Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 25
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:
«I Hedmark er mange engstelige for den såkalte soneplanen for ulv.
Vil statsråden ta hensyn til blant annet barn og foreldre, bufedrivere, jegere og andre som er svært negative til at vi får områder hvor ulven kan ferdes fritt, samt tror statsråden at rovdyra vil holde seg innenfor denne sonen til enhver tid?»
Statsråd Siri Bjerke: Forvaltningen av ulv bygger på Stortingets behandling av rovviltmeldingen fra 1997. Stortinget la til grunn at det skal sikres levedyktige bestander av alle de fire store rovdyrartene i Norge, samtidig som vi skal ha et aktivt jordbruk med muligheter til å utnytte beiteressursene i utmarka. Stortingsflertallet la til grunn at hvert individ av ulv inntil videre må ha et strengt vern, og det ble vist til norske og svenske myndigheters felles mål om å få etablert minst åtte-ti familiegrupper i Sør-Skandinavia.
Stortinget vedtok også at det ikke skal legges til rette for etablering av par eller familiegrupper i områder med samisk tamreindrift. For øvrig har ulven i dag et strengt vern over hele landet.
På bakgrunn av bestandsutviklingen de senere år er det nå behov for en mer aktiv forvaltningsstrategi. For å skape større forutsigbarhet i bufenæringen skal par og familiegrupper av ulv ikke få etablere seg i de områdene som har størst konflikt med sauenæringen. Dette er et viktig element i arbeidet med en mer differensiert forvaltning. Også innenfor områder der dagens strenge vern skal videreføres, er det behov for en mer aktiv forvaltning for å sikre at vi følger opp Stortingets målsetting. Jeg vil utarbeide en modell for en slik differensiert forvaltning med konkrete sonegrenser som kan være retningsgivende for forvaltningen også i årets beitesesong, og sende forslaget ut på en bred høring.
Et forslag til endring av viltloven vil bli lagt fram for Stortinget før påske. Formålet er å sikre muligheten for en differensiert og fleksibel forvaltning av de store rovdyrene, slik at hensynet til jordbruk og tamreindrift kan ivaretas på en bedre måte enn i dag.
Når det gjelder spørsmålet om rovdyrene vil holde seg innenfor en fastsatt sone, må det ses nettopp i lys av forslagene til endringer i viltloven som skal legges fram, sammen med modellen for en differensiert forvaltning. Dette blir de viktige virkemidlene i den videre forvaltningen av ulv.
Representanten Bredvold er i sitt spørsmål også inne på frykt i tilknytning til forvaltningen av ulv. Vi må arbeide for å motvirke frykt, bl.a. ved informasjon og veiledning.
Jeg vil ha en bred dialog med alle berørte parter før den endelige ulveforvaltningen skal fastlegges.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret og for hennes positive engasjement, men jeg tror kanskje ikke bufedriverne blir helt beroliget av svaret.
Synes ikke statsråden at de som f.eks. driver med bufe, får svært kort tid til å innrette seg etter en eventuell ulvesone? Det å finne nye beiteområder samt mange andre praktiske ting vil nødvendigvis ta noe tid. Er statsråden innforstått med disse problemene, og hva vil statsråden konkret gjøre for å avbøte dem?
Statsråd Siri Bjerke: Jeg kan forsikre representanten Bredvold om at de elementene han tar opp i sitt tilleggsspørsmål, er av dem jeg vil vurdere i mitt videre arbeid, både i forbindelse med endringene i viltloven og i forbindelse med utarbeidelsen av en soneplan for årets beitesesong.
Jeg kan dessuten informere om at jeg i den aller nærmeste framtid vil ha en dialog med berørte interesser i Hedmark – det er neste uke – og jeg vil også ha en dialog med berørte interesser i Østfold svært tidlig i mai.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret, og jeg er glad for at hun i ukene som kommer, skal ha møte med interessenter både i Hedmark og Østfold, to fylker som blir sterkt berørt av dette.
Det er mange ting i denne saken som kan diskuteres. Jeg skal trekke fram én konkret ting, og det er erstatning for tap av beiterettigheter og den praktiske beitebruken. Er statsråden innforstått med at det kan komme rettssaker i forbindelse med slike tap?
Statsråd Siri Bjerke: Jeg er forberedt på å behandle alle konsekvenser av den rovdyrpolitikken som vi nå er i ferd med å konkretisere. Også i lys av det siste tilleggsspørsmålet tror jeg det er svært viktig at vi får endringer i viltloven og en soneringsplan som kan gjelde fra årets sesong, fordi vi da har et grunnlag å gå videre på.