål 24, frå representanten Inge Lønning til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren. Spørsmålet vil bli svart på av arbeids- og administrasjonsministeren som rette vedkomande.

: