Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10
President: Kirsti Kolle Grøndahl
Spørsmål 28
Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg skal få lov til å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:
«Fredag 28. januar 2000 uttalte miljøvernministeren til TV-nyhetene at hun ønsket å bygge opp en ulvestamme uten for stor innblanding av hund.
Hva legger miljøvernministeren i en slik uttalelse?»
Statsråd Guro Fjellanger: Jeg har tidligere i Stortingets spørretime gitt uttrykk for at det ikke er ønskelig å ha blanding av ulv og hund i norsk fauna. Jeg har også sagt at dersom vi med sikkerhet kan si at det finnes slike blandingsdyr i Norge, vil jeg sette inn nødvendige tiltak for å få dem fjernet.
Grunnen til at vi ønsker å unngå krysninger mellom ulv og tamhund i naturen i Norge, er at slike ulv-hund-hybrider gir muligheter for videre spredning av gener fra hund. Direktoratet for naturforvaltning har pekt på at dette kan gi negative effekter på den fåtallige ulvebestanden som finnes i Sør-Skandinavia.
I mitt svar på en interpellasjon den 28. januar orienterte jeg om undersøkelser som er gjennomført i forbindelse med mistanker om ulv-hund-krysninger i en ulveflokk i Østfold. Valpene i denne flokken er med stor sannsynlighet resultatet av en krysning mellom hannhund og hunnulv. Saken er fulgt opp ved at Direktoratet for naturforvaltning nylig har gitt fellingstillatelse på de fire blandingsvalpene.
Ola D. Gløtvold (Sp): Det var spesielt uttalelsen «uten for stor innblanding av hund» som fikk meg til å reagere.
Intensjonen har vel vært at hvis vi skal ha ulv, skal det være i betydningen ulv av ren stamme. Gjennom media er vi jo kjent med at det muligens har foregått og foregår hybridavl i Sverige. Kan det være sluppet ut slik hybridulv, som nå sprer seg? Det er bl.a. ihjelkjørt to ulvetisper i Østerdalen i den senere tiden. Den ene ble sendt til USA for undersøkelse. Er det tatt DNA-tester av disse dyrene, og hva viser i tilfelle de? Det er også sagt at hybridulv har en annen og farligere oppførsel enn ren ulv. Blant annet har det vært sagt fra deler av forvaltningen at ulv hopper ikke over gjerder og går ikke til angrep på hund, f.eks. i bebygde strøk. Begge deler har vi sett eksempler på. Kan det tyde på at vi har mer hybridulv i Norge enn det som kanskje har kommet fram til nå? Bør ikke da all ulv, av de vi kjenner til nå, testes?
Statsråd Guro Fjellanger: Som vesteråling er jeg vant til å snakke kjapt, men jeg vet ikke om jeg rekker å svare på alle spørsmålene jeg fikk, på ett minutt, men jeg får eventuelt komme tilbake til noen av dem i neste runde.
Vi er også kjent med ryktene om at det har vært avl av hybrider i Sverige, og at disse skulle være satt ut også på norsk side. Vi har ingen bevis som tyder på at det er sant. Dette var jo også rykter som gikk rundt valpene i Østfold. De har i ettertid vist seg å være en krysning mellom en ulvetispe i vill tilstand og en hund. Vi har heller ikke grunn til å tro at det er innslag av ulvehybrider i andre deler av den norske stammen.
Når det gjelder spørsmålet om ikke all ulv burde testes, har jeg lyst til å understreke at dette er meget kompliserte og veldig dyre tester. Jeg tror det er lurt å følge den linjen man har lagt seg på hittil, nemlig at det blir foretatt test der det er mistanke om at det kan være hybrider.
Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg vil gjerne si at de dyr man har til obduksjon og kontroll, i hvert fall bør testes. Jeg synes det er litt betenkelig at forvaltningen nå synes å signalisere en målsetting og et ambisjonsnivå som er ulikt det som vel må være ambisjonsnivået for dem som ønsker gjeninnføring av ulv, ved at de sier at biologisk sett er det ingen grunn til å avlive disse hybridulvene. Og når forsknings- og forvaltningsleddet sier det, så synes jeg det er betenkelig.
Svenska Naturskyddsföreningen kom med en stor utredning på 1970-tallet når det gjaldt ulv. Der går det fram at de har oppført en del ulv i stambok, og at de prøver å følge linjene i utviklingen av ulv. Er det en slik føring og registrering av ulven i Norge, og bør ikke den da i tilfelle følges opp ved at man sikrer seg at det i hvert fall er ren ulv det man skal ha?
Statsråd Guro Fjellanger: For å ta det siste først, så er jeg enig i at man så langt som mulig må sikre seg at det er ren ulv vi har i den norske faunaen. Det er også bakgrunnen for at vi har hatt en meget klar holdning til at i den grad det var mulig å påvise at valpene i Østfold var hybrider, skulle de felles. Og det blir altså nå gjort.
Jeg er også enig med representanten i at det bør testes der det er mulig, f.eks. der man har ulv som er påkjørt. Samtidig har jeg lyst til å understreke at også disse testene er ganske kompliserte, fordi de må sammenliknes med genprofiler og genmateriale fra den sørskandinaviske ulvestammen for å analyseres. Det er langt enklere å foreta analyser hvis man kan ta prøver både av en far og en mor – også blant ulver.