Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Det har vært avdekket alvorlige tilfeller av ulovlig utkast av fisk fra norske fiskefartøyer. Ifølge Aftenposten 10. november 1999 sier forsker Odd Nakken at en kombinasjon av ulovlig utkast av fisk og et uregistrert fiske, det vil si svart fiske, er den viktigste årsaken til at forskerne bommer på sine bestandsmålinger.

Mener statsråden at kontrollordningene, med blant annet inspektører, fungerer tilfredsstillende, eller vil det bli satt inn intensiverte kontrolltiltak for å stanse ulovlig utkast og svart fiske?»

Statsråd Peter Angelsen: I Norges økonomiske sone er det forbudt å kaste ut torsk, hyse, sei, uer, makrell, sild, vassild, lodde og blåkveite. Formålet med utkastforbudet er bl.a. å ha kontroll med det reelle uttaket fra havet. Til tross for myndighetenes tiltak for å motvirke utkast har jeg grunn til å anta at utkast faktisk skjer. Omfanget av dette utkastet kan imidlertid ikke fastslås.

Det må videre kunne legges til grunn at det foregår såkalt svart omsetning av fisk, men vi vet ikke i hvor stor utstrekning dette foregår.

Både utkast og svart omsetning av fisk medfører at den offisielle fangststatistikken ikke blir korrekt. Dette gjør at forskerne får gale tall å forholde seg til, noe som igjen kan vanskeliggjøre forskernes beregninger i forbindelse med bestandsmålinger.

Fiskerimyndighetene arbeider kontinuerlig med å forbedre beskatningsmønsteret i de forskjellige fiskeriene. Kontroller blir foretatt til havs ved hjelp av Kystvakten, og det blir foretatt kontroller på land i forbindelse med landing av fangster og ved gjennomgang av dokumenter i ettertid. Jeg har tidligere i høst hatt møter med representanter for næringen hvor vi bl.a. har diskutert mulighetene for å kunne forbedre og intensivere kontrollene både til havs og på land.

Når det gjelder utkast og svart omsetning av fisk, kan problemet imidlertid ikke løses gjennom kontroll alene. Det er derfor avgjørende at hver enkelt fisker er seg sitt ansvar bevisst ved å la være å kaste ut fisk, samt å bidra til at ulovlig omsetning av fisk ikke finner sted. I samarbeid med formannen i Norges Fiskarlag, Oddmund Bye, har jeg derfor startet arbeidet med å sikre at de fastsatte reguleringer blir fulgt opp i det praktiske fisket. Norges Fiskarlag vil nå, i samarbeid med Fiskerinæringens Landsforening og fiskerimyndighetene, ta initiativet til en konferanse hvor søkelyset skal settes på sammenhengen mellom ulike reguleringsformer og de kontrollproblemer som oppstår. En skal også analysere hvilke virkemidler som må tas i bruk for å få til en regulering og avvikling både av fiske og førstehåndsomsetning som kan bidra til en lovlydig næring.

I den hensikt å motvirke utkast av fisk har Fiskeridepartementet tidligere i år fastsatt regler om kompensasjon til fiskere for utgifter i forbindelse med ilandbringelse av fangst som enten er under minstemål eller i medhold av reguleringene er ulovlig fangst. Videre har jeg tro på at Overvåkningsprogrammet for fiskefelt med midlertidig stenging og åpning av felt samt innføring av sorteringsrist i torsketrål, reketrål og snurrevad vil hjelpe fiskerne slik at de ikke fristes til å kaste ut fisk.

Etter ikrafttredelsen av den nye deltakerloven neste år vil fiskerimyndighetene kunne inndra konsesjoner ved alvorlige overtredelser av fiskerilovgivningen. Strafferammen for slike overtredelser vil dessuten bli utvidet. Dette vil, kombinert med kontroll til havs og på land, forhåpentligvis ha en preventiv effekt når det gjelder utkast og ulovlig omsetning.

Fiskeridepartementet har videre hatt på høring et forslag om endring i saltvannsfiskeriloven. Her blir det bl.a. foreslått å utvide lovens saklige virkeområde. Dersom innholdet i dette forslaget blir vedtatt, vil fiskerimyndighetene få mulighet til å kontrollere bl.a. transportleddet på land, noe som igjen vil kunne bidra til å vanskeliggjøre mulighetene til å drive svart omsetning av fisk.

Arbeidet med å forbedre beskatningsmønsteret og kontrollen av fisket i Barentshavet skjer i samarbeid med Russland. Det har lenge vært et prioritert mål for meg at tiltakene effektivt kan gjennomføres i hele Barentshavet. Dette er derfor et viktig tema under møtet i Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon, som har møte i Murmansk i denne uken. Beregning av en fiskebestandsstørrelse er vanskelig, og en må derfor ta med at det kan hefte feil ved de anslag som gjøres det enkelte år. Jeg vil i den sammenheng vise til mitt forrige svar om det prosjekt som skal iverksettes for å få til en bedre beregning av torskebestanden i Barentshavet.

Inge Myrvoll (SV): Jeg syns naturligvis statsråden kunne ha vært sterkere når han beskrev situasjonen, når han sier at han har «grunn til å anta at utkast faktisk skjer», og at det «videre kunne legges til grunn at det foregår såkalt svart omsetning av fisk». Jeg føler meg fristet til å sitere Cohen på norsk: Alle veit jo det, alle veit jo det – det er sånn det er, alle veit jo det.

Men dette fører til – det er vi enige om – at det blir vanskelig å lage statistikk, dette er ressursmessig uakseptabelt. I tillegg er det jo slik at når det foregår ulovlig utkast, og det foregår svart omsetning, blir de som driver ærlig, straffet når kvotene senere må reduseres. Så de som driver på en skikkelig måte, får lide for det.

Det jeg da lurer på, er om måten det reageres på, er tilstrekkelig. Tidligere kunne også norske båter som brøt reglene, bli tatt i arrest, på samme måte som utenlandske båter, mens man nå har laget en ny praksis hvor man sender sakene over til det lokale politikammer osv. Det tar lang tid, og i Dagens Næringsliv i dag står det at de ofte blir henlagt. Med andre ord: Det må til en rask og streng reaksjon. Bør man gå tilbake til tidligere praksis, fra før 1995?

Statsråd Peter Angelsen: Nå er det vel slik at en statsråd bør forholde seg til realitetene og ikke kaste ut påstander som det ikke er dekning for.

Vi har et omfattende kontrollapparat som skal påse at det ikke skjer noe galt med hensyn til reguleringer og omsetning av fangst, og vi må hele tiden forsøke å forbedre det kontrollapparatet, slik at feil kan avdekkes. Når feil avdekkes, inntrer de vanlige prosedyrene i norsk rettspraksis med anmeldelse. Godtas ikke de straffutmålingene som kommer ut av en anmeldelse, blir det selvfølgelig rettssak av det. Rettsapparatet avgjør det.

Som fiskeriminister har jeg ikke noe ønske om å blande meg borti rettssystemet vårt, det må følge sine tradisjoner og de regler som gjelder for det. Men det er viktig for oss i Fiskeridepartementet at vi hele tiden utvikler kontrollsystemer som gjør det mulig å avdekke alt som er irregulært innenfor fiskeriomsetningen og fangstområdene.

: