Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Synnøve Konglevoll (A): «Ifølge oppslag i Verdens Gang 4. november 1999 mener overlege Øivind Rø ved Modum Bads Nervesanatorium at det ikke finnes behandling for de alvorligst syke bulimikerne i Norge.

Hvilke tiltak vil statsråden gjennomføre for å rette opp dette?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er enig i at det er mangel på behandlingstilbud til mennesker som lider av alvorlig bulimi i Norge. Jeg besvarte en interpellasjon den 5. november i fjor der jeg viste til at det er behov for å styrke tilbudet til denne gruppen. Regjeringens Opptrappingsplan for psykisk helse 1999-2006 legger opp til en omfattende styrking av det psykiske helsevern, som også vil innebære en styrking av tiltakene for mennesker som har spiseforstyrrelser. I tillegg til opptrappingsplanen arbeider Sosial- og helsedepartementet med en egen strategiplan for å styrke tilbudet til denne gruppen. Planen skal også inneholde tiltak som tar sikte på å redusere forekomst av spiseproblemer.

Statens helsetilsyn har utarbeidet forslag til en rekke tiltak som skal styrke tjenestetilbudene til mennesker som har spiseforstyrrelser. Kompetanse om dette bør styrkes innen alle nivåer i helsevesenet og blant andre som er i kontakt med barn og unge, f.eks. lærere. Med utgangspunkt i den generelle kompetansen kan alle psykiatriske institusjoner og poliklinikker gi behandling til personer med spiseforstyrrelser. Det er imidlertid behov for både kompetanseheving og en viss spesialisering på dette området.

Få fylkeskommuner eller regioner har imidlertid organisert tjenesten i mer spesialiserte enheter som kan overføre kompetanse til andre deler av helsetjenesten. I forhold til behandling av mennesker som lider av alvorlige spiseforstyrrelser, er det behov for å bygge opp mer spesialisert kompetanse i regi av fylkeskommunene og regionene.

Alle fylkeskommunene er i rundskriv om Opptrappingsplan for psykisk helse bedt om å redegjøre for tilbudet til mennesker som lider av spiseforstyrrelser i sine planer for psykisk helsevern. Fristen for innsending av planene der dette skal fremgå, er 1. januar 2000. Fylkeskommunene er bedt om å redegjøre for hvordan arbeidet er organisert, og hvordan tilbudene skal bygges opp. Departementet viser i rundskrivet til at det spesielt er en utfordring å få til et samarbeid mellom somatiske og psykiatriske avdelinger og mellom barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger og voksenpsykiatriske avdelinger.

Det er mangel på kompetanse om årsaker og behandling av spiseforstyrrelser, og det er mangler når det gjelder organisering av tilbudene. I opptrappingsplanen er behovet for forskning på barn og unge og spiseforstyrrelser fremhevet som et område som vil bli prioritert. Senter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo har fått midler til å gjennomføre kurs i kompetanseoppbygging om spiseforstyrrelser av helsepersonell i helseregionene 1 og 2. I forbindelse med arbeidet med strategiplan blir det vurdert å utvide dette utdanningstilbudet. Sosial- og helsedepartementet har i samarbeid med Nasjonalt læremiddelsenter utviklet et nytt undervisnings- og veiledningsmateriell om forebygging av spiseforstyrrelser. Materiellet er distribuert til alle landets grunnskoler og videregående skoler samt til alle landets helsestasjoner.

Det er videre bevilget midler til ulike modellforsøk som skal bidra til å bygge opp kompetanse innen organisering av tjenestene som skal spres til andre deler av landet. Som eksempel i forhold til behandling av personer som lider av alvorlige spiseforstyrrelser, deriblant bulimi, vil jeg nevne at Haukeland Sykehus har mottatt 600 000 kr til et tiltak som bygger på en modell for samarbeid mellom somatiske og psykiatriske avdelinger. For behandling av mennesker som lider av alvorlig bulimi, er det spesielt viktig at det er et samarbeid mellom disse ulike avdelingene. Det planlegges å gi sykehuset en fylkesdekkende spesialfunksjon for behandling av mennesker med alvorlige spiseforstyrrelser. Et tiltak i opptrappingsplanen vil være knyttet til å bygge opp slik spesialkompetanse innen hver helseregion. Da må en ta utgangspunkt i eksisterende kompetanse, og bygge den videre ut.

Lodve Solholm hadde her igjen teke over presidentplassen.

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil gjerne takke statsråden for svaret.

Den interpellasjonsdebatten som var i Stortinget den 5. november i fjor, viste at det var et bredt flertall på Stortinget som tar dette på alvor. Og den handlingsplanen som statsråden i sitt svar nå sa at departementet arbeider med, varslet statsråden ville komme allerede da denne debatten var for et år siden. Det er også foreslått en del tiltak i statsbudsjettet, som statsråden viste til, men fremdeles er det altså slik at vi ikke har et tilbud for dem som er hardest rammet.

Mitt spørsmål er: Når akter statsråden å legge frem den handlingsplanen som han varslet allerede i november i fjor?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Stortinget har vedtatt Opptrappingsplan for psykisk helse, der denne gruppen er spesielt fokusert. Stortinget har gitt sin tilslutning til økte bevilgninger, og det kommer år om annet i de årlige budsjetter. Vi stiller krav til fylkeskommunene om at de i sine planer og i bruken av disse midlene skal sørge for at tilbud til dem som har spiseforstyrrelser, blir bygget ut. Fristen for fylkeskommunene til å levere sine planer er 1. januar 2000. Vi har fra departementets side et arbeid i gang basert på tilrådinger fra Helsetilsynet om en strategi. Jeg regner med at vi tidlig på nyåret kan få fastsatt den strategien.

: