Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10
President: Gunnar Breimo
Spørsmål 23
Rolf Terje Klungland (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«Jeg viser til tidligere spørsmål fra stortingsrepresentant Aud Blattmann når det gjelder å bruke alder som eneste kriterium for å nekte utredning til hjertetransplantasjon. I Verdens Gang 20. oktober 1999 framgår det at en lungesyk ikke får operasjon på grunn av alder. Statsråden har i etterkant av spørsmålet fra representanten Blattmann endret kriteriene for hjertetransplantasjon.
Hva vil statsråden gjøre for lungesyke i tilsvarende situasjon?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Som jeg i sin tid også viste til i svaret til representanten Aud Blattmann, er det pasientens lege eller den aktuelle sykehusavdeling som etter en medisinsk faglig vurdering tar stilling til hvilket tilbud den enkelte pasient skal gis. Representanten Rolf Terje Klungland viser til et oppslag i Verdens Gang der en lungesyk ikke får operasjon på grunn av alder. Av oppslaget går det fram at det dreier seg om en lungetransplantasjon.
Det er Rikshospitalet som har ansvaret for all transplantasjonsvirksomhet i Norge. Jeg er blitt informert om at en ikke har fastsatt aldersgrense, men på grunn av tilgangen på organer praktiseres veiledende aldersgrenser for forskjellige former for lungetransplantasjoner: 40 45 år ved hjerte-lungetransplantasjon, 50 55 år for dobbelsidig lungetransplantasjon og ca. 60 år ved ensidig transplantasjon.
Det er i alt transplantert på 107 pasienter, av disse 105 etter 1. januar 1990. Fire hadde passert 60 år ved transplantasjonen. Pr. 18. oktober 1999 står det 42 pasienter på lungetransplantasjonslisten. Hittil har de som venter på hjerte lungetransplantasjon, ventet i 311 dager, 23 har ventet på dobbelsidig transplantasjon i 377 dager, og 15 har ventet på enkel lungetransplantasjon over et år, i gjennomsnitt. Organmangel er den viktigste kvantitative begrensning ved lungetransplantasjon. Det er relativt få organgivere som har lunger som er egnet for transplantasjon. Rikshospitalet har vurdert det slik at ut fra en totalvurdering av alder, allmenntilstand, operasjonsrisiko og mulighet for godt langtidsresultat, vil yngre pasienter måtte prioriteres på ventelisten. Med dagens organtilgang representerer ventelisten minst to–tre års ventetid før transplantasjon kan utføres. Rikshospitalet mener derfor at det ikke er hensiktsmessig å sette de eldste pasientene på venteliste.
Når det gjaldt hjertetransplantasjon, ble spørsmålet om aldersgrense forelagt Statens sykehusråd. Sykehusrådet anbefalte at kronologisk aldersgrense ikke lenger anvendes. Sykehusrådet støttet imidlertid oppfatningen av at under ellers like betingelser skal unge prioriteres framfor eldre, men at kronologisk alder ikke skal tillegges avgjørende betydning når det gjelder prioritering. Dette har departementet sluttet seg til og meddelt Rikshospitalet.
I prinsippet kan en si at de samme vurderinger vil gjelde for lungetransplantasjon. Men situasjonen når det gjelder tilgang på organer, er slik at det vil ta år før de som i dag står på venteliste, vil få transplantasjon. Dette er grunnlaget for den praksis Rikshospitalet har valgt å legge seg på. Jeg vil imidlertid be Statens sykehusråd om en uttalelse om dette, slik jeg gjorde det når det gjaldt hjertetransplantasjoner.
Rolf Terje Klungland (A): Jeg vil takke statsråden for svaret.
Det er jo i høyeste grad et etisk spørsmål om en skal ha rettigheter til operasjon eller ikke, eller faktisk ha rettigheter til å bli vurdert som aktuell for en transplantasjon.
Jeg har vært i kontakt med denne karen som det stod om i VG, som har fått avslag på grunn av alder og ingenting annet. Han har også vært innlagt på sykehus av andre årsaker og blitt sjekket, og de sier at ut fra den helsetilstanden han er i nå, skulle det ikke være noe i veien for at han kunne ta en transplantasjon.
Men det som får meg til å reagere ekstra mye, er at han det ene året var for frisk og det neste året for gammel, for han var da over 60 år. Jeg vil igjen spørre statsråden om han vil vurdere dette nokså raskt, slik at vi kan få en endring på regelverket.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er selvsagt avskåret fra å gå inn i en diskusjon av den konkrete saken som representanten Klungland nå refererer til.
Hovedproblemet, som også er en del av det etiske dilemmaet en her står overfor, er mangelen på organer. Det skaper ventetider, og det skaper prioriteringsutfordringer for sykehuset. Derfor er jeg svært opptatt av tiltak som kan bedre tilgangen på organdonasjoner, og en rekke forslag til tiltak på dette området er fulgt opp eller er under oppfølging.
Som jeg har annonsert, vil jeg omgående be Statens sykehusråd om en uttalelse, slik at deres vurdering også på dette spørsmålet kan fremkomme.
Rolf Terje Klungland (A): Jeg innser jo også situasjonen i helsevesenet, og selvfølgelig er jeg enig med statsråden i at det bør foretas prioriteringer dersom en har mangel på organer. Men det som egentlig har fått meg til å reagere i denne saken, er at det bare er prioritert ut fra en alder på 60 år. At en er 60 år kan jo ikke være noe kriterium, slik jeg ser det, i forhold til prioriteringer; det bør i høyeste grad være helhetssynet på de personene som skal ha en eventuell transplantasjon. Men jeg er glad for det positive svaret jeg, slik jeg ser det, har fått av statsråden. Jeg går nå ut fra at han vil se på dette, og at det vil bli fulgt opp så det blir likhet for alle, og at aldersgrense i seg selv ikke blir et kriterium i vurderingen.
Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg bare presisere at jeg har redegjort for den praksis som Rikshospitalet har, den vurdering som Rikshospitalet tillegger alder, og jeg har gjort rede for at jeg vil ha en uttalelse fra Statens sykehusråd om dette, slik jeg fikk det når det gjaldt hjertetransplantasjoner. Og så får vi vente med å trekke konklusjonene til denne uttalelsen foreligger.