Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10
President: Gunnar Breimo
Spørsmål 19
Terje Knudsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«To nye vegsjefer tiltrer 1. januar 2000, i Hordaland og Buskerud. I Hordaland er det nær 30 år siden siste vegsjefskifte. Saken er sendt fylkespolitikerne til høring i sak unntatt offentlighet.
Er dette i tråd med Regjeringens ønske om mer offentlighet, og vil statsråden ta initiativ til en mer åpen prosess?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: En vegsjef er underlagt fylkeskommunen i spørsmål knyttet til fylkesvegene. Som ledd i den ordinære saksforberedelse ved tilsetting i stilling som vegsjef sendes saken derfor til vedkommende fylkeskommune til uttalelse. Foreleggelsen for fylkeskommunen følger av tilsettingsreglementet for Statens vegvesen og er ingen «høringssak» i alminnelig forstand. Som bistand for fylkeskommunens vurdering blir det gjerne foretatt en foreløpig, begrunnet rangering av søkerne. Av hensyn til de personer det gjelder, er innholdet i oversendelsen ikke offentlig, og offentlighetsloven § 6 nr. 4 gir hjemmel for å unnta fra offentlighet dokumenter i saker om ansettelser. Enkelte fylkeskommuner offentliggjør imidlertid sin egen innstilling i saken.
Regjeringen arbeider generelt for mer offentlighet. I saker om tilsettinger i offentlige stillinger må imidlertid målet om større åpenhet veies opp mot hensynet til å få godt kvalifiserte kandidater til å søke. Dette gjelder særlig stillinger på høyere nivå. For enkelte søkere til offentlige stillinger vil det kunne medføre en stor belastning dersom det blir kjent at de søker ny stilling. Dette kan føre til et svakere søkergrunnlag. Regjeringen har på denne bakgrunn ute til høring et forslag om endringer i offentlighetsloven, hvor det bl.a. foreslås følgende tilføyelse i offentlighetsloven § 6 nr. 4:
«en søker kan kreve at det ikke gis innsyn i hans eller hennes navn og andre individualiserende kjennetegn».
Dette forslaget bygger som kjent på justiskomiteens forslag, jf. Innst. S. nr. 21 for 1998-99, som stortingsflertallet sluttet seg til.
Terje Knudsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. At loven åpner for at ting kan unntas fra offentlighet, er langt fra at det må holdes hemmelig. Ved høringer som dette må søkerliste og tilrådinger fra etaten kunne sendes ut offentlig. Like viktig er det at politikerne kan komme fram til sine anbefalinger i åpent møte. I Hordaland ble saken behandlet i møte 21. oktober 1999. Politikerne fikk først informasjon om saken på bordet da fylkesutvalget ble samlet. I Buskerud ble saken behandlet dagen før. Der fikk politikerne informasjon i sakslisten, som ble sendt ut på ordinært vis. Ledelsen i Vegdirektoratet har med tre personer rent flertall i ansettelsesutvalget. De ansatte har to representanter, men disse er kun rekruttert fra ingeniørenes organisasjon, på tross av at ingeniørene utgjør bare 10 pst. av de ansatte. Hva vil statsråden konkret gjøre for å få en mer representativ og tidsmessig demokratisk prosess?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I den grad ansettelsesprosedyren føles og registreres som udemokratisk, er det helt naturlig at den gås gjennom på nytt. Det vil statsråden gjøre, i og med at representanten Knudsen har reist dette spørsmålet.
Når det gjelder fylkeskommunens uttalelse, kan jeg ikke se annet enn at det er et ledd i de generelle uttalelsene i innstillingssammenheng. Fylkeskommunen har derfor adgang – og noen nytter denne muligheten – til å offentliggjøre sin egen rangering, sin egen uttalelse, i prosessen, men jeg minner om at til slutt havner også disse sakene – og denne saken – på statsrådens bord. Det betyr med andre ord at det som nå er tatt opp fra Knudsens side, vil bli vurdert når statsråden til slutt konkluderer.
Terje Knudsen (Frp): Det siste statsråden sa, var betryggende å høre, for innen vegetaten har det kommet flere rop om modernisering av organisasjonen, med øn-ske om å hente inn ledere som kan tenke nytt. Vil statsråden, når han sier at denne saken til sjuende og sist vil komme på hans bord, ta kontakt med disse enkeltpersoner og organisasjoner for å starte en prosess der bredden i vegetaten blir mer synlig?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Nytenkning i samfunnet er det behov for på en rekke felter. Jeg vil ikke her og nå ta standpunkt til akkurat det feltet som representanten Knudsen tar opp. Jeg gjentar det jeg har sagt før, at når spørsmålet først er reist, som andre representanter i Stortinget tidligere har gjort skriftlig, er det naturlig at dette gis en gjennomgang. Jeg kan ikke se at disse to stillingene isolert sett enkeltvis skal danne grunnlaget for denne gjennomgangen, men det bør gjøres på mer prinsipielt grunnlag, mer prinsipiell basis. Jeg har stor forståelse for dem i samfunnet som mener at søkergrunnlaget bør være så bredt som overhodet mulig til denne typen stillinger, og at vurderingsgrunnlaget bør gjøres så bredt som mulig, og det er selvfølgelig naturlig at innstillende myndigheter tar dette med også i sine innstillinger. Statsråden vil også ta det med i sin konklusjon.