Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Lars Rise (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Oslo bystyre har vedtatt å gjennomføre prosjektet Fjordbyen, som vil bidra til å fremme kontakten mellom mennesker og vann, en byutviklingsplan som innebærer at store deler av havnevirksomheten vil bli flyttet til andre havner utenfor byen.

Hvordan vil statsråden bidra til at staten kan bli en aktiv pådriver for å få gjennomført det Oslo bystyre har vedtatt?»

Statsråd Otto Gregussen: Oslo havn er Norges største havn når det gjelder omlasting av stykkgods, og har stor betydning for transport av varer til og fra hele Norge. Ved behandlingen av St.meld. nr. 46 for 1996-97, Havner og infrastruktur for sjøtransport, jf. Innst. S. nr. 254 for 1996-97, sluttet Stortinget seg til at Oslo havn sammen med syv andre havner skulle klassifiseres som nasjonale havner på bakgrunn av deres store betydning i transportsammenheng. Mitt ansvar som ansvarlig minister for havnepolitikken er å bidra til at de nasjonale havnene kan fylle den viktige funksjonen de har i en nasjonal transportsammenheng, samtidig som de kommunale ønsker blir tilbørlig ivaretatt innenfor havne- og farvannslovens rammer.

Oslo kommunes ønske om å benytte havnearealer til andre formål enn havnevirksomhet kan derfor ikke ses uavhengig av havne- og transportsituasjonen i regionen som helhet.

Fiskeridepartementet oppnevnte den 24. april 1998 et utvalg som skulle vurdere framtidig havnestruktur og havnesamarbeid i Oslofjord-regionen. Utvalgets innstilling er trykt som NOU 1999:24, Havnestrukturen i Oslofjord-regionen. Utvalget fant at det fremdeles bør være containerhåndtering i Oslo havn, men at man delvis kan imøtekomme fjordbyvisjonen ved at man kan effektivisere arealbruken i havnen og legge et tak på utbyggingen. Utvalget la til grunn at veksten i havnevirksomheten bør fordeles på havnene i regionen og dermed redusere miljøproblemene i hver enkelt av de havnene som er aktuelle for håndtering av containertrafikk. Den framtidige havneutviklingen bør skje innenfor rammen av interkommunalt havnesamarbeid.

I bystyrevedtak den 19. januar 2000 legger Oslo kommune til grunn at man ønsker å frigjøre en størst mulig del av havnearealene til byutvikling, og kommunen uttaler bl.a. at man ønsker å innlede samarbeid med staten, fylkeskommuner og aktuelle kommuner for å komme fram til regionale havneløsninger.

En gjennomføring av Oslo bystyres vedtak innenfor rammen av havne- og farvannslovens bestemmelse om bruk av havnekassens midler til havneformål er først og fremst Oslo kommunes ansvar. Fiskeridepartementet har imidlertid merket seg Oslo kommunes uttalelse om samarbeid i denne saken. Jeg vil i denne sammenheng vise til at det er etablert interkommunale havnesamarbeider andre steder i landet, og at enkelte av disse samarbeidene er blitt utvidet den seneste tiden. Interkommunalt havnesamarbeid åpner muligheten for å kunne etablere regionale havneløsninger som støtter bruken av sjøtransport som en miljøvennlig transportform. Jeg vil derfor følge opp invitasjonen fra Oslo kommune om en dialog, og har stor tro på at vi i fellesskap kan finne en løsning som ivaretar hensynet til havnevirksomhet og hensynet til byutvikling.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Lars Rise (KrF): Jeg takker statsråden for svaret – men det er vel nettopp noe av dette som er kjernen, at det er vanskelig å kombinere full containervirksomhet og byutvikling.

Visjonen om å åpne landets hovedstad mot fjorden er en visjon for fremtiden. Den er helt i tråd med den trend som vi nå ser over hele Europa og i andre deler av verden. Den innebærer en realisering av en av hovedtankene i det byøkologiske programmet Oslo bystyre har vedtatt, nemlig å fremme kontakten mellom mennesker og vann. Og Fjordbyen åpner for fantastiske muligheter i så måte. Når vi etter hvert får ferdigstilling av Middelalderbyen og nytt operabygg, vil vi kunne få en helt ny bydel med full åpning mot fjorden, med brygger og båtplasser, gjestehavn med tilhørende fasiliteter, restauranter og kafeer, næringsbygg og butikker. Man må også ha i tankene at Oslo er innfallsporten for flere hundre tusen turister.

Statssekretær Bergli har sagt at hun ser det som et mål å gå imot bystyreflertallet. Er statsråden enig med sin statssekretær?

Statsråd Otto Gregussen: Jeg oppfatter det ikke slik at statssekretær Bergli har uttalt at man har et ønske om å gå imot Oslo kommune, men statssekretæren har gjort rede for begrensningene når det gjelder bruken av havnekassens midler. Disse uttalelsene er jeg selvfølgelig enig i.

Ellers vil jeg gjenta det jeg sa i mitt hovedsvar: Det er faktisk en nasjonal oppgave å sørge for at kysttransport og havnevirksomhet også kan gjennomføres i Oslo, som i andre byer. Men jeg tror fullt og fast på at et konstruktivt samarbeid mellom fiskerimyndighetene, i dette tilfellet, og Oslo kommune kan bidra til at man finner løsninger som er til å leve med for alle parter.

Lars Rise (KrF): Det er ikke noe som tilsier at man må ha containertrafikk i Oslo sentrum, det ville tvert imot være en stor fordel om man kunne få containervirksomheten ut av sentrum. Det er jo konkurranse langs hele Oslofjorden for å få denne trafikken. Både Larvik, Grenland, Drammen, Moss og Fredrikstad har blant andre sagt seg interessert. Alle har plass og kapasitet, og omlastingen av containere på trailere i Oslo havn før frakt til Alnabru er meget kostbar. Jeg har fått opplyst at prisen for å sende en container fra New York til Alnabru faktisk er 30 pst. høyere dersom den går via Oslo havn enn om den går f.eks. via Larvik havn og derfra videre med jernbane til Alnabru.

Det er ikke noe som tilsier at vi skal ha denne containertrafikken i Oslo havn. Jeg vil gjerne få en bekreftelse fra statsråden på at staten nå vil være en pådriver for å få gjennomført det som kommunalminister Sylvia Brustad sier er viktig, nemlig det lokale selvstyre og det lokale vedtak.

Statsråd Otto Gregussen: Staten vil selvsagt alltid være en pådriver for at det lokale demokrati skal være så levende som mulig, men det er faktisk slik at enkelte fagområder er av nasjonal betydning.

Jeg syns det er spennende at flere havner i området rundt Oslo ønsker et samarbeid med mer aktivitet lagt til disse havnene. Jeg vil gjenta det jeg sa i mitt hovedsvar: Jeg tror at det skal være mulig å finne fram til praktiske løsninger på både transportbehov og havnebehov samtidig som visjonen om fremtiden i Oslo havn lar seg realisere.

: