Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stille følgjande spørsmål til utanriksministeren:

«En journalist i Moskva-avdelingen for Radio Liberty, Andrej Babitskij, forsvant i krigssonen i Tsjetsjenia 16. januar 2000. Russisk presse meddelte 4. februar 2000 at journalisten var blitt utlevert til tsjetsjenske opprørsstyrker i bytte mot tre russiske krigsfanger.

Vil utenriksministeren forfølge denne saken i OSSE eller annen sammenheng?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Journalisten Andrej Babitskij vendte tilbake til Moskva for en uke siden i dag. Vi er glad for at Babitskij nå er kommet til rette og er tilbake hos sin familie. Jeg vil imidlertid ikke unnlate å peke på at Babitskij-saken gir grunn til sterk uro. Den er blitt tatt opp en rekke ganger i OSSE-sammenheng. OSSE har som kjent en egen representant for frie media, og han har vært meget aktiv overfor russiske myndigheter i denne saken.

Saken har fortsatt enkelte uavklarte sider. Det er vanskelig å si hvilket etterspill den vil få i det russiske rettsapparatet. Selv om det foreløpig ikke synes naturlig å forfølge Babitskij-saken videre i OSSE eller i andre sammenhenger, viser denne saken at vi alltid må være på vakt mot brudd på menneskerettighetene rent generelt og på pressefriheten spesielt.

Frie og uavhengige media er en viktig del av et levedyktig demokrati. Fortsatt har mange land problemer med å etterleve påtatte internasjonale forpliktelser på dette området. I OSSE har man over de seneste år lagt betydelig vekt på å styrke arbeidet med å fremme presse- og mediafriheten. Aktuelle overgrep og brudd på OSSE-forpliktelsene er blitt tatt opp til behandling, samtidig som man har tilbudt rådgivning og bistand til de land som har hatt behov for dette. Også under det norske OSSE-formannskapet var dette en sentral og viktig prioritering.

Ingvald Godal (H): Når denne saka er så viktig, er det sjølvsagt fordi at ho er eit døme på ei dramatisk forverring av situasjonen i Russland.

Borgarrettsrøsla med Jelena Bonner i spissen har teke opp dette, og i eit opprop til Vesten heiter det m.a.:

«Vi appellerer til myndighetene og offentligheten i Vesten. Vi ber dem om å revurdere holdningen til Kreml-ledelsen, vi ber dem om ikke lenger å lukke øynene for Kremls barbariske handlinger, for nedbyggingen av demokratiet og undertrykkelsen av menneskerettighetene. Særlig ber vi om støtte fra den demokratiske verden for å stanse krigen i Tsjetsjenia, gjenopprette pressefriheten og igjen gi frie arbeidsmuligheter for borgerrettighetsforkjempere og for nasjonale minoriteter.»

Kva er utanriksministerens svar på utfordringa frå Jelena Bonner, Sergej Kovaljev og dei andre menneskerettsforkjemparane i Russland?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg tror det er veldig viktig at vi støtter opp om de initiativ som Jelena Bonner og andre borgerrettsforkjempere i Russland har tatt nå i denne konkrete situasjonen, men også rent generelt. Det er noe vi gjør bilateralt. Jeg har selvsagt drøftet menneskerettighetsspørsmål jevnlig med min russiske kollega når vi har hatt møter, ikke minst har dette vært tatt opp i forbindelse med situasjonen i Tsjetsjenia, som vi tar skarp avstand fra. Men jeg tror også det er viktig å ta det opp i multilaterale sammenhenger. Jeg tror det er viktig at OSSEs arbeid fortsetter aktivt, at man presenterer for Russland de krav og de forpliktelser som de har overfor OSSE. De signalene vi har fått i den siste tiden om et nærmere og nytt samarbeid mellom Russland og NATO, tror jeg også er viktig når det gjelder menneskerettigheter. Vi skal fra norsk side gjøre det vi kan, for å arbeide for videreutvikling av menneskerettighetene i Russland.

: