Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 18
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
«Hedmarks-bedriftene ViaCon as og Pecor AS på Matrand blir nektet av NSB å bruke fabrikksporet inn til rørbedriften. Lasting og lossing av gods må derimot skje på Kongsvinger. Dette samsvarer dårlig med det politiske ønsket om at mest mulig gods skal sendes med jernbane.
Kan statsråden gjøre noe for at disse bedriftene, som ønsker å benytte jernbanen til transport av sine produkter, får mulighet til dette?»
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Innledningsvis vil jeg peke på at det i forbindelse med etableringen av NSB BA ble lagt til grunn at selskapets godsvirksomhet skal drives etter bedriftsøkonomiske prinsipper uten offentlig tilskudd. Dette innebærer at NSB Gods må få anledning til å tilpasse seg markedets krav til både transportløsninger og pris for å kunne konkurrere med bil- og båttransport. Jeg ser det som viktig at NSB Gods utnytter sine markedsmessige fortrinn, dvs. innen markedssegmentet transporter med store volumer over lange avstander. Dette er for øvrig en strategi som Stortinget tidligere har gitt sin prinsipielle tilslutning til, senest i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 19 for 1998-99 Om NSB BAs økonomi.
Jeg har fått opplyst fra NSB at bedriftene ViaCon as og Pecor AS på Matrand ikke lenger kan betjenes ved tradisjonell vognlast på sidespor. Dette har sammenheng med at volumene er for små til at det kan forsvare kostnadene et slikt opplegg krever med hensyn til ekstra skiftelokomotiver og personell. NSB vil overfor disse kundene komme med tilbud om et nytt transportopplegg basert på container eller semitrailer som løftes på tog. Ved en slik løsning vil disse transportene kunne inngå i NSBs nettverk av togpendlere og dermed kunne tilbys til markedspris.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
I 1999 gikk det 645 lastebiler ut fra rørfabrikken med last. I 1998 gikk det 478, noe som viser litt hvordan godstrafikk på vei økte etter at betjeningen på trafikksporet ble nedlagt. Bedriften mener at den i år kunne tatt imot og sendt av gårde 100 godsvogner hvis sidesporet hadde vært i bruk. 100 godsvogner burde etter min mening være et tilfredsstillende antall for NSB. Hva mener statsråden vil være et tilfredsstillende antall godsvogner for at sidesporet i dette tilfellet bør kunne være i drift?
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg har ingen forutsetninger for å kunne vurdere nøyaktig hvilket kvantum som er nødvendig for at det skal være bedriftsøkonomisk forsvarlig for NSB Gods å ha en ordning med eget opplegg med skiftelokomotiver og personell. Jeg har derimot tillit til at bedriften NSB BA gjør de nødvendige vurderinger av dette og tilbyr det som er forsvarlig ut fra hva markedet ellers tilbyr. Jeg vil også vise til at NSB Gods akter å gi et tilbud som også innebærer togtransport, dog i en kombinasjon med biltransport.
Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for det jeg tolker som et positivt svar.
Rikspolitikerne har signalisert at mer godstrafikk må gå på jernbane framfor vei, jf. samferdselsmeldingen. For at bedrifter skal kunne klare dette må også NSB vise fleksibilitet. Dessuten dreier ikke dette seg bare om selve transporten, men også om arbeidsplasser ute i distriktene, miljøforurensning m.m. Her må som sagt NSB som et statlig organ være med på å ivareta og tilrettelegge for distriktene, når det økonomiske burde gå i balanse når det gjelder NSB. Hva er statsrådens syn på dette?
Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er helt enig med representanten i at målet klart er å få mer gods over på bane. Dermed er det også viktig at NSB utvikler transportløsninger som er hensiktsmessige, og som kan gi disse kombinasjonsmulighetene som jeg nevnte. Jeg håper at det skal skje i nær framtid, slik at disse bedriftene kan få tilfredsstilt sitt transportbehov på en skikkelig og god måte.