Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10
President: Hans J. Røsjorde
Spørsmål 31
Jørn L. Stang (Frp): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:
«Miljøverndepartementet praktiserer den midlertidige etableringsstoppen av nye kjøpesentre og næringsarealer i ulike kommuner med hård hånd.
Hvor lenge ønsker en statsråd, som representant for Venstre, å opptre som en overformynder og praktisere detaljregulering overfor den enkelte kommune?»
Statsråd Guro Fjellanger: Rikspolitisk bestemmelse om midlertidig etableringsstopp for større kjøpesentre utenfor sentrale deler av byer og tettsteder ble fastsatt ved kgl. res. av 8. januar 1999. Bestemmelsen trådte i kraft 1. februar 1999 og gjelder i inntil fem år.
Hensikten med kjøpesenterstoppen er å styrke sentrale deler av byer og tettsteder og begrense den sterke byspredningen og bilbaserte transportutviklingen vi har vært vitne til gjennom mange år. Varehandel og andre servicefunksjoner bør lokaliseres til eksisterende by- og tettstedssentre, bydels- og andre lokalsentre, dvs. i nærheten av der folk bor, arbeider og utfører daglige gjøremål, og der forholdene ligger godt til rette for å gå, sykle og benytte kollektive transportmidler.
Etableringstoppen er innført i påvente av at fylkene får den nødvendige planberedskap for å sikre en bedre regional samordning av politikken for etablering og utvidelse av større kjøpesentre. Når slike planer er utarbeidet og godkjent, vil etableringsstoppen oppheves.
Jeg vil minne om at det var et flertall i Stortinget som gikk inn for å bruke plan- og bygningslovens bestemmelser om å nedlegge midlertidig forbud mot særskilte bygge- og anleggstiltak ut fra nasjonale interesser, i dette tilfellet kjøpesentre. Bestemmelsen innebærer en tidsbegrenset statlig styring av kommunene der det ikke foreligger regionale planer med retningslinjer for lokalisering av kjøpesentre. Det er også hensikten med etableringsstoppen. Hovedproblemet har vært at kommunene hver for seg har fattet vedtak om kjøpesenterlokaliseringer som har hatt virkninger langt utover egen kommune uten at konsekvensene er vurdert i regional sammenheng.
Miljøverndepartementet praktiserer den rikspolitiske bestemmelsen konsekvent ut fra hensynet til likebehandling og av respekt for den planlegging som nå skjer i fylkene for å få regionale retningslinjer for lokalisering av varehandelen på plass. Det vil være uheldig for disse prosessene dersom departementet underveis tillater etableringer som er i strid med bestemmelsen, og som forutsetter en mer helhetlig regional vurdering i fylkesplansammenheng.
Halvparten av fylkene er i gang med slike fylkesdelsplaner, og det ventes at de resterende starter opp i løpet av året. Nå er det opp til lokale og regionale planmyndigheter, næringslivet og andre berørte parter å finne gode løsninger for lokalisering av varehandelen og andre senterfunksjoner innenfor rammen av gjeldende nasjonal politikk.
Jørn L. Stang (Frp): Jeg er skuffet over svaret, og det tror jeg sikkert flere kommuner også er.
Det er fullstendig uforståelig at statsråden kan ha et slikt syn på lokalutvikling, og dette skal vare i fem år. Når partiet Venstre stadig hevder at det er næringslivets gode venn, er det for de små næringsdrivende. Det er de alminnelig næringsdrivende som utgjør grunnpilaren i kjøpesentrene. Her hindrer man en regional og lokal utvikling fordi man skal ri kjepphester som en overordnet myndighet. Nå er det ikke mye selvråderett for kommunene å finne i en slik holdning som Regjeringen og partiet Venstre velger å utøve. Regulerte næringsområder blir liggende brakk, og ofte er det slik at ulike drømmer om nye boliger tiltenkt barnefamilier, ungdom eller eldre, smuldrer bort i sammenheng med næringsutvikling som stoppes.
Mitt spørsmål blir: Hvor mange arbeidsplasser, og medfølgende boligbygging, skal statsråden hindre blir opprettet før hun endrer den distriktsfiendtlige politikken?
Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få lov til å si at jeg er uenig i det jeg oppfattet som et meget fortegnet bilde av situasjonen. Jeg vil også få lov til å understreke at antall saker som avgjøres lokalt og som sentrale myndigheter griper inn i, har gått ned under denne regjeringen. Samtidig er det faktisk slik at også næringslivet er tjent med en balansert utvikling. Vi vet ikke minst at mindre bedrifter og butikker i bykjernen har store problemer med ukontrollert etablering av store kjøpesentre. Det vi har sagt om den midlertidige stoppen, er at den gjelder i inntil fem år, men i det øyeblikket man har klart å få på plass en regional plan hvor man også tar hensyn til hvor stort potensialet er i en hel region, ikke bare i en enkelt kommune, vil det være mulig å starte byggingen av et slikt senter.
Jeg mener at det man her gjør, ikke hindrer etablering av arbeidsplasser, men snarere sikrer at man fremdeles har både arbeidsplasser og boliger i bykjernen.