Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 26
Per Sandberg (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:
«Når barn får astma eller atopisk eksem, krever dette store omstillinger i familiens daglige liv, og behovet for forskjellig behandling er stor.
Hvilke tilbud finnes i dag vedrørende utenlandsbehandling, altså sol og varme, for barn under 5 år?»
Statsråd Dagfinn Høybråten: Det finnes i dag ikke noe spesielt tilbud til barn under fem år, fordi aktuelle behandlingssteder ikke har egnede fysiske fasiliteter for denne gruppen. Behandling av grupper av barn under fem år krever ekstra tilsyn og overvåking samt spesialtilpassede fysiske forhold som f.eks. barnesenger, sikring av trapper og svømmebasseng, i tillegg til strenge krav til røykfrie lokaler, diett, hygiene mv. Det gis imidlertid tilbud til en og annen under fem år i gruppen for større barn. Tilbudet er i dag lokalisert til Los Teques, Den Norske skoles internat, på Gran Canaria.
Etterspørselen etter behandlingstilbud for barn med astma og atopisk eksem har heller ikke vært spesielt stor ifølge sekretariatet for behandlingsreiser ved Rikshospitalet. Det er ikke mange land, om noen i det hele tatt, som etterspør dette behandlingstilbudet.
Det ble avviklet en prøvegruppe for barn under fem år i 1998 ved Igalo-instituttet i Montenegro. På grunn av den politiske situasjonen kunne prosjektet ikke videreføres i 1999. Når situasjonen i området er tilstrekkelig stabil, vil det kunne bli aktuelt å vurdere å sende grupper av barn under fem år til Igalo-instituttet.
Jeg nedsatte i 1999 et utvalg for å vurdere dagens ordning for behandlingsreiser til utlandet, bl.a. for å se på om dagens ordning omfatter de pasientgrupper som har størst behov for ordningen.
Utvalget skal gi sine tilrådinger om hvordan ordningen bør være i fremtiden, og en NOU vil bli overlevert meg i slutten av februar. Deretter skal denne utredningen ut på en tre måneders høring, hvoretter departementet vil ta stilling til de konkrete forslagene som der kommer.
Per Sandberg (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret. Det var vel som jeg forventet.
Jeg er klar over at et utvalg er på gang her. Men poenget er at det i dagens situasjon ikke er noe tilbud til barn under fem år. Derimot merket jeg meg at helseministeren peker på at det kanskje for noen barn finnes tilbud, på Gran Canaria bl.a. Jeg vil spørre statsråden om det er slik nå at foreldre med barn under fem år som har disse problemene, kan søke departementet om å få midler til eventuelt slike helsereiser.
Når det gjelder dette med etterspørselen, vil jeg utfordre helseministeren på det – det skyldes kanskje at foreldrene i dag i stor grad tar disse utgiftene selv og til og med går til låneopptak for å foreta slike helsereiser. Poenget er videre at foreldrene har store utgifter med dette. Sannsynligvis vil en økt utenlandsbehandling av denne type sykdom også medføre store besparelser for det offentlige, gjennom redusert bruk av medisin på blå resept.
Statsråd Dagfinn Høybråten: Selv om tilbudet til barn under fem år når det gjelder utenlandsbehandling, er slik som jeg redegjorde for i mitt hovedsvar, er det jo ikke slik at denne gruppe barn står uten behandlingstilbud i Norge. Det er det grunn til å minne om.
Når det gjelder spørsmålet om hva som bør være det fremtidige tilbudet når det gjelder utenlandsbehandling, viser jeg til at det ble tatt initiativ til en prøvegruppe i 1998, og det er jo et uttrykk for at man faktisk har vurdert å gi et slikt tilbud. Av beklagelige grunner, som er godt forståelige, måtte man fryse det opplegget i fjor, men vi vil vurdere det på nytt når situasjonen tillater det.
Spørsmålet om finansiering finner jeg grunn til å ta stilling til i forbindelse med at vi får den brede gjennomgangen av hva slags utenlandsbehandling vi skal tilby, fra utvalget, som om kort tid leverer innstilling.