Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 22
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ottar Kaldhol til samferdselsministeren, blir tatt opp av representanten Laila Kaland.
Laila Kaland (A): Eg vil få stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:
«Med ein manko på 28 mill. kroner til ferjedrift frå 1. mai 2000 står vi overfor ei rasering av ferjetilbodet i Møre og Romsdal. Grunnen for denne krisa er dei rekordhøge drivstoffprisane og den særskilde grunnavgifta på mineralolje på 19 øre literen. Ein reduksjon i ferjedrifta får alvorlege konsekvensar for brukarar, pendlarar, næringsliv og utkantkommunar.
På kva måte vil statsråden medverke til at riksvegferjene kan få kompensert sine utgifter til drifta?»
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statens vegvesen gjennomfører for tiden forhandlinger om rutetilbud i ferjesektoren. Forhandlingene er bare avsluttet i to mindre ferjefylker. Statens vegvesen opplyser at forhandlingene er vanskelige, og det er stor avstand mellom rederiene og de enkelte vegsjefer.
Statens vegvesen har overfor departementet tatt opp budsjettsituasjonen for ferjedriften. Høy oljepris har gitt høyere drivstoffkostnader enn forutsatt i budsjettet. I tillegg kommer innføring av mineraloljeavgift på 19 øre pr. liter. I tillegg kommer moms. Disse forhold har bl.a. ført til en ugunstig kostnadsutvikling i ferjesektoren.
Budsjettsituasjonen oppleves som svært stram. Jeg er også gjennom media kjent med at det fra mange av de store ferjerederiene langs kysten vurderes til dels store endringer i rutetilbudet, da det ikke har vært mulig å oppnå enighet i forhandlingene mellom vegkontor og rederier om å videreføre tilbudet fra 1999 innenfor disponible budsjettrammer.
Departementet har til vurdering de innspill som er kommet fra Statens vegvesen. Jeg ser også at vi har kort tid til å vurdere den aktuelle situasjonen, da det vil være naturlig å innføre eventuelle ruteendringer i samband med innføring av ny rutetermin. Ny rutetermin innføres 1. mai for de fleste rederier.
Jeg vil minne om at Samferdselsdepartementet i budsjettet for år 2000 foreslo at ferjetilbudet i 1999 i hovedsak videreføres i år 2000. I budsjettet presiseres likevel at tilbudet vil være avhengig av Vegvesenets forhandlinger med ferjeselskapene. Jeg er innstilt på at det som lå som målsetting i budsjettproposisjonen for 2000 om ferjetilbudet, skal stå ved lag. Jeg kan derfor ikke i dag si i detalj omfanget og i hvilken form det skal bli gitt kompensasjon for økte kostnader nevnt ovenfor. Men jeg vil om kort tid presentere en løsning for Regjeringen på de spørsmål som representanten Kaland stiller.
Laila Kaland (A): Eg vil takke statsråden for svaret. Eg synest svaret kunne ha vore litt meir konkret, for dette er ei hastesak.
Passasjerane, industrien og turistnæringa er heilt avhengige av at ferjeavgangane er gode, og at prisane ikkje blir for høge. Det var politisk semje i Samferdselsdepartementet om at rutetilbodet i ferjedrifta skal vere på 1999-nivået og vidareførast i år 2000, som også samferdselsministeren no stadfesta. I dag manglar ferjereiarlaga inntil 200 mill. kr for å halde drifta uendra ved lag i år. Folk i distrikta er vane med å betale mykje for å ta ferje og i bompengar, men det går ei grense. I Sunnmørs- posten den 4. mars seier finansminister Restad at han vil fremje ei eiga krisepakke til Stortinget innan ein månad for å hindra rutekutta på ferjedrifta. Dette hastar det med. Eg har to spørsmål til samferdselsministeren. Spørsmål 1: Vil samferdselsministeren medverke i samarbeid med finansministeren til at dei fylka som blir råka av høge driftsutgifter, får kompensert sine utgifter? Spørsmål 2: Bør ferjedrifta synleggjerast betre i statsbudsjettet enn det som er tilfellet i dag, slik at riksvegferjene ikkje blir taparar i kampen om små midlar i høve til drifta?
Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Dersom jeg skulle ha vært mer konkret i mitt første svar, ville svaret ha vært oppfattet som negativt. Grunnen til det er at vi har et nylig vedtatt budsjett å forholde oss til, både når det gjelder rammer, avgifter og prioriteringer. Jeg vil nok si at det svaret jeg gav, er mer positivt enn det er vanlig av en statsråd å gi så tidlig i et nytt år.
Når det er sagt, forholder jeg meg til de tallene jeg har på bordet, de bevilgningene jeg har, og arbeider for å løse det på den måten jeg skisserte i mitt første svar. Så leser jeg også aviser, men kan ikke si at det kommer noen spesiell pakke, som jeg kjenner til, fra Finansdepartementet i denne saken. Hvis den kommer, vil den være velkommen, men i og med at dette gjelder samferdselssektoren, vil det være naturlig at en eventuell slik pakke fremmes av oss i fellesskap.