Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 24
Harald T. Nesvik (Frp): «Kysten utenfor Sunnmøre har nok en gang tatt et menneskeliv som følge av en tragisk ulykke. En fisker falt over bord mens han utøvde sitt yrke som fisker. Hans sønn klarte ikke å få han inn i båten igjen, og vedkommende døde etter en stund. Et redningshelikopter kunne, dersom det var stasjonert på Vigra, kommet frem til ulykkesstedet på kort tid, men dette redningshelikopteret er fjernet av Stortinget.
Vil statsråden ta et initiativ slik at et flerbrukshelikopter kan stasjoneres på Vigra?»
Statsråd Hanne Harlem: Jeg planlegger å fremlegge en stortingsmelding om redningshelikoptertjenesten i løpet av våren. En slik stortingsmelding var også varslet av den tidligere regjering. Bakgrunnen for meldingen er forslag til endringer og forbedringer av redningshelikoptertjenesten som ble fremmet av et regjeringsoppnevnt utvalg i 1997. Meldingen vil bl.a. omhandle ansvarsforhold for tjenesten, reaksjonstid, legebemanning, krav til nye helikoptre og fremtidige basemønstre. Vurdering av spørsmålet om bruk av et flerbrukshelikopter på Nordvestlandet og en eventuell nærmere plassering av et slikt helikopter vil med andre ord inngå i den nevnte meldingen og besvares i den forbindelse.
Når det gjelder den tragiske drukningsulykken som representanten Nesvik viser til, opplyser Hovedredningssentralen på Sola at i dette konkrete tilfellet ville et helikopter plassert på Vigra ikke hatt noen betydning for utfallet av redningsaksjonen.
Harald T. Nesvik (Frp): Hvorvidt det som kommer fra Hovedredningssentralen på Sola, er korrekt, skal være usagt fra min side. Men en av hovedårsakene og den største kritikken i forbindelse med denne spesielle ulykken var nettopp at hele redningsaksjonen – slik følte i hvert fall fiskerne det – var dårlig organisert.
Dersom et helikopter hadde vært stasjonert på Vigra, og dersom det hadde vært bemannet og i stand til å foreta den utrykningen som skulle til, kunne man ved bruk av vinsj kommet seg ned og eventuelt reddet denne fiskeren. Det skjedde ikke, fordi det nærmeste helikopteret står på Ørlandet. Det er derfor viktig i et distrikt som Sunnmøre, med et stort antall fiskere og båter og annen kystfart, at vi har et sånt redningshelikopter på plass.
Jeg vil spørre statsråden nok en gang: Vil hun ta hensyn til denne farlige kyststrekningen når denne saken legges fram for Stortinget?
Statsråd Hanne Harlem: Det er ikke vanskelig å være enig i at det må være en forsvarlig redningshelikoptertjeneste også for Nordvestlandet og for fiskeflåten på Sunnmøre. Det som er spørsmålet, er hvordan man skal ivareta det på en best mulig måte. Det er mange elementer som skal inngå i vurderingen – helikopterets plassering, hvilken type helikopter, om det skal være en fullverdig base eller ikke, og hva slags reaksjonstid det skal være. Alle disse elementene er det som til sammen avgjør hvordan vi skal få til en forsvarlig redningshelikoptertjeneste for alle deler av kysten vår.
Harald T. Nesvik (Frp): Kanskje det viktigste man kan gjøre fra departementets side, er å se på muligheten for innleie av helikopter, f.eks. fra private firmaer. Jeg har bl.a. vært i kontakt med et firma som sier at det ikke er noe problem å plassere et helikopter på Vigra og drifte det til en langt billigere pris enn de tidligere redningshelikoptrene hadde.
Det som det er vist til om ansvarsforholdene, er veldig viktig her, for sånn som denne ordningen fungerer, eier Forsvaret helikoptrene, mens bruken av Redningstjenesten ligger til Justisdepartementet. Da har man hele tiden splittede interesser.
Det er viktig å merke seg at dette fylket kanskje er det mest fiskeriavhengige fylket i Norge. Og det er viktig at vi i Stortinget kan påse at Redningstjenesten sørger for sikkerheten til dem som ferdes på havet. Dette landet har veldig store inntekter fra fiskerinæringen og annen kystnæring, og vi må sørge for at de også føler den tryggheten som det er å ha et sånt redningshelikopter på plass.
Statsråd Hanne Harlem: Alle de momenter som representanten Nesvik tar opp, er momenter som bør inngå i meldingen, og som også Stortinget får full anledning til å diskutere i forbindelse med at meldingen behandles i Stortinget.