Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Grethe G. Fossum til kirke-, utdannings- og forskningsministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegne av kirke-, utdannings- og forskningsministeren.

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil få stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren, alias miljøvernministeren, følgende spørsmål:

«Gratis skoleskyss gis etter visse kriterier, som antall kilometer og eventuelt farlige trafikkforhold på skolevegen. I en del kommuner i Hedmark har befolkningen opplevd besøk av ulv svært nær hus og eiendom, og frykten for barns sikkerhet i forhold til skolevegen er reell.

Vil statsråden ta initiativ til å gi elevene gratis skoleskyss i de kommunene hvor innbyggerne trues av nærgående ulv?»

Statsråd Guro Fjellanger: Opplæringslova § 7-1 gjev elevane rett til fri skyss ved særleg farleg eller vanskeleg skuleveg. I vurderinga av om skulevegen er særleg farleg eller vanskeleg, er det i tillegg til å leggje vekt på tilstanden til skulevegen, klimaet og trafikkforholda på vegen, òg relevant å leggje vekt på forhold knytte til den enkelte eleven.

I vurderinga av retten til skyss ved særleg farleg eller vanskeleg skuleveg er det med andre ord relevant å leggje vekt på den subjektive frykta for ulv som elevane kan ha. Denne subjektive frykta må likevel haldast opp mot den objektive faren for ulveangrep. Det vil difor vere naturleg for kommunen å innhente fråsegn frå ein instans som er sakkunnig i slike spørsmål.

Det er Statens Utdanningskontor i Hedmark som tek endeleg stilling til klage over kommunale vedtak om rett til skyss ved særleg farleg eller vanskeleg skuleveg.

Grethe G. Fossum (A): Jeg takker for miljøvernministerens svar, som jeg syntes var interessant fordi man her legger opp til en todeling av spørsmålet, den subjektive frykt opp mot den objektive fare. Da er det vel slik at det faktisk er miljøvernministeren som er den rette instans til å avgjøre om det er en objektiv fare for ulveangrep, og da er spørsmålet mitt: Kan en objektiv fare for ulveangrep utelukkes i Norge? Har miljøvernministeren noen som helst forskere som vil stille opp og si at ulven er totalt ufarlig for skoleelever i Norge?

Statsråd Guro Fjellanger: I lang tid har ulven på det nærmeste vært utryddet i Norge, men vi er nå i ferd med å bygge opp bestanden til det nivået som vi regner vi må ha den på for at den skal kunne betraktes som levedyktig. I det ligger det også at detaljkunnskapen om hvor stor faren for konfrontasjon mellom ulv og mennesker er, ikke er så god som den ville ha vært hvis vi hadde hatt mer erfaring med ulv.

Samtidig er ulven et rovdyr, den er en del av norsk natur, og det er ingen som kan garantere at det aldri noensinne i noen situasjon vil kunne skje at ulv angriper mennesker. Samtidig vet vi at dette ikke har skjedd på svært lang tid, noe som selvsagt også delvis skyldes at det har vært få ulver i norsk natur. Men det er grunn til å tro at andre farer på skoleveien, som f.eks. det å bli påkjørt, er langt mer sannsynlige enn det å bli angrepet av ulv.

Grethe G. Fossum (A): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg merker meg at miljøvernministeren sier at hun ikke kan garantere for at ulv ikke angriper mennesker, og at hun igjen kommer med den påstand at trafikken kanskje er farligere. Det er det vel på det nåværende tidspunkt kanskje grunn til å tro, men nå er det faktisk slik at vi har bygd inn i opplæringsloven at man skal beskytte skolebarn mot trafikken.

Nå er man i ferd med å prøve å få til et slags kjerneområde for ulv i de østlige deler av Hedmark, og da vil konfliktene og konfrontasjonene mellom befolkningen, og da særlig skoleelever, oppstå.

Mitt spørsmål er: Tar miljøvernministeren den sjansen at det kan være at barn angripes av ulv på skolevei, eller vil hun i Regjeringen gå inn for – som en konsekvens av den problemstillingen som hun selv har brakt oss inn i, og som man må ta hensyn til – å gi barna fri skoleskyss?

Statsråd Guro Fjellanger: Som jeg sa i mitt forrige svar, har vi, bl.a. fordi vi i lang tid har hatt svært få ulver i Norge, for liten kunnskap om den reelle faren for at ulv angriper mennesker. Og det er også grunnen til at dette er et av de områdene som Regjeringen nå jobber spesielt med, og hvor vi mener at det er viktig å få mer kunnskap.

Representanten Fossum forskutterer litt når hun sier at Regjeringen er i ferd med å etablere et kjerneområde for ulv. Regjeringen vil komme tilbake til spørsmålet om sonering i god tid før beitesesongen.

Men det er ett viktig prinsipp: Når storsamfunnet har bestemt at vi skal ha levedyktige bestander av rovdyr i Norge, må også storsamfunnet være villig til å være med og ta ansvaret for det, og ikke overlate det fullstendig til den enkelte kommune. Jeg mener at det i den sammenhengen vil være naturlig å vurdere om spørsmålet om skoleskyss også bør inngå i storsamfunnets ansvar.

: