Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato:
President: Gunnar Breimo
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Grete Knudsen (A): Jeg vil få stille justisministeren følgende spørsmål:

«UDI har opplyst at en saksbehandler har sagt opp sin stilling på grunn av uregelmessigheter knyttet til visumsaker. I Aftenposten blir det opplyst at saksbehandleren har vært drivkraften bak «Quetta-prosjektet».

Vil statsråden sikre at alle forhold omkring «Quetta-prosjektet» blir kjent, siden dette dreier seg om folks rettssikkerhet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan bekrefte at den omtalte saksbehandleren har arbeidet med det såkalte Quetta-prosjektet i flere år. Han har hatt en sentral rolle, men all saksbehandling og alle beslutninger er foretatt ordinært i linje med den kvalitetssikring det innebærer.

Prosjektet er et samarbeid mellom Utlendingsdirektoratet, politiet og Kripos, som startet høsten 1994. Det er gjort et omfattende etterforskningsarbeid i sakene, f.eks. avhør, språktester, beslag av omfattende bevismateriale og innhenting av visumsøknader i Danmark og Pakistan. Kripos har samarbeidet med flere politidistrikter i Norge, danske utlendingsmyndigheter og dansk Kripos.

I desember 1994 foretok UDI og Justisdepartementet en tjenestereise til Quetta for bl.a. å undersøke enkeltsaker. Ovennevnte saksbehandler deltok som en av flere på denne tjenestereisen.

Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet har gått igjennom de Quetta-saker hvor saksbehandleren har vært involvert.

De vedtak som er fattet i sakene, er som nevnt basert på et bredt grunnlag. Det har vært flere personer involvert i beslutningsprosessen. Det er ikke noe som tyder på at vedtakene er fattet på uriktig grunnlag. I tillegg har Justisdepartementet behandlet saker i klageomgangen. Flere av sakene er for øvrig behandlet av norske domstoler, og staten har fått medhold i alle sakene.

Departementet legger fortsatt til grunn at de aktuelle personene som har fått sine saker endelig behandlet, er pakistanske borgere. Jeg minner også om at det er gitt tilbud om amnesti til dem som omfattes av det såkalte Quetta-prosjektet og dokumenterer sin identitet ved framleggelse av pakistansk reisedokument. Framdriften og utfallet av dette arbeidet vil jeg, som tidligere varslet, komme tilbake med en nærmere orientering om.

Justisdepartementet vil sikre seg at alle sider av Quetta-prosjektet blir gjennomgått med tanke på eventuelle uregelmessigheter.

Grete Knudsen (A): Flere norske organisasjoner, med LO i spissen, har engasjert seg i forhold til folkegruppen hazarene. Flere av dem har måttet leve med både anonyme tystere og trusler om å forlate Norge ut fra en påstand om at de ikke er det de utgir seg for å være. De aksepterer da heller ikke å få amnesti på feil grunnlag, slik de opplever det selv.

Mye av departementets og UDIs arbeid foregår bak lukkede dører, og da får vi ikke alltid vite hvilke kilder man har brukt for å komme frem til et svar som mange av oss ikke synes å være helt enig i. Jeg blir glad hvis statsråden her kan bekrefte at man vil sørge for å få slutt på det som kan synes å være grums i vår historie når det gjelder asylpolitikken. Og jeg vil spørre statsråden om på hvilken måte han vil fremlegge dette og orientere Stortinget om det.

Statsråd Odd Einar Dørum: Her må vi sortere i forskjellige forhold.

Representanten Grete Knudsen antyder, og viser sikkert i sitt innlegg til, at det er kommet påstander om uregelmessigheter i utlendingsforvaltningen. Det er under politiets etterforskning. Det er en etterforskning jeg ønsket velkommen allerede i sommer, og jeg regner med at etterforskningen vil gå inn på alle sider ved saken – det gjelder også forhold i tilknytning til dagens spørsmål, så jeg avventer selvfølgelig etterforskningen. Det jeg har gjort spesielt med Quetta-prosjektet, er å se på hvordan beslutningene der er fattet, og jeg har svart på det i forbindelse med dette spørsmålet som er stilt.

I tillegg kommer at det ikke bare er Justisdepartementet som under tidligere regjeringer og denne regjering har behandlet sakene. De er også behandlet av norske domstoler, og er sågar som asylsaker behandlet av Stortinget. Jeg føler at jeg avStortinget har fått en meget presis beskjed om hvordan disse sakene skal håndteres, og det gav jeg også uttrykk for i mitt svar. Jeg følger det opp, og vil på egnet måte komme tilbake til det. Før øvrig vil jeg opplyse at justiskomiteen, som er fagkomite i dette huset, er kjent med de ulike sider av saken og håndteringen av den. Og jeg vil selvfølgelig finne en form som er egnet når det skal konkluderes.

: