Stortinget - Møte tirsdag den 13. juni 2000 kl. 12
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Dokumenter:
Sak nr. 1
Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram sju forslag. Det er:
forslagene nr. 1–6, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 7, fra Inger Stolt-Nielsen på vegne av Høyre
Det voteres først over forslag nr. 7, fra Høyre. Forslaget lyder:
Voteringstavlene viste at det var avgitt 77 stemmer mot og 32 stemmer for forslaget fra Høyre.(Voteringsutskrift kl. 20.57.40)«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag til endring av barnevernloven slik at barn kan underkastes tvangstiltak ikke bare med utgangspunkt i hensynet til barnets beste, men også for å beskytte samfunnet mot kriminalitet begått av barn. Regjeringen bes samtidig legge frem forslag til egnede former for reaksjon og oppfølging av barn og ungdom under den kriminelle lavalder som har begått kriminelle handlinger.»
Inger Stolt-Nielsen (H) (fra salen): President! Jeg kom i skade for å trykke på feil knapp.
Presidenten: Da blir stemmetallene 76 mot og 33 for forslaget fra Høyre, og dermed er forslaget forkastet.
Når det gjelder forslagene fra Fremskrittspartiet, har Høyre varslet at de vil stemme for forslag nr. 3. Presidenten vil derfor først ta dette forslaget opp til votering. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 74 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.58.39)«Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med forslag om å senke den kriminelle lavalder.»
Presidenten: Forslagene nr. 1, 2, 4, 5 og 6, fra Fremskrittspartiet, tas så opp til votering.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å iverksette undervisning i folkeskikk og respekt for annenmanns eiendom i skolen.»
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å opprette flere mindre, rømningssikre institusjoner som baseres på klare disiplinærregler og en fornuftig pedagogikk, som kan lære unge kriminelle skikkelig folkeskikk, med normal skoleopplæring og arbeidstrening som kan kvalifisere dem for arbeidslivet.»
Forslag nr. 4 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å sette i verk et påkrevet samarbeid mellom Barne- og familiedepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet med henblikk på familieveiledning tilpasset norske forhold. Politiets erfaringsbakgrunn bør danne idébank for samspillet mellom Barne- og familiedepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.»
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak som beskriver behandlingsmåten, behandlingsrutiner, og forholdet til personopplysninger, og legge frem sak om de økonomiske sidene ved innføring av prosjektet i alle fylker ved den 3-årige opplæringsperiode for teamene og i tillegg hva systemet vil koste i et 10 års perspektiv, vedrørene PMT- og MST-prosjektene.»
Forslag nr. 6 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 90 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.58.59)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen om at det må legges frem program for overføring til lokale PPT-kontorer og berørte skoler, idet en må forvente at disse barn og ungdommer nyter godt også av lovpålagt opplæring.»
I
St.meld. nr. 17 (1999-2000) – om handlingsplan mot barne- og ungdomskriminalitet – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:II
Stortinget ber Regjeringen legge fram en stortingsmelding om en helhetlig ungdomspolitikk.
Presidenten: Her har Høyre varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 89 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.59.25)Videre var innstillet:III
Stortinget ber Regjeringen snarest mulig fremme forslag til tiltak som kan bidra til kompetanseheving i det kommunale barnevernet.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.