Stortinget - Møte torsdag den 2. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Dokumenter:
Sak nr. 4
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Inge Lønning og Petter Løvik om å stimulere rekrutteringen av lektorer til den videregående skole gjennom forbedringer i studiefinansieringen for pedagogisk tilleggsutdannelse
Talere
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 13 forslag. Det er:
forslag nr. 1, fra Rolf Reikvam på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 2 og 3, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslag nr. 4, fra Rolf Reikvam på vegne av Høyre og Sosialistisk Venstreparti
forslagene nr. 5-9, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 10 og 11, fra Petter Løvik på vegne av Høyre
forslag nr. 12, fra Rune E. Kristiansen på vegne av Arbeiderpartiet
forslag nr. 13, fra Rolf Reikvam på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Folkeparti
Det voteres først over mindretallsforslagene og deretter over innstillingen.
Forslag nr. 10, fra Høyre, tas opp til votering. Presidenten antar at SV vil støtte forslaget. Er det riktig oppfattet?
Arne Lyngstad (KrF) (fra salen): President!
Presidenten: Arne Lyngstad – til voteringen.
Arne Lyngstad (KrF): Presidenten gikk litt fort fram for meg.
Jeg vil gjerne gi en liten voteringsforklaring til forslagene som er lagt fram.
Presidenten: Tiden er definitivt inne nå.
Arne Lyngstad (KrF): Ja. (Munterhet i salen) Det gjelder de forslagene som er lagt fram i salen i dag, nr. 12 og 13.
Når det gjelder forslag nr. 12, har jo statsråden satt i gang dette arbeidet nettopp for å få informasjonen fram til Stortinget, så jeg vil anbefale sentrumspartienes representanter å stemme for det forslaget.
Når det gjelder forslag nr. 13, fra Rolf Reikvam på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, vil jeg under henvisning til § 28 i forretningsordenen foreslå å ikke ta forslaget under behandling. Det er framsatt etter fristen, kl. 9 i dag, og vi synes det er en ugrei behandlingsmåte å fremme forslag så sent. Vi synes ikke at dette skal få lov å danne presedens for framtiden. Jeg vil derfor be om at sentrumspartienes representanter stemmer for ikke å ta forslaget under behandling, og jeg har også forstått det slik at disse synspunktene deles av fraksjonene fra Høyre og Fremskrittspartiet i utdanningskomiteen.
Når det så gjelder innstillingens VII, vil jeg anbefale sentrumspartienes representanter å stemme mot det.
Presidenten: Presidenten vil komme tilbake til det som ble antydet, når vi kommer så langt i forslagsrekkefølgen.
Petter Løvik – til voteringen.
Petter Løvik (H): I tillegg til dei forslaga der Høgre er forslagsstillar eller medforslagsstillar, vil eg tilrå Høgre si gruppe å stemme for forslag nr. 9, frå Framstegspartiet.
Når det gjeld innstillinga, vil Høgre stemme for den, med unntak av II og VI.
Når det gjeld dei omdelte forslaga, forslaga nr. 12 og 13, vil Høgre stemme for det forslaget som er sett fram av Rune E. Kristiansen på vegner av Arbeidarpartiet, forslag nr. 12. Når det gjeld forslag nr. 13, har Arne Lyngstad alt gjort greie for også vårt syn på det.
Presidenten: Da antar presidenten at vi kan ta et steg videre på voteringsveien.
Det voteres over forslag nr. 10, fra Høyre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 74 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.17.50)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å senke grensen for å komme inn under virkemiddelordningen for Nord-Norge fra 20 pst. til 10 pst. ufaglærte lærere ved den enkelte skole. Samtidig flyttes telletidspunkt fra 1. september til 1. november, for å få et riktigere bilde av den faktiske situasjon ved den enkelte skole.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 11, fra Høyre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 79 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.18.11)«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lærerutdannelsen med sikte på at det i de siste 2 år etableres differensierte opplegg innrettet mot henholdsvis barnetrinnet, mellomtrinnet og ungdomstrinnet.»
Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 5, 6, 7 og 8, fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 5 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen vurdere ulike tiltak for å sikre at flere norske ungdommer tar lærerutdanning i utlandet.»
Forslag nr. 6 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utrede fordeler og ulemper med innføring av en fleksibel lønnsfastsettelse for skoleverket.»
Forslag nr. 7 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen arbeide for at det gjennom tariffavtaler åpnes for en større geografisk differensiering av lærerlønninger.»
Forslag nr. 8 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.18.39)«Stortinget ber Regjeringen arbeide for et liberalisert oppsigelsesvern for lærerne.»
Presidenten: Presidenten lar så votere over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet.
Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen arbeide for økt bruk av engasjements- og åremålsstillinger når det gjelder ansettelse av skoleledere.»
Høyre har her varslet sin subsidiære støtte.
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 66 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.19.03)Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 4, fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti ble med 74 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.19.29)«Stortinget ber Regjeringen intensivere arbeidet med å sikre skolen nok kvalifiserte lærere. For at skolen skal kunne tilby konkurransedyktig lønn, må lærergruppenes relative lønnsnivå heves.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2 og 3, fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Forslag nr. 2 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å høyne inntakskravene til allmennlærerutdannelsen.»
Forslag nr. 3 lyder:
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 66 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.19.51)«Stortinget ber Regjeringen om å overføre forhandlingsansvaret for undervisningspersonalet fra staten til fylkeskommunen/kommunen.»
Presidenten: Presidenten merker seg at det er litt ujevne stemmetall her, og ber representantene trykke på knappen i tide.
Det voteres over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 51 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.20.25)«Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om en utviklingspott til hver skole, en oversikt over kostnadene med å ruste opp offentlige skolebygg slik at de oppfyller kravene i forskriften om miljørettet helsevern i barnehager og skoler, samt tilfredsstillende arbeidsplasser for lærerne. Det forutsettes at stat og kommune går inn i et partnerskap og blir enige om både organisering og finansiering for å oppfylle forpliktelsene.»
Presidenten: Videre er det framsatt et forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, forslag nr. 13, som lyder:
«Stortinget ber Regjeringen sørge for at ordningen med 2 pedagoger i hver 1. klasse når elevtallet er over 18, opprettholdes.»
Dette forslag er framsatt etter den fristen som gjelder for forslag det skal realitetsvoteres over. Presidenten vil i utgangspunktet likevel ikke motsette seg at forslaget tas opp til realitetsvotering, men er lydhør overfor de innvendinger som måtte komme fra øvrige partier i salen. Presidenten har fått minst én ytring i sakens anledning. Det er fra hr. Lyngstad fremmet forslag om at man anvender § 28 punkt d) i forretningsordenen.
Presidenten vil først anmode representantene om å trykke på for-knappen, slik at vi registrerer hvor mange som er til stede i salen.
Voteringstavlene viste at det var 92 representanter til stede i salen.
Presidenten: Vi går da til votering over forslaget fra representanten Lyngstad om at forslag nr. 13 ikke tas under behandling.
Votering:Forslaget fra Arne Lyngstad bifaltes med 49 mot 43 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.22.07)Presidenten: Det innebærer at mer enn en femdel har stemt for at forslaget ikke skal tas under behandling.
Forslag nr. 12, fra Arbeiderpartiet, tas opp til votering.
Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen på egnet måte legge fram for Stortinget kartleggingen av skolenes situasjon i kommuneøkonomien som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har utført i samarbeid med utdanningskontorene og fylkesmennene.»
Presidenten har merket seg at Fremskrittspartiet og Høyre, så vidt presidenten kunne forstå, ønsker å stemme for forslaget.
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes enstemmig.Komiteen hadde innstillet:I
Stortinget ber Regjeringen, på bakgrunn av Innst. S. nr. 120 (1999-2000) og Mjøsutvalgets innstilling, på egnet måte komme til Stortinget med nødvendig vurdering av lærerutdanningen.
Presidenten: Presidenten har forstått at Fremskrittspartiet her ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 78 mot 13 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.23.27)Videre var innstillet:II
Stortinget ber Regjeringen legge til rette for fadderordninger for nyutdannede lærere på den enkelte skole.
Presidenten: Her har presidenten oppfattet at Høyre ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 79 mot 13 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.23.54)Videre var innstillet:III
Stortinget ber Regjeringen videreføre og styrke bevilgningene til etter- og videreutdanning for lærere i årene framover.
IV
Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten for å innføre et «sabbatsår» for lærere og legge dette fram som en egen sak for Stortinget.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:V
Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at den enkelte skole får større frihet til å organisere arbeidet og til å disponere arbeidstiden for blant annet å gi rom for mer lokalt utviklingsarbeid og mer plass til den enkelte lærers kreativitet.
Presidenten: Presidenten har forstått at Arbeiderpartiet her ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 56 mot 36 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.24.29)Videre var innstillet:VI
Stortinget ber Regjeringen med bakgrunn i bl.a. forsøkene med ulike tildelingsmodeller komme tilbake til Stortinget med forslag om timeressurs til hver skole.
Presidenten: Presidenten antar at Fremskrittspartiet og Høyre her ønsker å stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 66 mot 26 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.24.58)Videre var innstillet:VII
Stortinget ber Regjeringen legge fram en oversikt over hvordan Arbeidstilsynets pålegg om utbedring av inneklimaet er fulgt opp.
Presidenten: Her er presidenten noe usikker, men antar at sentrumspartiene stemmer imot. – Det nikkes.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 67 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.25.35)Videre var innstillet:VIII
St.meld. nr. 12 (1999-2000) – om ... og yrke skal båten bera ... Handlingsplan for rekruttering til læraryrket – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 3, fra Petter Løvik på vegne av Høyre
Det voteres først over forslagene fra Fremskrittspartiet.
Forslag nr. 1 lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å legge frem egen sak om opprettelse av et uavhengig skoletilsyn, basert på kvalitative mål.»
Forslag nr. 2 lyder:
Votering:«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et uavhengig klageorgan for undervisningssektoren med tilhørende mandat, organisering og styringsfunksjon.»
Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 14 stemmer ikke bifalt.
(Voteringsutskrift kl. 19.26.27)
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Høyre. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om å legge frem en egen sak for Stortinget om opprettelse av og mandat for et uavhengig skoletilsyn.»
Presidenten antar at Fremskrittspartiet nå vil støtte forslaget subsidiært. – Der har presidenten misforstått, det ristes energisk på hodet.
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 79 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.27.01)Komiteen hadde innstillet:Dokument nr. 8:71 (1998-1999) – forslag fra stortingsrepresentantene Grete Knudsen og Sylvia Brustad om sikring av likeverdig skoletilbud når det gjelder bl.a. spesialundervisning, undervisningstimetall og delingstimer – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten har Ulf Erik Knudsen satt fram tre forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre. Forslagene lyder:
1. «Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag for Stortinget om omorganisering av grunnskolens ungdomstrinn, med sikte på å gi elevene gradvis større valgfrihet og større mulighet for faglig fordypning.»
2. «Stortinget ber Regjeringen endre forskriftene til opplæringsloven slik at valgfag kan telle med ved beregning av konkurransepoeng i forbindelse med opptak til videregående opplæring.»
3. «Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre kompetansekravene for lærere på grunnskolens ungdomstrinn slik at lærere som underviser i teorifag skal ha minst ett års faglig fordypning i faget.»
Dokument nr. 8:7 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Inge Lønning og Petter Løvik om tiltak for å styrke grunnskolens ungdomstrinn – avvises.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre bifaltes innstillingen med 66 mot 26 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 19.28.26)Votering i sak nr. 4
Presidenten: Under debatten har Petter Løvik satt fram et forslag på vegne av Høyre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre ble med 77 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.29.07)Komiteen hadde innstillet:«Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om tiltak for å stimulere rekrutteringen av lektorer til den videregående skole gjennom målrettede forbedringer i studiefinansieringen for den praktisk-pedagogiske utdanningen.»
Dokument nr. 8:8 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Inge Lønning og Petter Løvik om å stimulere rekrutteringen av lektorer til den videregående skole gjennom forbedringer i studiefinansieringen for pedagogisk tilleggsutdannelse – vedlegges protokollen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Til sakene nr. 5 og 6 foreligger det ikke noe voteringstema.