Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Gunnar Kvassheim (V): «Det er betydelig press på strandsona og en politisk prioritert oppgave å sikre allmennheten bedre tilgang til denne. Kystdirektoratet har flere attraktive friluftsområder som ikke lenger benyttes til opprinnelige formål. Gjennom den vedtatte avhendingsinstruksen burde det være godt grunnlag for vederlagsfri overføring av eiendommer til friluftsformål. Dette arbeidet ser ut til å ha stoppet opp.

Vil statsråden medvirke til framdrift i overføringsarbeidet og sikring av verdifulle friluftsområder?»

Statsråd Otto Gregussen: Kystverket har i dag forvaltningsansvar for en rekke grunneiendommer langs kysten, og de fleste av disse eiendommene er tilknyttet fyrtjenesten. Avhending av Kystverkets eiendommer skal i utgangspunktet skje i henhold til statens instruks om avhendelse av fast eiendom. Her slås det fast at avhendelse som en hovedregel skal skje etter offentlig kunngjøring og basert på markedspris. Forslag om salg til underpris eller avhending som gave skal således legges fram for Stortinget.

Strukturendringer innenfor fyrtjenesten har resultert i at enkelte eiendommer ikke lenger har nytteverdi for Kystverket, og Regjeringen har i St.meld. nr. 33 for 1996-97, Vurdering av den gjennomførde nedlegginga av vakthaldet på fyr, lagt følgende prosedyre og vilkår til grunn for avhendelse av fyreiendommer:

  • 1. Takst innhentes.

  • 2. Aktuelle statlige, fylkeskommunale eller kommunale institusjoner kontaktes for mulig overdragelse, fortrinnsvis til takst.

  • 3. Skulle disse ikke være interessert, vil man kontakte foreninger med allmennyttige formål, og til slutt vurdere salg til private.

  • 4. Ved enhver overdragelse av fyrstasjoner vil det bli stilt krav om vedlikehold.

Ved behandlingen av nevnte stortingsmelding sluttet Stortinget seg til dette i Innst. S. nr. 186 for 1996-97.

Til opplysning kan det nevnes at det de siste årene er avhendet sju fyrstasjoner. I tillegg er det bestemt at Filtvet fyr skal selges i 2000. Taksten på dette fyret er satt til 3,5 mill. kr, men Hurum kommune vil få overta stasjonen for 350 000 kr. Årsaken til dette er at kommunen skal etablere et maritimt kultursenter på fyret, og i tillegg gjøre området rundt installasjonen tilgjengelig for lokalbefolkning og tilreisende. Fiskeridepartementet vil i forbindelse med salget av Filtvet fyrstasjon til Hurum kommune legge inn en tinglyst klausul om bruk til allmennyttige formål.

For øvrig varsles det i St.prp. nr. 1 for 1999-2000 for Fiskeridepartementet at det i løpet av 2000 vil legges fram en stortingsmelding om fyrtjenesten. Foruten å behandle områder som bemanning, sikkerhet, vedlikehold og forvaltningsansvar, vil meldingen ta opp problemstillinger knyttet til overføring og avhendelse av ulike fyreiendommer. Et viktig element i de vurderinger som skal foretas, er selvfølgelig å legge til rette for allmennhetens tilgang til de eiendommer der dette er av interesse og lar seg gjennomføre. Regjeringen vil derfor komme tilbake til Stortinget med nærmere vurdering av det spørsmål som stortingsrepresentant Kvassheim reiser.

Gunnar Kvassheim (V): Det er positivt at Stortinget vil få en redegjørelse, slik statsråden nå lover.

Jeg er vel kjent med St.meld. nr. 33 for 1996-97 og de kriteriene som der skisseres for avhending av eiendommer, men det foreligger også en avhendingsinstruks fra 1997 som sier at når det skal være overgang fra en statlig aktør til en annen, skal dette kunne skje vederlagsfritt. Det er en erfaring for dem som arbeider med friluftsområder, at mens samarbeidet mellom Forsvaret og Direktoratet for naturforvaltning går bra, så går det atskillig tregere mellom dette direktoratet og Kystdirektoratet.

Mitt oppfølgingsspørsmål blir om det i den oppfølgingen som vi blir lovet, også vil være en gjennomgang av måten dette fungerer på mellom Kystdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning, sammenholdt med hvordan andre statsetater, f.eks. Forsvaret, har praktisert politikken når det gjelder avhending av friluftseiendommer.

Statsråd Otto Gregussen: Spørsmålet om overføring av fyrstasjoner til andre offentlige institusjoner vil selvsagt være en del av det som skal være med i den meldingen som fremmes for Stortinget.

Jeg vil understreke én ting til, og det er at i tillegg til det å avhende eiendommer, overføre dem til andre etater, private eller offentlige, legger vi spesiell vekt på at disse, som tross alt er kulturminnesmerker, skal ha en vedlikeholdsplikt på seg.

Gunnar Kvassheim (V): Statsrådens svar har i stor grad vært konsentrert om fyreiendommer, og det er slik at en vesentlig del av de eiendommene som direktoratet har, er knyttet til fyr.

Men det er også tale om andre eiendommer, og det har versert enkeltsaker hvor det har vært tale om å overføre disse eiendommene til Miljøverndepartementet ved Direktoratet for naturforvaltning, slik at de kunne brukes til allmenne friluftsformål. Jeg vil bare forsikre meg om at en i den gjennomgangen som her er bebudet, ikke snevrer dette inn til bare fyrstasjoner, men tar med den samlede eiendomsporteføljen som en har, og som kan være av interesse for de formål som jeg har vært engasjert i.

Statsråd Otto Gregussen: Den meldingen som vil bli lagt frem, vil i hovedsak omhandle fyrtjenesten. Men jeg antar at en rimelig fornuftig tilnærming til dette er at de konklusjoner som der trekkes, også legges til grunn for behandling av tilsvarende spørsmål for andre av Kystverkets eiendommer der dette er naturlig, dersom ikke andre hensyn skulle tilsi at forholdene er for forskjellige.

: