Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 21
Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:
«I brev fra ordføreren i Frøya kommune 15. mars 2000 er jeg gjort kjent med at Direktoratet for naturforvaltning i sin behandling av dispensasjonssøknaden fra SalMar AS ikke vil ta hensyn til stortingsbehandlingen av St.meld. nr. 43 (1998-1999) Vern og bruk i kystsona før de avgjør søknaden.
Vil statsråden sørge for at dette hensynet tas?»
Statsråd Siri Bjerke: Froan naturreservat og landskapsvernområde ble opprettet i 1979. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag gav i 1998 SalMar AS dispensasjon for å drive oppdrett innenfor landskapsvernområdet, tidsbegrenset til 1. juli i år. Dispensasjonen ble gitt på et helt spesielt grunnlag, da en i det aktuelle tidsrommet stod overfor et alvorlig utbrudd av fiskesykdommen ILA.
SalMar AS søkte i september 1999 om ny dispensasjon for ytterligere to år, og det ble bedt om at dispensasjonssøknaden ble behandlet raskt slik at vår- og høstsmolt kunne settes ut i 2000. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avslo søknaden, og saken ble oversendt direktoratet for klagebehandling. Etter gjeldende saksbehandlingsregler hadde direktoratet plikt til å behandle saken så raskt som mulig. Den søknaden som direktoratet nå har avslått, bygger på et annet grunnlag enn den opprinnelige søknaden fra 1998, da den ikke hadde sammenheng med sykdomssituasjonen.
Miljøverndepartementet har vært og er opptatt av at det ikke skal settes i gang nytt verneplanarbeid som kan berøre næringsinteresser i kystsonen før Stortinget har sluttført sin behandling av stortingsmeldingen om vern og bruk i kystsonen. Denne saken gjelder imidlertid ikke etablering av nye verneområder, men ordinær forvaltning av et etablert verneområde. Derfor ligger det ikke noe kritikkverdig i at direktoratet har gitt avslag på klagen om dispensasjon mens stortingsbehandlingen pågår. Stortingsmeldingen signaliserer et behov for evaluering av verneområdene og gjennomgang av verneforskriftene. På den måten får en vurdert status for verneverdiene og virkninger for næringsinteresser og lokalsamfunn. Jeg syns det er viktig at Stortinget får ferdigbehandlet denne meldingen, slik at jeg så raskt som mulig kan iverksette de tiltakene som skisseres her. Dette er altså en av de meldingene som vil bli liggende i Stortinget.
Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret.
Det som er kritikkverdig i denne saken, er at direktoratet skriver til Frøya kommune v/ordføreren at de ikke tar hensyn til den behandlingen som foregår i Stortinget. Det burde dette direktoratet absolutt gjort, så lenge det er sendt ut så klare signaler på saken som det som er gitt. Det som er problemet her nå, er at dette firmaet – SalMar – skal sette ut 900 000 smolt, som må ut i løpet av meget kort tid for ikke å bli ødelagt. Ser miljøvernministeren hvilket problem dette er for dette firmaet?
Statsråd Siri Bjerke: Jeg syns det er svært viktig at denne kystmeldingen kan behandles så raskt som mulig i Stortinget, og de signalene som blir gitt der, vil selvsagt være rettledende for min videre behandling av disse spørsmålene. Men siden regjeringen la fram en rekke prinsipper for hvordan slike områder skal forvaltes nettopp gjennom den meldingen, syns jeg det ryddigste er at den saken får sin behandling, og at oppfølging følger etter den.
Jan Johnsen (H): Jeg takker igjen for svaret.
Jeg forstår ministeren slik at hun er positiv, men det som er problemet her, er at 900 000 smolt sannsynligvis må flyttes for i det hele tatt å komme i sjøen. Det som er problemet i denne saken, er for så vidt ikke smolten, og det er heller ikke SalMar. Det som er problemet i denne saken, er at de siste 70 som bor igjen der ute, sannsynligvis må flytte sammen med fisken. Det er hele problemstillingen i et nøtteskall. Det er ikke aktuelt å stoppe ut disse 70. De må ha et arbeid å gå til, og det er den eneste muligheten de har. Utstopping av de siste 70 der ute har ingen hensikt.
Statsråd Siri Bjerke: For dette området og for veldig mange områder langs kysten vår vil utfordringen være å få sikret miljøverdiene for framtidige generasjoner samtidig som vi kan sikre arealer for høsting av naturressurser og matproduksjon i sjøen. Derfor ser jeg fram til at vi kan få en rask behandling av denne meldingen i Stortinget, som vil legge fast prinsippene for hvordan det kan skje.