Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato:
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Rita Tveiten (A): «Tipping og andre pengespel fungerer i mange tilfelle som eit ekstra tilbod hjå mange lokale handelsmenn. Kundane kombinerer gjerne sine daglegvareinnkjøp med høve til å få utført ulike former for tipping. Slik sett kan pengespeltilbodet verka konkurransevridande butikkane imellom.

Kva kriterium ligg til grunn, og korleis vert kommisjonærane plukka ut og fordelt frå Norsk Tipping si side?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Norsk Tipping har i dag ca. 3 800 kommisjonærer, og Norge er dermed det landet i verden som har flest kommisjonærer i forhold til innbyggertallet. Selskapet har ikke planer om noen vesentlig økning av dette kommisjonærantallet. Utfordringen er å utvikle og forvalte kommisjonærmassen videre. Det vil imidlertid alltid være bevegelse i kommisjonærmassen på bakgrunn av nedleggelser, inndragelser og nyetableringer. Norsk Tipping regner således med at ca. 80 nye kommisjonæretableringer vil finne sted i 2000. Norsk Tipping skal etter lov og instruks drives etter forretningsmessige prinsipper for å skape et størst mulig overskudd til glede for overskuddsmottakerne. Slike prinsipper er således styrende ved etablering av nye salgsledd, da det er store kostnader forbundet med opprettelse og drift av selskapets kommisjonærer.

Ut fra de rammebetingelsene som foreligger og på bakgrunn av den produktportefølje selskapet har, legges det ved etablering av kommisjonærverv vekt på å være tilgjengelig der hvor folk ferdes.

Når det gjelder etablering av nye verv, arbeider selskapet etter opptrukne retningslinjer og nedfelte rutiner både når det gjelder behandling av søknader om verv og innvilgelse av kommisjonærverv. Norsk Tippings kriterier for tildeling av slike verv er ikke endret i de siste årene. Det legges vekt på følgende kriterier:

  • beliggenhet og tilgjengelighet

  • åpningstider

  • netto vareomsetning

  • antall kunder pr. uke og handlemønster

  • forventet spilleomsetning

  • vilje og kompetanse til å prioritere spill hos den som driver butikken eller kiosken

  • bransjemiks

  • kredittvurdering

Av mer underordnede kriterier kan vi nevne avstand til nærmeste kommisjonær og salgsareal

På mindre tettsteder/lokalsamfunn vil antall husstander og stedets infrastruktur også ha stor betydning for tildeling av kommisjonærverv. Norsk Tipping ønsker i størst mulig grad å være tilgjengelig for publikum, også på mindre steder. Men selskapet må selvfølgelig ta hensyn til hva som er forsvarlig forretningsdrift. Dette innebærer at det på mindre steder ofte vil være økonomisk forsvarlig å etablere kun én kommisjonær på bakgrunn av de kriteriene som er nevnt ovenfor. Selskapet er oppmerksom på de konkurransemessige konsekvensene valg av kommisjonær kan få på ulike steder, og legger stor vekt på behandlingsform og lokalkunnskap ved at søknaden behandles av selskapets lokale salgsleder. Norsk Tippings regionsjef fremmer innstilling om avslag på søknad eller ansettelse som kommisjonær, mens endelig avgjørelse fattes i selskapet etter opptrukne retningslinjer.

Norsk Tipping har strukket seg langt for å imøtekomme distriktsbutikkene. Blant annet deltar Norsk Tipping i et prosjekt i samarbeid med Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikkene i regionene – Merkur – hvor 14 utkantbutikker har fått kommisjonærverv i et testprosjekt. Dette prosjektet skal bl.a. kartlegge effekten av innføring av spill som tilleggsfunksjon for distriktsbutikken. Merkur-prosjektet avsluttes sommeren 2000.

Rita Tveiten (A): Det er kanskje merkeleg at ein som eigentleg i stor grad er imot pengespel, tek opp ei slik problemstilling. Men så lenge det faktisk er mange lokale nærbutikkar som får store problem fordi at dei ikkje har høve til å tilby kundane sine denne typen tenester, er det likevel eit svært relevant spørsmål.

Eg er derfor glad for at det er sett i verk eit prosjekt som skal greia ut desse spørsmåla og kartleggja effekten av innføring av spel som tilleggsfunksjon for distriktsbutikkane. Det synest eg er positivt. Men eg synest òg det er viktig å spørja seg korleis ein t.d. kan utvikla ny teknologi som gjer det billigare og enklare å plassera ut denne typen tenester på fleire plassar, slik at fleire butikkar kan nyta godt av dette. Eg synest òg det bør reisast spørsmål ved om det er rett at to butikkar som ligg tett inntil kvarandre, begge skal ha eit slikt tilbod, mens ein som ligg litt perifert i forhold til dei to butikkane, ikkje har eit slikt tilbod.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg er enig med representanten Tveiten i at prosjektet Merkur er interessant, og jeg ser fram til å få resultatene av det til sommeren. Jeg tror at det vil kunne gi oss nyttig informasjon.

Når det gjelder teknologiutvikling, er det et spørsmål som Norsk Tipping er fundamentalt opptatt av. Jeg er sikker på at det er riktig å si at Norsk Tipping i dag opererer med meget avanserte systemer. Men vi vet også at utviklingen på dette området er enorm, og at det også i framtiden vil være nye teknologiske løsninger tilgjengelig på markedet. Det er jeg overbevist om, og det vil selvsagt også kunne gjøre det lettere å ha flere kommisjonærer dersom Norsk Tipping mener at det er riktig.

Når det gjelder fordelingen på det enkelte sted, vil jeg vise til at det er de lokale salgsledere som foretar de vurderingene, og det er til det leddet man da bør henvende seg.

Rita Tveiten (A): Eg forstår det slik at det eigentleg er dei lokale regionsjefane som er krumtappen her. Og det kunne kanskje vera på sin plass at kulturministeren tok ein prat med Norsk Tipping om at dei i endå større grad har i fokus dette med å ha ei fordeling i regionane som iallfall fører med seg at ikkje to butikkar som ligg heilt kloss på kvarandre, skal ha tilbodet, samstundes som det ligg ein butikk i eit område som har ein viss befolkningskonsentrasjon, ikkje kan tilby denne typen tenester. For det er faktisk – det har eg fått vita både frå Veitastrond, Feste handel i Glesnes i Hordaland og ikkje minst frå Klokkarvik i Hordaland – eit stort problem. Folk står i fare for å mista nærbutikktilbodet sitt, fordi folk heller handlar hos dei som ligg meir i eit senter og kan tilby denne typen tenester.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Norsk Tipping skal, som jeg nevnte, ifølge lov og instruks drives etter forretningsmessige prinsipper. Målet er selvsagt at de skal ha størst mulig overskudd, slik at vi kan nyte godt av det overskuddet til viktige samfunnsmessige formål.

Det er ingen tvil om at det er en relevant problemstilling som er reist. Jeg vil, når rapporten fra Merkur-prosjektet foreligger, få anledning til å gå inn i spørsmålene på et faglig grunnlag, og det vil jeg selvsagt gjøre.

: