Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 35
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:
«Fra nyttår er det gitt en forskrift som pålegger virksomheter å oppgi pris pr. måleenhet på salgsvarene. Butikker i Mosseregionen har ikke fulgt opp regelverket med enhetsprising, som skal gjøre det lettere for forbrukerne å sammenligne varepriser. Dette hemmer konkurransen butikker imellom.
Hva vil statsråden foreta seg slik at regelverket etterleves?»
Statsråd Laila Dåvøy: Saken representanten viser til, gjelder reglene i Konkurransetilsynets forskrift av 6. desember 1999 om prisopplysning for varer. Forskriften gjennomfører Europaparlamentets og Rådets direktiv nr. EF 98/6 om forbrukarvern ved opplysning om prisar på forbruksvarer, som er innlemmet i EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen. Medlemsstatene er ved direktivets artikkel 11 pålagt å sette i kraft nødvendige bestemmelser innen 18. mars år 2000.
Den norske forskriften trådte i kraft 1. januar i år og stiller krav til at varer merkes med enhetspris i tillegg til salgspris. Den vil bidra til at man lettere vil kunne sammenlikne priser på ulike varer, uavhengig av varenes pakningsstørrelse.
Håndheving av forskriften er lagt til Konkurransetilsynet. Tilsynet har i denne fasen lagt hovedvekten på utstrakt informasjonsvirksomhet. Det har vært avholdt en rekke møter med de store dagligvarekjedene og organisasjoner innen varehandelen for øvrig, og tilsynet holder foredrag etter ønske og behov. Det er utarbeidet et informasjonsark til utdeling, og på Internett foreligger detaljert informasjon om den nye forskriften, dens rekkevidde og praktiske betydning, herunder spørsmål og svar på aktuelle problemstillinger.
Etter en fase med informasjon som fremste virkemiddel, vil imidlertid Konkurransetilsynet i løpet av første halvår iverksette de første kontroller for å kartlegge hvordan forskriften etterleves i praksis. Utover høsten vil kontrollene intensiveres, for å sikre at reglene følges opp av de næringsdrivende.
Ut fra den dialogen tilsynet har hatt med aktuelle organisasjoner og næringsdrivende, har jeg inntrykk av at eventuell mangelfull oppfølging to måneder etter at forskriften trådte i kraft, ikke skyldes manglende vilje til å følge regelverket. Handelsnæringen synes i likhet med forbrukerne å se fordelene av god og korrekt prismerking og er i gang med tilpasning til de nye reglene.
De næringsdrivende må imidlertid foreta en del omstillinger både av teknisk og praktisk art for å tilfredsstille kravene i forskriften, og dette tar noe tid.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og har i grunnen ikke noe oppfølgingsspørsmål, men vil komme med en kort kommentar.
Det er helt klart at alle forretninger, også en god del større forretninger med betydelige ressurser, ikke vil klare å nå intensjonen i forskriften til 18. mars. Men jeg fikk klart for meg at myndighetene er opptatt av dette. Og hvorfor jeg kanskje er spesielt opptatt av dette som Østfold-representant, er den enorme handelslekkasjen til Sverige. Vi er nødt til å få et konkurransetrykk i alle ledd i verdikjeden, også i butikkene, slik at kundene kan sammenligne priser. De som er prisbevisste, ønsker å handle der det er billigst. Dette vil være ett ledd i det.