Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Signe Øye (A): Jeg skal få stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«Østre linje i Østfold er en togstrekning som ikke blir prioritert fra NSB. Dette til tross for at det daglig er svært mange pendlere som reiser med toget, og at dette antallet er sterkt økende. Etter omlegging av nye ruter har antall avganger gått ned. Etter den siste omleggingen ved nyttår er det bare ståplasser fra Spydeberg/Knapstad til Oslo på pendlertogene om morgenen. Det samme er tilfelle fra Oslo om ettermiddagen. Dette er ikke akseptabelt.

Hva har statsråden tenkt å gjøre med problemene?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er ikke uten videre enig i at østre linje i Østfold ikke blir prioritert av NSB. Lokaltogene på strekningen Skøyen–Mysen har samme prioritet som lokaltogene på strekninger som Kongsberg–Eidsvoll, Spikkestad–Moss og Skøyen–Kongsvinger når det gjelder togmateriell og NSBs tilbud i forhold til etterspørselen. Det synes heller ikke å være slik at antall avganger har gått ned i forbindelse med ruteomlegginger. Etter det jeg har fått opplyst, har endringer som har blitt foretatt på strekningen Oslo–Mysen, resultert i flere avganger.

Det har vært en sterk vekst i antall reisende med tog de siste årene, spesielt gjelder dette som følge av ruteomleggingen høsten 1999. På årsbasis frakter nå lokaltogene rundt Oslo om lag en million flere passasjerer enn før ruteomleggingen.

Dette er en utvikling som selvsagt er svært gledelig for kollektivtransporten, men den har, slik representanten korrekt påpeker, ført til en trengselssituasjon på lokaltogene. Rundt Oslo er det i dag i rushtiden en etterspørsel etter sitteplasser som langt overgår tilgjengelige seter. Østfoldbanen har flest fulle tog og merker følgelig problemet mest. Østre linje står imidlertid ikke i noen særstilling med hensyn til underkapasitet på sitteplasser. La meg tilføye at jeg har fått opplyst av NSB Kortdistanse at de benytter alt tilgjengelig vognmateriell i rushperiodene om morgenen og ettermiddagen i lokaltogtrafikken i Oslo-området.

I henhold til rammeavtalen mellom staten og NSB om statens kjøp av persontransporttjenester for perioden 1998-2001, har NSB bestilt 36 nye togsett, som vil bli satt i trafikk i 2001-2002. Disse togsettene vil bli satt inn i Oslo-området og på Jærbanen. Med innføringen av de nye togsettene vil kapasitetssituasjonen forbedres. Om det vil være behov for ytterligere kapasitetsøkning, vil være avhengig av og må vurderes i forhold til den videre utviklingen i antall togreisende.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må si at det var ikke mye oppløftende i det.

Det er faktisk ikke så mange tog på Østre linje at vi ikke klarer å følge med når det blir nedlagt et tog. Så derfor er det ikke riktig det statsråden sier. Ved forrige omlegging – ikke nå i januar, men forrige gang – ble det ett pendlertog mindre om morgenen, noe som selvsagt gjør at det blir enda trangere for dem som reiser.

Jeg mener at vi nå må ta Østre linjes problemer på alvor. Vi kan ikke forlange at folk skal stå i 45-50 minutter både når de reiser inn om morgenen og tilbake om kvelden. Det er veldig mange flere pendlere – en økning på 33 pst. bare på én stasjon – noe som gjør at dette er et problem. De som kontrollerer billetter, tør ikke å gå rundt i toget. Dermed må også NSB tape på dette.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er fornøyd med enhver økning når det gjelder etterspørselen etter kollektivreiser. Så jeg må si at det gleder meg at etterspørselen etter togreiser har økt så sterkt som den har gjort. Jeg vil også minne om at jeg i mitt svar beskrev hva jeg så for meg når det gjaldt investeringer i 36 nye togsett, og at en betydelig del av disse vil bli satt inn i Oslo-området og dermed bedre situasjonen fra 2001-2002. La meg også si at kapasitetssituasjonen på Østfoldbanens Østre linje må ses i sammenheng med utviklingen av jernbanens kjørevei mellom Ski og Oslo, hvor det er behov for kapasitetsøkning i rushperioden. Regjeringen vil presentere de framtidige planene for investeringstiltak i kjøreveien i den kommende stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan for 2002-2011. Så her ser vi på kjørevei, og NSB ser på sitt materielltilbud.

: