Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 22
Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til miljøvernministeren:
«Operaen er vedtatt lagt til Bjørvika. Det arbeides også aktivt med byutvikling i området, blant annet med å legge E18 i tunnel.
Hvilke muligheter ser statsråden i samordning og felles utvikling av all statlig og kommunal eiendomsgrunn i området, for å sikre en helhetlig utvikling, og for å kunne finne pengebidrag fra eiendomsutvikling til finansiering av senketunnelen?»
Statsråd Siri Bjerke: Byutvikling i Bjørvika er av stor nasjonal, regional og lokal betydning. Oslo kommune har et hovedansvar for planleggingen. Viktige statlige interesser særlig knyttet til vei, havn og opera tilsier at staten må samarbeide med kommunen for å bidra til en helhetlig utvikling. Miljøverndepartementet har som øverste planmyndighet hatt et sentralt ansvar for å samordne de statlige interessene i Bjørvika. Det er en god dialog mellom de mest berørte partene og den fysiske planleggingen av den nye bydelen. Oslo kommune samarbeider med Statens vegvesen Oslo, NSB BA Eiendom og Statsbygg om grunnlaget for en reguleringsplan som omfatter hele området. Forslag til reguleringsplan skal fremmes til politisk behandling og forventes behandlet av bystyret våren 2002.
Den største utfordringen er å få avklart finansieringen av ny E18 gjennom området. Anlegget er primært begrunnet ut fra lokale byutviklingsmuligheter. Det legges til grunn at kommunale bidrag samt verdiøkningen av tomtegrunnen i området skal tilføres finansieringen av veiprosjektet. Oslo kommune har vedtatt å bevilge 150 mill. kr som sitt bidrag til riksveianlegget.
Miljøverndepartementet har ledet en arbeidsgruppe med representanter for de viktigste grunneierne og Oslo kommune for å få beregnet verdiøkningen av tomtene som følge av senketunnelen. Hvor mye av verdiøkningen som kan tilføres finansieringen av veianlegget, må avklares gjennom forhandlinger med grunneierne.
Jeg mener at det er lagt et godt grunnlag for å kunne finne helhetlige løsninger og få på plass en effektiv organisering for byutviklingen. Partene må nå selv innlede forhandlinger om en selskapsdannelse, gjerne i tråd med forslaget fra NSB Eiendom til Oslo kommune.
Jeg vil følge utviklingen for å se om Miljøverndepartementet kan bidra til ønsket framdrift og resultat. Spørsmålet om prioritering og den samlede finansiering av riksveianlegget vil avklares i arbeidet med Nasjonal transportplan.
Odd Einar Dørum (V): Statsråden og jeg ser i det alt vesentlige likt på viktigheten av området og hvordan en må arbeide for å finne en løsning.
Jeg tror at den selskapsdannelsen som ble nevnt i svaret, er viktig, og jeg tillater meg å stille et tilleggsspørsmål: Vil staten på den ene eller andre egnede måte ta et initiativ til at det i første omgang kan startes et utbyggingsselskap for å sikre en helhetlig utbygging i Bjørvika – hvor det er naturlig at både statlige og kommunale interesser er med?
Statsråd Siri Bjerke: Jeg ser det som naturlig å følge opp denne saken.
Arbeidsgruppen som har utredet ulike modeller for gjennomføringen av byutviklingen, har gjort en viktig jobb. NSB Eiendom har i brev til Oslo kommune i januar i år bedt om en dialog med kommunen om mulighetene for et fastere samarbeid om utbygging av arealene i Bjørvika og Bispevika. Dette kan skje i form av denne felles selskapsdannelsen, eller gjennom andre samarbeidsformer.
På dette grunnlaget vil jeg følge nøye med i saken videre.