Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten John I. Alvheim til sosialministeren, vil bli besvart av helseministeren på vegne av sosialministeren.

John I. Alvheim (Frp): Jeg stiller den ærede helseminister følgende spørsmål:

«Bruk av narkose som behandling for heroinmisbrukere har etter hvert fått større omfang i enkelte europeiske land, ikke minst i Spania. Et opplegg med narkosebehandling for narkomane var påtenkt ved Aker sykehus for en stund tilbake, men ble stoppet av økonomiske grunner.

Vil statsråden medvirke til at det tilbudet man hadde på trappene ved Aker sykehus om narkosebehandling av heroinmisbrukere, blir iverksatt med finansiell støtte av departementet?»

Statsråd Tore Tønne: Jeg er kjent med at det er enkelte stoffmisbrukere som har store problemer med tradisjonelle avrusingsmetoder, og at bruk av narkose ved avrusing i disse tilfellene kan synes relevant ut fra et medisinsk-faglig synspunkt.

Oslo kommune mottar i år ca. 54 mill. kr i ekstraordinært tilskudd fra departementet til tiltak for rusmiddelmisbrukere. Kommunen har ikke søkt om midler til å sette i gang avrusing med narkose. Det vil imidlertid ikke komme innvendinger fra departementets side dersom det innenfor den betydelige tilskuddsrammen prioriteres midler til et slikt tiltak.

For øvrig gav Sosial- og helsedepartementet i 1999 et tilskudd på 500 000 kr til ITA AS, Individuelt Tilpasset Avrusing, under stiftelse i Fredrikstad til etablering av et senter for denne typen avrusing, som bl.a. kan innebære bruk av nedtrapping med legemidler og/eller avrusing fra opiater under narkose. Sentret vil kunne gi et tilbud også til klienter fra Oslo.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret, som jeg ser på som svært positivt.

Behandling med hensyn til avrusing av heroinmisbrukere og andre stoffmisbrukere med narkose ble tatt i bruk i Isted så tidlig som i 1992, og denne behandlingsformen har spredt seg til alle kontinenter. Et slikt behandlingstilbud finnes imidlertid ikke i Norge i dag, utover det som det nå er opplyst om i Fredrikstad. Jeg har kjennskap til at avrusing av stoffmisbrukere av ulike slag med narkose har vært praktisert i Spania i flere år med særdeles gode resultater. Behandlingen består av tre-fire timers lett narkose med medikamentell og sosial oppfølging over ni måneder. I Spania er resultatet 60 pst. rusfrihet etter tolv måneder. Har departementet studert dette behandlingsopplegget i Spania, og hvis ikke: Vil en gjøre det?

Statsråd Tore Tønne: Jeg gjentar igjen at vi fra departementets side er positive innenfor de rammer som stilles til rådighet for denne typen behandling, og vi vil i det videre arbeid også søke all informasjon om og erfaring som er høstet med dette i andre land, herunder i Spania.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg må imidlertid beklage at det prosjektet som var tenkt iverksatt ved Aker sykehus, ble stoppet, for vi burde hatt et fyldigere og bedre tilbud enn det vi har i dag når det gjelder narkosebehandling av narkomane.

Det som spesielt er fordelen ved denne typen avrusing og behandling, er at denne formen kan brukes mot alle typer stoffmisbruk, ikke bare ved avrusning fra opiater. Det er veldig viktig, fordi de som ikke er opiatbrukere, har til dels også de samme store problemene. Kostnadene ved denne behandlingen er relativt lave, særlig sett i forhold til de kostnadene man har ved MARIO, metadonprosjektet, på Ullevål, hvor kostnadene etter min vurdering er urimelig høye. Og jeg vil spørre helseministeren om han og hans departement vil gå inn og se på kostnadene ved metadonprosjektet på Ullevål på nytt.

Statsråd Tore Tønne: Jeg har merket meg de vurderinger representanten Alvheim her har kommet med. Som det fremgår av hans kommentarer, gjelder behandlingen både ved Aker og ved Ullevål forhold innenfor Oslo kommune, og vi vil ta opp med Oslo kommune de spørsmål som her er reist.

: