Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Ivar Østberg (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Nord-Norge har også denne vinteren vært utsatt for katastrofetilstander i form av store skader og dødsulykker ved snøskred og ekstreme værforhold. 30. mars 2000 besøkte statsråden Hammerfest for ved selvsyn og samtaler å skaffe seg oversikt over situasjonen.

Hvordan vurderer statsråden den ekstreme situasjonen i Vest-Finnmark, Troms og Nord-Norge forøvrig, hvilke tiltak vil Regjeringen iverksette, og hvilket bevilgningsbehov foreligger?»

Statsråd Sylvia Brustad: Besøket i Hammerfest gjorde et sterkt inntrykk på meg, og det er ingen tvil om at det der er en veldig akutt og jeg vil si ganske ekstrem situasjon. Jeg hadde bl.a. samtaler med ordføreren, sjølsagt, i Hammerfest og med lokalbefolkningen, både med dem som var evakuert – på det tidspunktet var det nesten 160 mennesker – og med dem som ikke var det, men bodde i hus som lå ganske utsatt til. Jeg hadde også samtaler både med politi og dem som stod for beredskapen, og med ordførerne i henholdsvis Lyngen og Tromsø om situasjonen der. Når jeg drog opp der, var det for å sette meg bedre inn i forholdene i de skredutsatte områdene, spesielt i Hammerfest, samt å samle kunnskap og inntrykk for å få et bedre grunnlag for de beslutninger vi skal ta. Jeg hadde med meg ekspertise både fra Kommunal- og regionaldepartementet, Statens bygningstekniske etat og Statens Naturskadefond.

Jeg vil si at jeg har stor forståelse for den spesielle situasjon som Hammerfest og deler av Finnmark og Troms nå er i. Det gjorde et sterkt inntrykk å snakke med dem som var mest berørt av dette, og ved sjølsyn også å se hus som hadde blitt knust til pinneved av enorme snømasser. Jeg vil derfor i samarbeid med andre berørte statsråder innen kort tid vurdere både kortsiktige og langsiktige tiltak for hva staten også kan bidra med. Jeg har ikke i dag noe beløp å komme med, men jeg lover en rask tilbakemelding, fordi det er åpenbare behov for ekstraordinære tiltak. Vi akter ikke å sitte stille og se på denne situasjonen og vil komme tilbake med noe så fort det er praktisk mulig.

Ivar Østberg (KrF): Jeg vil takke for svaret, ikke minst for at det skulle ta kort tid å vurdere både kortsiktige og langsiktige tiltak og komme med forslag om ekstraordinære bevilgninger. Situasjonen er ekstrem, og som statsråden sikkert hørte fra ordføreren i Lyngen, hvor den største dødsulykken har vært, har ikke barn lenger trygge skoleveier, beredskapen er ikke tilstrekkelig, hjemmehjelp og nødvendige medisiner kommer ikke ut. Tromsbenken var selv på Senja de samme dagene som statsråden var i Hammerfest. Fiskeindustrien tapte millioner fordi veier var stengt. Jeg tillater meg å stille spørsmål om tiltakene ikke bare vil rette seg mot å dekke ekstraordinære brøyteutgifter i kommunene, men også vil omfatte andre grupper som lider tap.

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg tror representanten Andersen og jeg fort kan enes om at situasjonen i deler av Finnmark og Troms denne vinteren har vært og til dels er ekstrem. Det tar Regjeringa på alvor. Når det gjelder spørsmålet om de mer konkrete tiltak som vurderes, kan jeg ikke kommentere det mer nå i dag, men jeg holder fast ved det jeg sa: Regjeringa vil ha en rask gjennomgang av dette og så komme tilbake med noen forslag i løpet av ganske kort tid. Men jeg ber om forståelse for at vi ikke kan gå inn på eventuelle enkelttiltak nå, fordi vi rett og slett ikke er ferdige med den runden.

Ivar Østberg (KrF): Representanten Østberg har forståelse for at statsråden ikke kan gå inn på de konkrete tiltak nå. Jeg vil samtidig stille statsråden spørsmål på bakgrunn av hva klimaforskere som Olav Orheim og Terje Brinck Løyning gav uttrykk for til Nordlys den 24. mars, at dette er den type vintre man nordpå må venne seg til: «Snøen vil fortsette å lave ned i årene framover på grunn av den menneskeskapte drivhuseffekten,» tror disse klimaforskerne.

Vil Regjeringen ta med dette i de langsiktige tiltakene?

Statsråd Sylvia Brustad: La meg først rette opp en feil jeg gjorde i stad, da jeg sa representanten Andersen i stedet for representanten Østberg, som jeg meget vel kjenner.

Jeg er klar over at det er veldig mange innspill og synspunkter på hva som er årsak til hva, og hva som kommer til å skje i framtida osv. Nå vet ikke jeg om representanten Østberg her siktet til en meget aktuell sak, nemlig gasskraftverksaken – den har jeg også hørt har vært brukt i denne sammenheng. Vi vil selvfølgelig vurdere alle sider ved de mange innspill som kommer fra både forskere og eksperter på ulike områder, som vi må ha med oss i de vurderinger vi gjør. Men jeg tror det er viktig her å skille mellom noen akuttiltak og det som er av mer langsiktig art, og der tror jeg vi må ha litt forskjellige forslag til tiltak. Men det vil jeg altså informere om så snart jeg har mulighet til det.

: